Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Χυμοί και Αναψυκτικά: Πόσο ασφαλή είναι για ένα μικρό παιδί & πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνονται;

Τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα smoothies και το μίξερ φρούτων είναι από τις πρώτες επιλογές των παιδιών καθημερινά ή σε εξόδους και πάρτυ. Τα προτιμούν ακόμα και αντί για νερό, για να ξεδιψάσουν! Είναι όμως αυτά τα ροφήματα κατάλληλα για τα παιδιά, για καθημερινή κατανάλωση;

Τα κοινά αναψυκτικά τύπου cola, πορτοκαλάδα και λεμονάδα έχουν υπερβολική ζάχαρη. Σκεφτείτε πως ένα ποτήρι αναψυκτικό τύπου cola περιέχει 5-6 κουταλάκια ζάχαρη, ενώ τα τύπου zero δεν περιέχουν καθόλου. Το σημαντικό όμως είναι πως δεν προσφέρουν τίποτα στα παιδιά, παρά μόνο γεύση. Επομένως είναι καλό να αποφύγουν τα παιδιά τελείως τα αναψυκτικά, με εξαίρεση ίσως, αλλά σπάνια, κάποιο χωρίς ζάχαρη (και αυτό σε μικρή ποσότητα).

Οι συσκευασίες χυμών που αναγράφουν φρουτοποτό ή νέκταρ φρούτων περιέχουν πολύ ζάχαρη! Οπότε μην σας ξεγελάει η ετικέτα που αναφέρει πως περιέχει όλες τις πολύτιμες βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνει το παιδί σας καθημερινά! Στην ουσία περιέχουν νερό, πολύ ζάχαρη και ένα μικρό ποσοστό χυμού.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες που αφορούν την παιδική παχυσαρκία, αναφέρουν πως έχει αυξηθεί η κατανάλωση αναψυκτικών και συσκευασμένων χυμών, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ποσοστά παχυσαρκίας αλλά και διαβήτη τύπου 2 να αυξάνονται! Τα αναψυκτικά, αλλά και οι χυμοί, ακόμα και οι φυσικοί ή οι συσκευασμένοι χωρίς πρόσθετη ζάχαρη θεωρείται οτι αυξάνουν το σάκχαρο, ειδικά όταν τα πίνουμε γρήγορα, κάτι που συνήθως κάνουν τα παιδιά.

Επιπλέον, ακόμα και τα φυσικά σάκχαρα μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα, καθώς προκαλούν διάβρωση της αδαμαντίνης. Οπότε δεν είναι τυχαίο το γεγονός, όπως αναφέρουν οι παιδοδοντίατροι, πως τα παιδιά εμφανίζουν πολλά προβλήματα με τα δόντια τους, ακόμα και στα νεογιλά.

Επομένως, μην δίνετε καθημερινά αναψυκτικά, χυμούς και smoothies στα παιδιά σας. Και όταν δίνετε χυμό, κυρίως σε μικρότερα παιδιά, βρέφη και νήπια για να μειώσετε την επίδραση της ζάχαρης αραιώστε το χυμό σε νερό, περίπου 1 μέρος χυμού σε 10 μέρη νερού.

Η πρώτη σας επιλογή να είναι τα φρέσκα φρούτα (και μάλιστα επιλέξτε φρούτα εποχής και ποικιλία). Και φυσικά νερό για να ξεδιψάνε!

Ειρήνη Πασχαλέρη Βιολόγος – Ειδικευμένη στη διατροφή (BSc. MSc.) Αρθρογράφος Υγείας Wellness Blogger &  Ανθή Λαμπίρη Διατροφολόγος - Διαιτολόγος. 

Σχετικά προϊόντα