Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας και δυστυχώς οδηγεί σε μη αναστρέψιμες βλάβες των γύρω ιστών των δοντιών ενώ φαίνεται να είναι η συχνότερη αιτία της απώλειας τους στους ενήλικες.

Προδιαθέτοντες παράγοντες για την εμφάνισής της, πέρα από τον σχηματισμό πέτρας , είναι το κάπνισμα, ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, το stress,η μειωμένη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, η κακή διατροφή, το τρίξιμο των δοντιών, οι ορθοδοντικές ανωμαλίες, οι ορμονικές μεταβολές, η λήψη διαφόρων σκευασμάτων (όπως αντισυλληπτικά, αντιεπιληπτικά κ.α.) ενώ στο 30% του πληθυσμού θεωρείται ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Για την ανίχνευση περιοδοντικών προβλημάτων, ο οδοντίατρος εξετάζει τα ούλα σας. Γι ‘αυτό το σκοπό χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που ονομάζεται περιοδοντική μήλη και εντοπίζει τους λεγόμενους θυλάκους μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Στο τελείωμα της γραμμής των ούλων τα ούλα δεν προσφύονται σε κάθε δόντι. Εκεί υπάρχει μα πολύ αβαθής αύλακα σε σχήμα V μεταξύ δοντιού και ούλων που ονομάζεται ουλοδοντική αύλακα. Αν το βάθος της αύλακας είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 3mm τότε ο ασθενής θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα θεραπεία.

Στους περιοδοντικούς ασθενείς τα βακτήρια της πλάκας αρχίζουν να εισχωρούν ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα, όπου το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων κάτω από την επιφάνεια των ούλων. Περιοδοντικοί θύλακοι αρχίζουν να σχηματίζονται κάτω από την γραμμή των ούλων.

Ο συνδετικός ιστός και το οστό που περιβάλλει το δόντι μολύνεται. Οι βακτηριακές τοξίνες αλλά και τα αμυντικά ένζυμα του ανοσοποιητικού συστήματος που μάχονται την μόλυνση, αρχίζουν να καταστρέφουν τους περιοδοντικούς ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Καθώς η περιοδοντίτιδα προχωρά, οι περιοδοντικοί θύλακοι βαθαίνουν και συνεχώς μεγαλύτερη μάζα συνδετικών ιστών και οστού καταστρέφεται. Η θεραπεία περιοδοντίτιδας πρέπει πλέον να γίνει από ειδικό περιοδοντολόγο.

Τα δόντια συνεχώς χαλαρώνουν, και χωρίς άμεση περιοδοντική θεραπεία, ένα ή περισσότερα δόντια θα χαθούν (είτε μόνα τους είτε γιατί θα πρέπει να εξαχθούν από τον οδοντίατρο για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση).

Η καθημερινή και σωστή υγιεινή φροντίδα των δοντιών και των ούλων με προϊόντα τα οποία καταπολεμούν αποτελεσματικά τους παθογόνους μικροοργανισμούς και προλαμβάνουν την εμφάνιση της πλάκας, πέτρας και ουλίτιδας καθώς και η αλλαγή του τρόπου ζωής και η ρύθμιση συνυπαρχόντων παθολογικών καταστάσεων αποτελούν το μοναδικό μέτρο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Σχετικά προϊόντα