Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Το μεγάλο ερώτημα: Γιατί παχαίνουν τα παιδιά;

Η βιολόγος, Ειρήνη Πασχαλέρη, ειδικευμένη στη διατροφή λύνει όλες μας τις απορίες και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί παχαίνουν τα παιδιά» είναι απλή: γιατί προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίνε. Η αιτία όμως που το κάνουν αυτό δεν είναι και τόσο απλή!

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών:

- Το κοινωνικό του περιβάλλον

- Η προσωπικότητά του

- Ο τρόπος ζωής

- Το κοινονικωοικονομικό επίπεδο της οικογένειας του

- Ο τόπος κατοικίας του (πόλη/ χωριό/ νησί κ.ο.κ.

Πολλοί γονείς άρα και τα παιδιά επηρεάζονται από όλους αυτούς τους παράγοντες, υιοθετούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και έτσι δημιουργούνται τα προβλήματα βάρους και επομένως της υγείας.

Ορισμένα παιδιά τρώνε περισσότερο. Πολύ συχνά ακούμε γονείς που λένε ότι το παιδί τους πεινάει συνέχεια! Γιατί συμβαίνει αυτό;

- Τα κυρίως γεύματα έχουν αντικατασταθεί με μικρογεύματα. Επομένως τα παιδιά τσιμπολογούν στο πόδι και αντί για 1-2 ισορροπημένα και υγιεινά γεύματα έχουν πολλά σνακ, πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

- Οι μερίδες των έτοιμων γευμάτων έχουν πλέον εντυπωσιακά αυξηθεί! Άρα έτσι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα όταν τρώνε γεύματα εκτός σπιτιού.

- Τα παιδιά παιρνούν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλες δραστηριότητες. Η μειωμένη άσκηση δρα αρνητικά στο βάρος και την ανάπτυξη τους.

- Οι διαφημίσεις που καθημερινά παρακολουθούν τα παιδιά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, επηρεάζουν κατά πολύ τις επιλογές τους, που δεν είναι άλλες από τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και κακό λίπος!

- Οι γονείς λόγω πολλών υποχρεώσεων και αυξημένης κόπωσης στο τέλος της ημέρας, επιλέγουν το έτοιμο φαγητό για να το προσφέρουν στους ίδιους και στα παιδιά τους ως εύκολη και γρήγορη λύση, αντικαθιστώντας το υγιεινό σπιτικό φαγητό!

- Τα περισσότερα παιδικά μενού στα εστιατόρια είναι πλούσια σε αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη, ώστε να είναι πιο δελεαστικά.

- Στο σχολείο πλέον το παιδί έχει περιορισμένες υγιεινές επιλογές! Τα περισσότερα σνακ που μπορεί να βρει στο κυλικείο περιέχουν πολύ ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

- Η γιαγιά και ο παππούς έχουν την τάση να προσφέρουν στα εγγόνια τους πολύ φαγητό και συνήθως όχι και πολύ υγιεινό! Προκειμένου να φάνε και να αδειάσουν το πιάτο τους, αλλά και να τους ικανοποιήσουν προς ένδειξη της αγάπης τους, τους προσφέρουν πολλά γλυκίσματα!

Τα παιδιά καθημερινά προσλαμβάνουν «άχρηστες» θερμίδες! Είτε από γλυκά είτε από λιπαρά φαγητά. Ποια είναι η λύση;

Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να ξεκινήσουν κάποια άσκηση. Το πρώτο όμως που πρέπει να γίνει είναι να γίνουν οι ίδιοι παράδειγμα προς μίμηση. Αφήστε τους να κάνουν τις επιλογές τους, με τη δική σας καθοδήγηση.

Σχετικά προϊόντα