Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Η δύσκολη επιλογή των προϊόντων για τη σωστή στοματική φροντίδα - Άρθρο Δρ. Κυριάκου Ρουσουνίδη

Στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, καθημερινά αντιμετωπίζουμε διάφορες προκλήσεις. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με διαφημίσεις προϊόντων που είτε μας κάνουν είτε όχι, υποσυνείδητα μας επηρεάζουν σε βαθμό να πιστεύουμε ότι τα έχουμε ανάγκη για την καλύτερη υγεία του στόματος μας.

Εκατοντάδες είναι οι οδοντόβουρτσες, οι οδοντόπαστες και τα στοματικά διαλύματα στην αγορά. Εύκολα κάποιος μπορεί να τα προμηθευτεί από τις υπεραγορές, τα φαρμακεία ακόμα και από online καταστήματα τα οποία έχουν να προσφέρουν πολλά και διάφορα σχετικά.

Καταρχάς η δική μου συμβουλή έως επαγγελματίας υγείας, είναι μακριά από προϊόντα που διαφημίζονται ευρέως στο διαδίκτυο. Προϊόντα που υπόσχονται σύντομες θεραπείες, λευκότερα δόντια σε λίγα λεπτά και όλα αυτά τα φανταχτερά αποτελέσματα που αν εξαιρέσουμε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία σας, το λιγότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χάσετε αδίκως τα χρήματα σας.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν να σχηματίσετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για να μπορείτε να αποφύγετε διάφορες ζημιογόνες καταστάσεις.

Επιλογή οδοντόβουρτσας

Υπάρχουν τόσες πολλές και διάφορες οδοντόβουρτσες στην αγορά που μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο να πετύχει κανείς την κατάλληλη για την περίπτωση του. Αντιθέτως οι πολλές επιλογές προκαλούν σύγχυση.

Πολύ μαλακές, μαλακές, μέτριες και σκληρές. Με πολλές ίνες, άλλες με λιγότερες, μονόχρωμες, χρωματιστές και πολύχρωμες. Στο τέλος το χέρι απλώνει και παίρνει μια στην τύχη, τη πιο φανταχτερή ή πιθανόν αυτή που φαίνεται πιο επαγγελματική.

Τραγικό και συνάμα καταστροφικό για δόντια με ευαίσθητους αυχένες μια σκληρή οδοντόβουρτσα ή για στόματα με σοβαρής μορφής ουλίτιδας μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα.

Τη λύση στο άδοξο αυτό φλερτ μπορεί να δώσει μόνο ένας επαγγελματίας που έχει γνώση του θέματος.

Ένας σωστός επαγγελματίας που γνωρίζει καλά τι κυκλοφορεί στην αγορά θα σας δώσει την λύση αφού εξετάσει πρώτα το στόμα σας. Γι΄αυτό να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρο σας. Θα σας γλυτώσει από τυχόν ταλαιπωρίες αλλά και από ζημιές που μπορεί να προκύψουν.

Επιλογή οδοντόπαστας

Έχοντας ως εικόνα τα ράφια των υπεραγορών και των φαρμακείων η ίδια σύγχυση μπορεί να προκληθεί και για την οδοντόπαστα που πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρές ζημιές σε ούλα και σε δόντια μέχρι και σε σημείο να χρειαστεί ο ειδικός να επέμβει θεραπευτικά.

Απλό παράδειγμα οι πολυδιαφημισμένες λευκαντικές οδοντόπαστες που περιέχουν μικρόκοκκους εμφανής ή μη, με υψηλό δείχτη αποτριβής για τα δόντια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρής μορφής ευαισθησίες και ζημιές αλλά και ταυτόχρονα η κατακάθιση των μικροσωματιδίων αυτών μέσα στα ούλα προκαλεί σοβαρής μορφής ουλίτιδα μέχρι και περιοδοντίτιδα.

Ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζω στο ιατρείο μου σχεδόν καθημερινά, είναι αυτό του χρωματισμού των δοντιών.

Επιλογή στοματικού διαλύματος

Χρειάζεται ή όχι; Άλλοι το θεωρούν απαραίτητο και άλλοι καθόλου.

Η χρήση του κατάλληλου στοματικού διαλύματος είναι απαραίτητη κυρίως σε θεραπευτικό επίπεδο. Είτε αυτό ονομάζεται ουλίτιδα, είτε περιοδοντίτιδα ή απλές ευαισθησίες στα ζεστά και στα κρύα, το κατάλληλο στοματικό διάλυμα θα βοηθήσει αφάνταστα στη σταδιακή απάμβλυνση του προβλήματος.

Οι συμβουλές, η σωστή καθοδήγηση και η συνταγογράφηση όλων αυτών των διάφορων αλλά και άλλων βοηθημάτων που μπορεί να σας δώσει ένας ειδικός όπως τζελ, μεσοδόντια βουρτσάκια, οδοντικά νήματα κτλ. είναι ο σωστότερος τρόπος να βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.

Γιατί η επιτυχία ενός σοβαρού επαγγελματία είναι να βλέπει στόματα υγιή και ασθενείς να χαμογελούν!!!!!

Του Δρ. Κυριάκου Ρουσουνίδη. 

Ποιος είναι ο κ. Ρουσουνίδης

Ο Δρ. Κυριάκος Ρουσουνίδης, σπούδασε και εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία, στην Αυστρία και στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην πανεπιστημιακή κλινική του Κίελου στο Αμβούργο, παράλληλα με τις σπουδές του. Στο ενεργητικό του έχει πολλές ώρες εργασίας στη γενική χειρουργική, στην περιοδοντία, στην εμφυτευματολογία και στην αισθητική οδοντιατρική.

Στην Κύπρο επέστρεψε το 2006 και έκτοτε εργάζεται στο ιδιωτικό του ιατρείο στην Έγκωμη. Γεννήθηκε το 1976 στην Έγκωμη, Λευκωσία, και οι καταβολές του είναι από την Πάφο και τη Μικρά Ασία.

Ηεξειδίκευση και η κατάρτισή του στην αισθητική οδοντιατρική και την εμφυτευματολογία δεν εχει σταματήσει ποτέ. Παρακολουθεί συστηματικά τις νέες τάσεις στην οδοντιατρική και παράλληλα εκπαιδευέται στην εμφυτευματολογία ως έμπειρος πια στον τομέα του. Είναι λάτρης της τεχνολογίας και της χρήσης των νέων τεχνικών στην οδοντιατρική πράξη. 

Σχετικά προϊόντα