Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Διαβήτης και στοματική υγεία - Άρθρο της Δρ. Αρετής Τσουκαλά

Οι διαβητικοί ασθενείς γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να βλάψει τα μάτια, νεφρούς, νεύρα, καρδιά αλλά και άλλα ζωτικά συστήματα και όργανα, πόσοι όμως γνωρίζουν πως ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην στοματική μας υγεία;

Οι διαβητικοί ασθενείς ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν περιοδοντική νόσο, δηλαδή φλεγμονή μεταξύ των ούλων και του οστού που κρατάει τα δόντια στην θέση τους. Η περιοδοντίτιδα προκαλεί επώδυνη μάσηση, ξηροστομία, έλκη στο στόμα, άφθες, λοιμώξεις αλλά και απώλεια των δοντιών.

Τί μπορεί να κάνει ένας διαβητικός για να προλαμβάνει τις στοματολογικές επιπλοκές τις παθολογίας του;

- Το βασικότερο όλων είναι η συνέπεια στις μετρήσεις αλλά και την διατήρηση των φυσιολογικών τιμών του σακχάρου στο αίμα του. Η σωστή εκπαίδευση του διαβητικού από τον ιατρό του και η τήρηση σε καθημερινή βάση από τον ασθενή των οδηγιών βοηθά στην συντήρηση των χαμηλών τιμών σακχάρου.

- Καθημερινό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, χρήση νήματος ή/και μεσοδοντίων βουρτσών. Χρήση στοματικών διαλυμάτων χωρίς αλκοόλ. Η οδοντική πλάκα που αναπτύσσεται πάνω στα δόντια αλλά και υποουλικά δεν είναι τίποτα άλλο από μικρόβια τα οποία χαλούν τα δόντια (τερηδόνα) αλλά και το οστό που τα στηρίζει (φλεγμονές). Όσο καλά και να πλένουμε τα δόντια μας έχει πολύ μεγάλη σημασία ο σωστός και τακτικός έλεγχος-καθαρισμός από τον οδοντίατρο ο οποίος με τα εργαλεία που διαθέτει μπορεί να την αφαιρεί και κάτω από τα ούλα.

- Εκτός του τακτικού-προγραμματισμένου οδοντιατρικού ελέγχου είναι σημαντικό ο ασθενής να αναφέρει από μόνος του πως είναι διαβητικός αλλά και να γνωρίζει τις τιμές του σακχάρου του. Καταυτόν τον τρόπο ο οδοντίατρος μπορεί να αξιολογήσει σωστότερα το οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά και να σχεδιάσει μαζί με τον ασθενή ένα προληπτικό πρόγραμμα τακτικών ελέγχων (και καθαρισμών).

- Το κάπνισμα είναι ένοχο για την επιδείνωση της στοματικής μας υγείας και σε περιπτώσεις όπως ο διαβήτης συμβάλλει καταλυτικά στην εμφάνιση και εξέλιξη παθολογιών.

Η σωστή καθημερινή φροντίδα περιλαμβάνει και την παρατήρηση αιμορραγίας στα ούλα κατά το βούρτσισμα ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης όπως ξηροστομίας, πόνου, λευκών πλακών ή ακόμη και κακής γεύσης (ή/και κακοσμίας). Σε όλα αυτά ο οδοντίατρος αποτελεί έναν σταθερό σύμμαχο όχι μόνο για την επίλυση ενός εγκατεστημένου προβλήματος αλλά πρωτίστως για την πρόληψη της στοματικής υγείας του διαβητικού.

Πάντοτε να θυμάστε πως η διατήρηση χαμηλών και σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, με δεύτερο την σωστή παρακολούθηση από τον οδοντίατρό σας. Αυτά τα δύο βήματα θα γλυτώσουν τον διαβητικό από την φθορά της υγείας του αλλά και από αυξημένα κόστη για την αποκατάσταση (λειτουργική και αισθητική) του στόματός του.

Δρ. Τσουκαλά Δ. Αρετή DMD

Σχετικά προϊόντα