Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Ζήτω τα ζυμαρικά: Πόσο συχνά πρέπει να τα τρώνε τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες;

Θεωρείται το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών! Αν ρωτήσει κανείς 10 παιδιά ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό, αν όχι όλα, τα 8 σίγουρα θα τα αγαπούν ιδιαίτερα!

Με τυρί ή κιμά, με σάλτσα ντομάτα ή ακόμα και σκέτα, όπως και να είναι μαγειρεμένα, μπορούν να τα τρώνε ακόμα και κάθε μέρα!

Ας δούμε τι μας λένε η Ειρήνη Πασχαλέρη Βιολόγος – Ειδικευμένη στη διατροφή (BSc. MSc.) Αρθρογράφος Υγείας Wellness Blogger & η Ανθή Λαμπίρη Διατροφολόγος - Διαιτολόγος. 

Γεινικά, στην Ελλάδα η κατανάλωση ζυμαρικών κυμαίνεται στα 9 κιλά ανά άτομο / χρόνο, (μας ξεπερνάει βέβαια η Ιταλία, που προηγείται με 28 κιλά ανά άτομο / χρόνο).

Λόγω ζήτησης πολλές εταιρείες πλέον παρασκευάζουν ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ παράλληλα βοηθούν σημαντικά το μεταβολισμό και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ακόμα, παρασκευάζονται ζυμαρικά χωρίς γλουτένη (για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή πρέπει να αποφύγουν την γλουτένη) ή και με έξτρα φυτικές ίνες που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα.

Το βασικό υλικό των μακαρονιών είναι το σιμιγδάλι (σκληρό σιτάρι) και νερό, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή χρωστικών ουσιών, και το καλό ζύμωμα αποτελεί βασικό μυστικό για την παραγωγή τους. Φυσικά, υπάρχουν μακαρόνια, στα οποία προστίθεται αλεύρι, αλάτι, αυγά, γάλα κλπ. Τα χρωματιστά ζυμαρικά φτιάχνονται με την προσθήκη λαχανικών (καρότο, ντομάτα, σπανάκι), αυγών ή άλλων παρόμοιων υλικών.

Τα μακαρόνια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτες, κάτι που είναι σημαντικό για βρέφη, παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένους που έχουν την ανάγκη καλής ποιότητας πρωτεΐνες.

Επίσης, οι φυτοστερόλες που περιέχονται βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης του αίματος, ενώ το μεγάλο ποσοστό τρυπτοφάνης που περιέχεται βοηθάει στην καλή ψυχική υγεία!

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται ότι τα ζυμαρικά ολικής όπως και όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του στόματος και των ωοθηκών, ενώ δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στα φυτοοιστρογόνα και στο φυλικό οξύ που περιέχουν, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες.

Το ερώτημα είναι πόσο συχνά μπορούμε μικροί και μεγάλοι να καταναλώνουμε μακαρόνια;

Μία μικρή μερίδα μακαρόνια (140 γρ) περιέχει λιγότερο από 1 γρ λίπους και μόνο 220 θερμίδες, περίπου 15% των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων, ενώ περιέχει 43 γρ υδατάνθρακες και 8γρ πρωτεΐνες.

Συνδυάζοντάς τα με απλές σάλτσες με λαχανικά, κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρια, και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό, πλούσιο σε γεύση και χαμηλό σε θερμίδες, γεύμα.

Επιπλέον, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, επομένως τα συστήνουμε ιδιαίτερα σε αθλητές, αλλά και στα παιδιά. Τα ζυμαρικά είναι ιδανική τροφή και για την τρίτη ηλικία, λόγω του ότι είναι εύπεπτα, αλλά και πιο εύκολα στην προετοιμασία.

Βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής και αυτό σημαίνει πως μπορούν να καταναλώνονται από τα παιδιά, αλλά και από ενήλικες π.χ. αθλητές, 2-3 φορές/ εβδομάδα, ως συνοδευτικό στο κρέας ή το κοτόπουλο, ή συνδιάζοντάς τα με λαχανικά.

*Γνωρίζατε πως τα ‘al dente’ ζυμαρικά είναι ακόμα πιο εύπεπτα σε σχέση με τα παραβρασμένα; Επομένως, επιλέξτε να τα βράζετε πάντα στο χρόνο που συστήνεται πάνω στη συσκευασία και όχι περισσότερο.

Τα ζυμαρικά αποτελούν παγκοσμίως την νούμερο 1 επιλογή τροφής. Οι συνταγές για την παρασκευή ενός γεύματος με ζυμαρικά είναι άπειρες και αυτό δίνει την δυνατότητα να γίνει το γεύμα ακόμα πιο θρεπτικό για μικρούς και μεγάλους.

Σχετικά προϊόντα