Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Ουλίτιδα εγκυμοσύνης

  • Τι συμβαίνει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης στη στοματική κοιλότητα της εγκύου;

Εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών και της αλλαγής της οξύτητας του σάλιου κατά τη διάρκεια της κύησης, παρατηρείται μείωση της άμυνας των ούλων και του στοματικού βλεννογόνου έναντι της μικροβιακής πλάκας ενώ τα δόντια, τα ούλα καθώς και ολόκληρη η στοματική κοιλότητα είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε μολύνσεις.

  • Τι είναι ουλίτιδα εγκυμοσύνης και γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;

Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο οδοντιατρικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κύησης και αφορά πάνω από τις μισές εγκύους (65-70% των εγκύων γυναικών εμφανίζει ουλίτιδα κατά την κύηση). Συνήθως εμφανίζεται στο 2ο μήνα της κυήσεως και μπορεί να υπάρχει καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με υφέσεις και εξάρσεις. Εξαιτίας των μεταβολών που παρατηρούνται κατά την εγκυμοσύνη, τα ούλα ερεθίζονται, φουσκώνουν, κοκκινίζουν και ματώνουν ενώ παρατηρείται έντονη κακοσμία της στοματικής κοιλότητας. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται ως ουλίτιδα εγκυμοσύνης. Αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, δηλαδή σε εκτεταμένη φλεγμονή που καταστρέφει τα οστά και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους, με αποτέλεσμα την απώλεια δοντιών. Η περιοδοντίτιδα προβληματίζει ιδιαίτερα τους γυναικολόγους όταν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της κύησης επειδή συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για πρόωρο τοκετό και γέννηση λιποβαρών νεογνών. Απαιτείται σωστή υγιεινή φροντίδα της στοματικής κοιλότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με προϊόντα απόλυτα ασφαλή για το έμβρυο και τη μέλλουσα μητέρα.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Σχετικά προϊόντα