Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Οδοντίατρος & ασθενής στα χρόνια του COVID-19: Μία σχέση εμπιστοσύνης

Είναι γεγονός, ότι λόγω της επιδρομής του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές ιατρικές πράξεις και ιατρικές εξετάσεις, άλλες προγραμματισμένες και άλλες μη, αναβλήθηκαν.

Του Κοντακιώτη Ε. Γιώργου 

Σε καμία περίπτωση όμως δε θα πρέπει να ξεχαστούν ή να παραμεληθούν εξαιτίας του φόβου προσέλευσης των ασθενών στο ιατρείο ή το νοσοκομείο. Η σχέση γιατρού- ασθενούς αποτελεί σχέση εμπιστοσύνης, είτε αφορά την πρόληψη, είτε τη θεραπεία.

Σχετικά με τις οδοντιατρικές πράξεις, προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται εν καιρώ, διογκώνονται με αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε μπροστά μας. Με το να µην επισκέπτεται κάποιος τακτικά τον οδοντίατρο, το µόνο που επιτυγχάνει είναι να συσσωρεύονται τα προβλήματα στο στόµα, να γίνονται πιο επικίνδυνα και να επιλύονται δυσκολότερα και µε πολυπλοκότερα σχέδια θεραπείας. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τον ίδιο και τελικά περισσότερα χρήματα, ενώ κάποια από αυτά μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή του.

Η σχέση ασθενούς – οδοντιάτρου στην εποχή Covid 19 θα πρέπει να είναι αμφίδρομη και να βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά ο ασθενής οφείλει να είναι ειλικρινής όσον αφορά το ιατρικό ιστορικό του. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ο ασθενής θα ερωτάται τηλεφωνικά πριν από το ραντεβού: 1) αν έχει κάνει πρόσφατα εξέταση για κορονοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα, 2) αν βρίσκεται σε καραντίνα ο ίδιος ή άλλα μέλη της οικογένειάς του και, αν ναι, πριν από πόσο χρονικό διάστημα και 3) αν έχει τις τελευταίες τρεις μέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία.

Οι οδηγίες αναφέρουν πως αν απαντηθεί ΝΑΙ σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ραντεβού στον οδοντίατρο μετακινείται δύο εβδομάδες μετά τουλάχιστον.

Επίσης όσον αφορά την προσέλευση των ασθενών, η είσοδος στο οδοντιατρείο θα γίνεται χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά, όπου θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα μίας χρήσης όταν εισέρχονται στον χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγεται ο χαιρετισμός με σωματική επαφή και συνιστάται να μην αγγίζονται διάφορες επιφάνειες άσκοπα π.χ. πόμολα ,περιοδικά κ.α.

Από την άλλη, ο οδοντίατρος και το οδοντιατρικό προσωπικό επιβάλλεται να εφαρμόζουν αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα ελέγχου κατά την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης ώστε να μειώνουν την εξάπλωση στο κλινικό πεδίο. Εν συνεχεία, θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στους ίδιους. Τα ραντεβού στα οδοντιατρεία είναι αραιά και έπειτα από κάθε ασθενή γίνεται σχολαστική απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες του οδοντιατρείου. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, ποδονάρια κ.α.), ανάλογα με την οδοντιατρική πράξη, και τηρεί αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης για τη μη διασπορά του ιού προς όφελος των ασθενών. Ο χώρος αερίζεται συνεχώς και παραμένει ευάερος και ευήλιος .

Ο σύγχρονος τεχνολογικός οδοντιατρικός εξοπλισμός βοηθάει στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Με τα σύγχρονα μηχανήματα οι οδοντιατρικές εργασίες γίνονται πολύ πιο σύντομα από ποτέ και σίγουρα σε λιγότερα ραντεβού, χωρίς να απαιτείται η προσέλευση του ασθενούς στο οδοντιατρείο πολλές φορές. Η χρησιμοποίηση ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης από το προσωπικό του οδοντιατρείου κατά τη διενέργεια των περισσοτέρων πράξεων, συμβάλλει ώστε να απομακρύνονται αιωρούμενα σωματίδια και παθογόνοι μικροοργανισμοί. Επίσης, όλες οι χειρολαβές (και τα στόμια των αεροσυρίγγων) και τα οδοντιατρικά εργαλεία αποστειρώνονται στον αυτόκαυστο κλίβανο, μετά από κάθε ασθενή, ως είθισται.

Με τη χρήση μάσκας, με τις επισκέψεις κατόπιν ραντεβού (ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο χώρο αναμονής στα ιατρεία) και με την τήρηση όλων των άλλων μέτρων προφύλαξης, η σχέση ασθενούς-ιατρού πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν της προσοχής συμπτώματα και ασθένειες.

Οι οδοντίατροι ας μην ξεχνάμε ήμασταν πάντα ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι και ευαισθητοποιημένοι, πολύ πριν την εμφάνιση του συγκεκριμένου κορονοϊού, αφού ήδη από τα πρώτα έτη της σχολής διδασκόμαστε για τη διαχείριση μεταδοτικών νοσημάτων και τους τρόπους προστασίας στο οδοντιατρικό περιβάλλον. Η αποστείρωση , η απολύμανση, η τήρηση μέτρων προστασίας της υγείας των ασθενών και της δικής μας και η σχολαστική καθαριότητα συνιστούν μέρος της καθημερινότητας μας, αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα στο οδοντιατρικό επάγγελμα.

Τα μέτρα προστασίας στα ιατρεία τηρούνται σχολαστικά, όπως και όλα τα μέτρα που αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις και οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Επικαιροποιημένο πρωτόκολλο ενισχυμένης επαγρύπνησης στο οδοντιατρείο λογω Covid-19).

Τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς των λοιμώξεων έχουν ως στόχο τους ασθενείς, τους υγειονομικούς αλλά και την κοινότητα. Την περίοδο αυτή τα αυξημένα και πιο ευκρινή προς τους ασθενείς Μέσα Ατομικής Προστασίας, διαβαθμίζονται ανάλογα με την πράξη, τη διασπορά του ιού και άλλες παραμέτρους.

Στο χέρι μας είναι άλλωστε να μετατρέψουμε το φόβο σε υπευθυνότητα, προσέχοντας έτσι τον εαυτό μας αλλά και τους συνανθρώπους γύρω μας… μένοντας όλοι ασφαλείς.

Ο κ. Κοντακιώτης Ε. Γιώργος, DDS είναι Χειρουργός Οδοντίατρος στο Αthens Dental Science, μετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα – Πανεπιστήμιο Αθηνών, επίσης διετέλεσε για αρκετά χρόνια συνεργάτης Προσθετικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα, ασχολείται κυρίως με την αισθητική οδοντιατρική, την προσθετική και τα εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση, όσο και την προσθετική αποκατάστασή τους. Από το 2018 είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration).

Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με την προσθετική και τα εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, ειδικεύεται στις ενέσιμες αισθητικές θεραπείες με υαλουρονικό οξύ περιστοματικά. (Medical Aesthetics Training, London, UK) https://kontakiotis.gr – email: gkontak766@gmail.com.

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το Shutterstock.com 

Σχετικά προϊόντα