Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα ηλικιωμένων: Φροντίστε το στόμα σας για μία καλή υγεία

Stomatiki ygeia ilikiomenoi

Παγκόσμια Ημέρα ηλικιωμένων σήμερα 1η Οκτωβρίου και το μεγάλο στοίχημα πλέον για όλες τις κοινωνίες αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η υγιής γήρανση! Μεγαλώνουμε, αλλά τουλάχιστον να μεγαλώνουμε με καλή υγεία.

Εν τω μεταξύ, η υπογεννητικότητα αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,26, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,49. Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1. Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην Ε.Ε., μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰).

Σύμφωνα με τις καταγραφές της EuroStat, η Ιταλία (22,0%), η Ελλάδα (21,3%) και η Γερμανία (21,1%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ η Ιρλανδία είχε το χαμηλότερο ποσοστό (13,2%).

Μία σημαντική παράμετρος για τους ηλικιωμένους, είναι η στοματική υγεία, την οποία δεν πρέπει να παραβλέπουν.

Ασθένειες του στόματος, όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, η ξηροστομία ή o καρκίνος, επηρεάζουν τη λειτουργία της μάσησης των ηλικιωμένων, τη διατροφική τους πρόσληψη, καθώς και τις κοινωνικές τους επαφές, επισημαίνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας μέχρι και το θάνατο.

Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία των ηλικιωμένων. Οι ασθένειες του στόματος συνδέονται με καρδιακά προβλήματα και παθήσεις των πνευμόνων. Η περιοδοντική νόσος έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνους στο πάγκρεας και γαστρεντερικούς καρκίνους, ενώ στην κακή στοματική υγεία οφείλεται η αύξηση των τιμών του σακχάρου και η εμφάνιση έλκους στο στομάχι!

Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ) στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε ηλικιωμένους, καθώς και στα παιδιά, τα εγγόνια τους ή τα άτομα που τους φροντίζουν, λέγοντας πως «στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού. Το στόμα που διατηρείται υγιές μέχρι την προχωρημένη ηλικία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για ένα σώμα υγιές».

Σχετικά προϊόντα