Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Βιταμίνη D: η βιταμίνη της σύλληψης και της εγκυμοσύνης

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για το ρόλο της στην ανάπτυξη και στη διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού και μυοσκελετικού συστήματος.

Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει την επίδραση της στη γονιμότητα αφού αυξάνει την πιθανότητα φυσικής σύλληψης στα υπογόνιμα (http://gerasimosmarinakis.gr/υπογόνιμο-ζευγάρι-υπογονιμότητα.html) ζευγάρια.

Γνωρίζατε ότι η βιταμίνη D στους άνδρες βοηθά στη σωστή σπερματογένεση και στις γυναίκες στη ρύθμιση του κύκλου με αποτέλεσμα τη φυσική σύλληψη?

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (http://gerasimosmarinakis.gr/εγκυμοσύνη.html) η δράση της γίνεται ακόμα πιο σημαντική γιατί η έλλειψη της μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητα προβλήματα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας, διαβήτη κυήσεως, πρόωρου τοκετού, τοκετού με καισαρική τομή και γέννησης νεογνών με χαμηλό βάρος. Η εγκυμονούσα πρέπει να βεβαιωθεί ότι παίρνει τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης D.

Δυστυχώς το 40% του συνόλου του πληθυσμού δε λαμβάνει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γιατί οι πηγές της βιταμίνης D στη διατροφή είναι λίγες. Οι κυριότερες πηγές είναι ο κρόκος αυγού, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως το τυρί, το γάλα, μερικά δημητριακά, η μαργαρίνη και ο σολομός.

Συνάμα πολλοί παράγοντες εμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη βιταμίνη D. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την ελλιπή έκθεση στον ήλιο ,τη χρήση αντηλιακών με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας , το σκουρόχρωμα δέρμα και την παχυσαρκία. Η έκθεση στον ήλιο (τουλάχιστον 5-10 λεπτά , 2 με 3 φορές την εβδομάδα) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε βιταμίνη D αυξάνονται οπότε και τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν αρκετά. Η χορήγηση της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής αλλά πάντα κατόπιν ιατρικής καθοδήγησης.

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι αυτή των 400 IU. Βέβαια οι εγκυμονούσες που ζουν σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια ,οι παχύσαρκες και οι γυναίκες που έχουν σκουρόχρωμα δέρμα θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 1000 IU βιταμίνης D ημερησίως. Ακόμη μεγαλύτερη πρέπει να είναι η δοσολογία σε εγκυμονούσες που έχουν διαγνωσθεί με έλλειψη βιταμίνης D.

Ο τρόπος με τον οποίο τρέφεστε πριν και σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την υγεία του νεογνού αλλά και του παιδιού αργότερα. Η σωστή διατροφή και λήψη απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του νεογνού και σε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον οδηγό Διατροφή στην Εγκυμοσύνη (http://gerasimosmarinakis.gr/διατροφή-εγκυμοσύνη.html)

Dr Γεράσιμος Μαρινάκης MD, DFFP, MRCOG, MSc, CCT(UK)

www.gerasimosmarinakis.gr

Email : info@gerasimosmarinakis.gr

Σχετικά προϊόντα