Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Πανελλήνιες εξετάσεις & Διατροφή: Συμβουλές για μαθητές και γονείς!

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για τους περισσότερους μαθητές και τις οικογένειες τους.

Ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και των ενδοσχολικών εξετάσεων, το άγχος, η αγωνία και το στρες έχουν αυξηθεί σημαντικά και πολλοί νέοι έχουν την τάση να «ξεσπούν» στο φαγητό με ποικίλους τρόπους, είτε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού και ανθυγιεινών σνακ, είτε τρώγοντας σε ακατάστατες ώρες, είτε παραλείποντας ένα σημαντικό αριθμό γευμάτων μέσα στην ημέρα. Ακόμα και τώρα μόλις λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κάθε μαθητή και μαθήτρια να ενισχύσουν και να δομήσουν σωστά τη διατροφή τους ώστε να αυξήσουν στο έπακρο την απόδοση τους πνευματικά και σωματικά.

5 TIPS που κάθε μαθητής οφείλει να ακολουθήσει για μέγιστη επίδοση, δυνατή μνήμη και υψηλή συγκέντρωση!

ΠΡΩΙΝΟ 

Το πρωινό γεύμα είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα ειδικά αυτή την περίοδο των εξετάσεων, όπου το κάθε παιδί δαπανά πολύτιμες ώρες μελετώντας. Καταναλώνοντας ένα ισορροπημένο και δυναμωτικό πρωινό εξασφαλίζετε περισσότερη και άμεση ενέργεια, διότι αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τα οποία επιτρέπουν στον οργανισμό να λειτουργήσει σωστά, αφού η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλο και τους μύες μας. Ένα ιδανικό πρωινό δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει το κατάλληλο ποσοστό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών όπως φαίνεται στις παρακάτω ενδεικτικές επιλογές.

  • Δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο
  • Τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό
  • Σπιτικό κέικ με 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και ένα φρούτο

ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Η συχνή κατανάλωση μικρών γευμάτων συμβάλλει στην μέγιστη απόδοση, στην υψηλή συγκέντρωση και στην εγρήγορση του παιδιού και μαθητή. Ιδανικός αριθμός γευμάτων μέσα στην ημέρα φαίνεται να είναι 5-6, προτείνοντας τρία κυρίως και δύο με τρία μικρότερα με την μορφή σνακ. Σχετικά με τη συχνότητα θα πρέπει να λαμβάνονται σε διάστημα 2-3 ωρών όπου με τη σειρά της συμβάλει στην καλύτερη απομνημόνευση και διάθεση.

ΠΡΩΙΝΟ

Δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο

ΣΝΑΚ 1

1-2 μικρά φρούτα εποχής

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

Σαλάτα εποχής ένα μπολ μικρό

2 μικρά μπιφτέκια με άπαχο κρέας

1/3 πιάτο ρύζι

ΣΝΑΚ 2

Παστέλι

ΒΡΑΔΙΝΟ

Σαλάτα εποχής ένα μπολ μικρό

Ομελέτα με λαχανικά

1 φέτα ψωμί

ΣΝΑΚ 3

1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ 

Όσο αναφορά την ενυδάτωση των μαθητών θα πρέπει να εξασφαλιστεί κάποιες μέρες πριν από τις εξετάσεις καθώς η μη επαρκής πρόσληψη νερού σε συνδυασμό με την κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης και σε μειωμένη συγκέντρωση. Ένας ενδεικτικός ρυθμός για επαρκή πρόσληψη νερού ημερησίως φαίνεται να είναι τα 8-10 ποτήρια, σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης ή ζέστης φροντίστε να αυξήσετε την ποσότητα νερού. Το νερό είναι υψίστης σημασίας και για τον εγκέφαλο, αφού τον προστατεύει. Διατηρεί την ηλεκτρολυτική ισορροπία. Συνεπώς, καλή ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται και με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης.

ΥΠΝΟΣ

Στην περίοδο των Πανελλήνιων, οι μαθητές τείνουν να θυσιάζουν όλο και περισσότερο τον χρόνο ύπνου για να διαβάσουν εντατικά τις τελευταίες μέρες και νύχτες πριν τις εξετάσεις. Ο ύπνος συμβάλει στην πνευματική και σωματική ηρεμία και ξεκούραση, στην ρύθμιση του μεταβολισμού καθώς και στην σωματική ανάπτυξη. Αποφύγετε την κατανάλωση ροφημάτων όπως τσάι, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και φυσικά καφέ πριν πάτε για ύπνο, ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη. Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ορίζεται στις 8-10 ώρες για τους έφηβους μαθητές.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 

Η μέρα θα ξεκινήσει να ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά παράλληλα ελαφρύ. Σε καμία περίπτωση μην αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες εκείνη την κρίσιμη ημέρα των εξετάσεων ή δοκιμάσετε να καταναλώσετε κάτι για πρώτη φόρα. Ο συνδυασμός άγχος και έκθεσης νέου τροφίμου στον οργανισμό αυξάνει τις πιθανότητες για γαστρεντερικές ενοχλήσεις και δυσπεψία, καταστάσεις που κανένας δεν επιθυμεί ειδικά αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Περπατείστε μέχρι το σχολείο, θα σας προσφέρει ευεξία και καλύτερα επίπεδα στη διάθεση σας, όπως αυτοπεποίθηση, αυτοσυγκέντρωση και περισσότερη ψυχική και σωματική ενέργεια. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με νερό. Πριν μπείτε μέσα στην αίθουσα καταναλώστε μια χούφτα με ξηρούς καρπούς ανάλατους και αποξηραμένα φρούτα, θα σας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στοχεύοντας στην ενίσχυση της καλύτερης μνήμης και στην υψηλή συγκέντρωση.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ! Είναι ώρα οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς να πιάσουν τόπο. Για μέγιστη συγκέντρωση, ετοιμότητα, διαύγεια και πνευματική απόδοση το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τρέφεστε σωστά, συχνά μέσα στην μέρα και να κοιμάστε τις κατάλληλες ώρες. Οι γονείς μαζί με το παιδί μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν Διαιτολόγο – Διατροφολόγο που θα σας βοηθήσει στο να διαχειριστείτε καλύτερα ζητήματα διατροφής σε περιόδους έντονης πίεσης και στρες και στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών σας.

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Διαιτολογικά Γραφεία Θαλή Παναγιώτου

Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα , Τηλ.: 210 9960989

Σωρού 3-5 , Μαρούσι , Τηλ.: 211 1117688

Σχετικά προϊόντα