Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Πώς η υγεία του εντέρου σας, επηρεάζει όλο το σώμα σας 

Το ξέρετε ότι έχουμε πολλά βακτήρια στο σώμα μας, πιο πολλά ακόμη και από τα κύτταρά μας; 

Τα πιο πολλά από αυτά, είναι καλά για εσάς. Αυτά που είναι στο έντερό σας όχι μόνο βοηθάνε στην πέψη των τροφών, αλλά δουλεύουν στο σώμα σας για την καλή φυσική και πνευματική σας υγεία. Το μικροβίωμα του εντέρου, βοηθά στη διάσπαση τροφής και θρεπτικών συστατικών σε ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός σας. Τα βακτήρια αυτά σταματούν να πολλαπλασιάζονται όταν τελειώσει η τροφή τους, έτσι έχετε μόνο όσα χρειάζεστε .

Στο μικροβίωμα του εντέρου, τα - καλά- μικρόβια δεν βοηθούν μόνο στην πέψη, αλλά κρατάνε και τα -κακά- μικρόβια σε έλεγχο. Πολλαπλασιάζονται τόσο συχνά που δεν αφήνουν τα -κακά- μικρόβια να αναπτυχθούν. Έτσι μπορούμε να έχουμε μια καλή ισορροπία στο έντερό μας.


ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Μελέτες δείχνουν ότι αν έχουμε πολλά -κακά- βακτήρια είναι πιο πιθανό να έχουμε νοσήματα όπως νόσο crohn - ελκώδη κολίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι ερευνητές ψάχνουν θεραπείες που έχουν στόχο τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου.

ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ.

Κάποια βακτήρια από αυτά μπορεί να έχουν ρόλο στη σχέση που έχει η χοληστερίνη με τα καρδιακά νοσήματα. Όταν τρώμε φαγητά όπως κόκκινο κρέας και αυγά παράγεται από αυτά μια ουσία η οποία στο ήπαρ μετατρέπεται σε ΤΜΑΟ ( trimethylamine-N-oxide). Αυτή η ουσία μπορεί να έχει ρόλο στην αθηρωμάτωση των αγγείων. Οι ερευνητές μελετούν μια φυσική ουσία που λέγεται DMB και βρίσκεται στο ελαιόλαδο και πιστεύουν ότι αυτή μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια να παράγουν ΤΜΑΟ.

ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΝΕΦΡΑ

Τα αυξημένα επίπεδα TMAO σχετίζονται και με τη χρονια νεφρική νόσο . Αυτοί που έχουν χρονια νεφρική νόσο δεν απεκκρίνουν ΤMAO, στο βαθμό που θα έπρεπε και αυτό το πλεόνασμα με τη σειρά του επιβαρύνει το καρδιαγγειακό. Επίσης ερευνητές πιστεύουν ότι υψηλά επίπεδα ΤΜΑΟ σχετίζονται εξαρχής με τη χρόνια νεφρική νόσο. 

ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ 

Όσον αφορά τον εγκέφαλο, ξέρουνε όλοι ότι στέλνει μηνύματα σε όλο το σώμα. Το έντερο φαίνεται να απαντά. Μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία στο μικροβίωμα έχει σχέση με τα συναισθήματά μας, όπως και για το πως ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται πληροφορίες από τις αισθήσεις μας , όπως από εικόνες, ήχους, γεύσεις. Επιστήμονες υποψιάζονται πως οι διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο σε διαταραχές τους φάσματος του αυτισμού, της κατάθλιψης, του άγχους και του χρόνιου πόνου.

ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Μια διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου σας μπορεί να προκαλέσει διάφορα σήματα από τον εγκέφαλο που έχουν σχέση με το αίσθημα πείνας η κορεσμού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί έχει σχέση με την υπόφυση που παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη μας . Αυτός ο αδένας μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία στα μικρόβια στο έντερο μας , επίσης. Μελέτες για την θεραπεία της παχυσαρκίας, ερευνούν και αυτό το σύνδεσμο.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ?

Το μικροβίωμα το έχουμε από τη μητέρα μας στη γέννηση και επηρεάζεται από το περιβάλλον μας όσο μεγαλώνουμε, όπως επίσης και από το τι τρώμε. Έτσι μπορεί να είναι διαφορετικό και εξαρτάται και από το που ζούμε, για αυτό μπορούμε να επηρεάσουμε κάπως την ισορροπία.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τα προβιοτικά είναι τα -καλά- βακτήρια που βρίσκονται σε κάποια φαγητά , σαν αυτά που ήδη έχουμε στο έντερο μας και προστίθενται σε αυτά, κρατώντας έτσι την ισορροπία. Δεν είναι όμως όλα τα ίδια. Κάθε τύπος λειτουργεί μοναδικά και επηρεάζει το σώμα μας με διαφορετικούς τρόπους.

Τα προβιοτικά βοηθάνε το σώμα μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας και βοηθούν στην υγεία του γαστρεντερικού, ιδίως σε καταστάσεις όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αλλά προβιοτικά μειώνουν τα αλλεργικά συμπτώματα και βοηθού στην δυσανεξία στη λακτόζη. Επειδή όμως το μικροβιωμα του εντέρου είναι μοναδικό, το αν και το πως λειτουργούν μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα.

Τα προβιοτικά τα βρίσκουμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι και παλαιωμένα τυριά αλλά και σε άλλα φαγητά όπως σε τουρσί λαχανικών κλπ .

ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ

Τα πρεβιοτικά είναι η τροφή για τα προβιοτικά και βοηθούν την ανάπτυξη των καλών μικροβίων του εντέρου. Τα βρίσκουμε φρούτα και λαχανικά και άλλα όπως: στην μπανάνα, στα κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, σπαράγγια, αγκινάρα, σόγια και τρόφιμα ολικής αλέσεως .

ΣΥΜΒΙΟΤΙΚΑ

Τα προβιοτικά αυξάνουν τα -καλά- βακτήρια και τα πρεβιοτικά είναι η τροφή για αυτά. Όταν έχουμε και τα δυο μαζί είναι τα συμβιοτικά. Η ιδέα σε αυτό είναι τα προβιοτικά να ζουν περισσότερο. Μπορούμε να φτιάξουμε συνδυασμούς συμβιοτικών όπως π.χ. μπανάνα με γιαούρτι.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αλλάξετε το μικροβίωμα του εντέρου , αλλά και μελλοντικές προοπτικές. Για παράδειγμα οι ερευνητές ελπίζουν και ότι και η μέθοδος dTMS (deep transcranial magnetic stimulation - πρόκειται με απλά λόγια για μαγνητική διέγερση με ενα πηνίο που τοποθετείται στο κρανίο) και χρησιμοποιείται ήδη στη κατάθλιψη , ότι μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου και κάποια στιγμή να βοηθήσει και στη θεραπεία της παχυσαρκίας .

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης - Ειδικός Παθολόγος

Σχετικά προϊόντα