Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Οδοντική μικροβιακή πλάκα

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι ένα κολλώδες διαφανές ή λευκωπό ή υποκίτρινο επίχρισμα που σχηματίζεται πάνω στις οδοντικές επιφάνειες όταν δεν βουρτσίζονται ή δεν βουρτσίζονται σωστά. Τα συστατικά που απαρτίζουν την Ο.Μ.Π είναι: μικρόβια, υπολείμματα τροφών και διάφορα συστατικά του σάλιου. Ο μόνος και πιο ενδεδειγμένος τρόπος πρόληψης κατά της Ο.Μ.Π είναι το καθημερινό σωστό βούρτσισμα.

Το σωστό βούρτσισμα περιλαμβάνει καθαρισμό και των τριών επιφανειών του δοντιού (παρειακή-υπερώια-μασητική) καθώς και των μεσοδόντιων διαστημάτων με οδοντικό νήμα ή και μεσοδόντια βουρτσάκια σε παθογόνους καταστάσεις. Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσουμε την αποτελεσματική απομάκρυνση της Ο.Μ.Π είναι η χρήση μετά το βούρτσισμα διαλύματος φουξίνης για τον χρωματισμό της υπολειπόμενης μικροβιακής πλάκας.

Η Ο.Μ.Π χαρακτηρίζεται σε υπο-ουλική και υπερ-ουλική.

Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί μέσα σε 24-28 ώρες αρχίζει να σκληραίνει και να γίνεται μια αδρή εναπόθεση που ονομάζεται τρυγία η πετρά. Άρα τρυγία είναι μια σκληρή ενασβεστοποιημένη ουσία που είναι προσκολλημένη πάνω στα δόντια και σχηματίζεται από την πλάκα και από άλατα που υπάρχουν στο σάλιο. Η τρυγία δεν μπορεί να απομακρυνθεί με το βούρτσισμα παρά μόνο με την διαδικασία της αποτρύγωσης (καθαρισμός δοντιών) από τον οδοντίατρο. Η υπο-ουλική τρυγία που αναπτύσσεται κάτω από την γραμμή των ούλων καθιστά δυσκολότερη την αφαίρεση του υμένα της πλάκας και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και νόσων του περιοδοντίου. Για το λόγο αυτό συνιστάται σε όλους τους ασθενείς υγιείς και μη, τυπικός οδοντιατρικός έλεγχος κάθε 6 μήνες.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Σχετικά προϊόντα