Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Ουλίτιδα

Με τον όρο ουλίτιδα περιγράφεται η παθολογική κατάσταση η οποία αφορά τα ούλα και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα φλεγμονής και αιμορραγία. Τα ούλα που φλεγμαίνουν, εμφανίζονται διογκωμένα, ερυθρά και ευαίσθητα ενώ μπορεί να αιμορραγούν είτε αυτόματα είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή της χρήσης του οδοντικού νήματος. Παράλληλα μπορεί να παρατηρείται ευαισθησία ή πόνος των δοντιών κατά τη μάσηση και δυσοσμία της στοματικής κοιλότητας ενώ καθώς μεταπίπτει η κατάσταση αυτή σε περιοδοντίτιδα, αυξάνεται η κινητικότητα των δοντιών οδηγώντας έτσι σε απώλειά τους.

Κύρια αιτία εμφάνισης της ουλίτιδας είναι η ερεθιστική παρουσία της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και η ανενόχλητη δράση των παθογόνων μικροοργανισμών, που βρίσκουν καταφύγιο κάτω από το προστατευτικό για αυτούς στρώμα που δημιουργεί η μικροβιακή πλάκα, η οποία σιγά- σιγά μετατρέπεται σε ανθεκτική πέτρα (ή τρυγία) λόγω της ενασβεστίωσής της. Επακόλουθο του σχηματισμού και της συγκέντρωσης της πέτρας είναι η απώλεια της στήριξης των δοντιών.

Καθώς απομακρύνονται σταδιακά τα ούλα από τα δόντια, αποκαλύπτεται η ρίζα του δοντιού και καταστρέφεται το οστό που συγκρατεί το δόντι στη θέση του, με αποτέλεσμα το δόντι να αποκτά μεγαλύτερη κινητικότητα από τη φυσιολογική και στο τέλος να χάνεται, συχνά χωρίς το ίδιο να παρουσιάζει καμία βλάβη στην επιφάνειά του.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο της ουλίτιδας, οι βλάβες μπορούν να αντιστραφούν με σωστή στοματική υγιεινή καθώς δεν έχουν συμβεί ακόμη μόνιμες βλάβες στους συνδετικούς ιστούς ή το οστό. Διαφορετικά η κατάσταση αυτή εξελίσσεται και οδηγεί στην εμφάνιση της περιοδοντίτιδας και σε μη αναστρέψιμες βλάβες.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Σχετικά προϊόντα