Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Junk food: Πόσο συχνά μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά;

Για μικρούς και μεγάλους τα λεγόμενα junk food όπως μπισκότα, πατατάκια, burger κ.τλ. είναι σημαντικό να καταναλώνονται όσο γίνεται πιο σπάνια! Για να αποφύγουν τα μικρά παιδιά τέτοιου είδους τροφές πρέπει να μην υπάρχουν στα ντουλάπια του σπιτιού και να μην τα καταναλώνουν οι ίδιοι οι γονείς! Όταν η οικογένεια πηγαίνει στο super market και γεμίζει το καλάθι με όλα αυτά που στην ουσία δεν είναι καλό, πώς μπορεί ένα μικρό παιδί να τα αποφύγει;

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο βρίσκουν πάντα κάτι ανθυγιεινό να καταναλώσουν και πολλές φορές είναι και το βασικό τους γεύμα. Πόσα παιδάκια παίρνουν για πρωινό στο σχολείο κρουασάν; Δυστυχώς πολλά!

Ας δούμε τι μας προτείνουν οι κυρίες Ειρήνη Πασχαλέρη Βιολόγος – Ειδικευμένη στη διατροφή (BSc. MSc.) Αρθρογράφος Υγείας Wellness Blogger και Ανθή Λαμπίρη Διατροφολόγος - Διαιτολόγος: 

Υπάρχουν τρόποι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να επιλέγουν καλές τροφές και σνακ για την καθημερινή τους διατροφή, όπως:

1. Μην ξοδεύετε τα λεφτά σας για να αγοράσετε ανεπιθύμητα τρόφιμα! Είναι σπατάλη! Δεν θα στερήσετε από το παιδί σας το μπισκότο αν δεν το έχετε πάντα στο ντουλάπι σας! Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να έχει ένα γλυκάκι από εκεί που δεν το περιμένετε όπως κέρασμα στο σχολείο ή δωράκι από την καλή γιαγιά! Αποφύγετε να αγοράσετε:

- Τσιπ εμπορίου (μπορείτε να φτιάξετε δικά σας με φρέσκιες πατάτες, στο γκριλ!

- κρουασάν (ετοιμάστε ένα σπιτικό κέικ!)

- Μπισκότα (ετοιμάστε τα δικά σας σπιτικά cookies)

- Αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς (ετοιμάστε φυσικούς χυμούς με ποικιλία φρούτων!)

- καραμέλες και γλειφιτζούρια (είναι σκέτη ζάχαρη!)

2. Γεμίστε το ντουλάπι και το ψυγείο με τις απαραίτητες και υγιεινές τροφές. Τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση μόνο σε αυτές. Να έχετε πάντα ποικιλία από φρέσκα φρούτα και ποικιλία λαχανικών. Ξηρούς καρπούς και γάλα/ γιαούρτι. Αβγά και τυρί. Muesli χωρίς ζάχαρη, αντί σοκολατένια δημητριακά. Έτσι, τα παιδιά θα μάθουν να επιλέγουν από αυτές τις τροφές.

3. Περιορίστε την τηλεόραση! Τα παιδιά επηρεάζονται τόσο πολύ από αυτήν! Οι διαφημίσεις των super δημητριακών με την έξτρα σοκολάτα, τα παιδικά γιαουρτάκια με τις νέες γεύσεις και άλλα παρόμοια προιόντα μένουν στην μνήμη των παιδιών και τα αναζητούν με την πρώτη ευκαιρία! Επίσης να αποφεύγουν να τρώνε βλέποντας τηλεόραση. Είναι ένας άλλος λόγος που έχει από έρευνες αποδειχθεί πως οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία και στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

4. Ενημερώστε τα παιδιά σας τι εννοούμε όταν λέμε υγιεινή διατροφή. Που κάνει καλό και γιατί πρέπει να αποφύγουμε να τρώμε συχνά τις επεξεργασμένες και τυποποιημένες τροφές που πουλάνε έξω! Γιατί είναι πιο σημαντικό να μαγειρεύουμε στο σπίτι με αγνά υλικά το φαγητό μας από το να αγοράζουμε τα burger και άλλα junk food για το καθημερινό μας γεύμα. Μπορείτε να ψωνίσετε μαζί, να φτιάξετε το φαγητό μαζί και το πιο σημαντικό, μπορείτε να φάτε μαζί!

Το ιδανικό θα ήταν να μην καταναλώνουν καθόλου junk foods τα παιδιά. Αλλά όλοι ξέρουμε πως είναι δύσκολο αυτό να συμβεί, καθώς το περιβάλλον γύρω του συνεχώς του προσφέρει ευκαιρίες να δοκιμάσει! Όμως, ένα παιδί που μαθαίνει από την οικογένειά του να τρώει σωστά , γίνεται ένας υγιής ενήλικας. Ως γονείς λοιπόν, οφείλεται να του διδάξετε πως θα καταφέρει να κάνει σωστές επιλογές στην διατροφή του και να ξέρει πότε θα καταναλώσει κάτι ανθυγιεινό.

Σχετικά προϊόντα