Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Κολπίτιδα

Κνησμός, αίσθηση καψίματος, ερεθισμός και αυξημένες εκκρίσεις που πολλές φορές είναι δύσοσμες είναι συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν μία κολπίτιδα δηλαδή τη φλεγμονή του βλεννογόνου του κόλπου και έχουν απασχολήσει κατά καιρούς όλες τις γυναίκες, σε διάφορες περιόδους της ζωής τους.

Αν και η συμπτωματολογία της κολπίτιδας είναι συγκεκριμένη, τα αίτια πρόκλησής της είναι πολλά και διαφορετικά.

Η βακτηριακής αιτιολογίας κολπίτιδα αποτελεί τη συχνότερη φλεγμονή του κόλπου ενώ ακολουθούν η κολπίτιδα από τον μύκητα Candida και οι κολπίτιδες από τριχομονάδες ή χλαμύδια.

Ωστόσο, πέρα από την ανάπτυξη κάποιου παθογόνου μικροοργανισμού στο εσωτερικό του κόλπου, κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια. Έτσι η ατροφική κολπίτιδα που εμφανίζεται κυρίως κατά την εμμηνόπαυση οφείλεται στη μείωση της συγκέντρωσης των οιστρογόνων ενώ η άτυπη κολπίτιδα είναι μια μη ειδικής αιτιολογίας κολπίτιδα. Επίσης η χρήση σπερματοκτόνων αλοιφών, κολπικών υπόθετων, προφυλακτικών και γενικότερα προϊόντων με ερεθιστικούς παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική κολπίτιδα.

Όποιος όμως και να είναι ο αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση της κολπίτιδας, η πρωταρχική αιτία που οδήγησε σε αυτή ή το αποτέλεσμα της είναι η διαταραχή της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας. Δηλαδή η μείωση του πληθυσμού των ωφέλιμων μικροοργανισμών και κυρίως των γαλακτοβάκιλων που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο καθώς και σε άλλες περιοχές του σώματός μας (εντερική και στοματική κοιλότητα καθώς και στο δέρμα) και έχουν ως κύριο ρόλο την προσφορά φυσικής προστασίας έναντι διαφόρων παθογόνων μικροβίων.

Δυστυχώς οι ωφέλιμοι αυτοί μικροοργανισμοί μπορούν να διαταραχθούν από πολλούς παράγοντες όπως τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντισυλληπτικά, χημειοθεραπευτικά σκευάσματα), την εμμηνόπαυση, την έμμηνο ρύση καθώς και από το καθημερινό stress.

Η επαναφορά και τη διατήρησή των γαλακτοβάκιλων σε επαρκείς πληθυσμούς με τη χρήση προβιοτικών προϊόντων τα οποία προσφέρουν έτοιμους τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς φαίνεται να είναι ιδανική & αναγκαία.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.

Σχετικά προϊόντα