Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς –Συστάσεις σε όσους νόσησαν σοβαρά από COVID -19

Με έντονο προβληματισμό από την επιστημονική κοινότητα, τόσο για την αύξηση των παθήσεων, όσο και για την πυρηνική απειλή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, γιορτάστηκε στις 25 Μαΐου 2022, η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή.

Οι παθήσεις του θυρεοειδή αυξάνονται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto (η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση) παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση, ως επακόλουθο της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση των ασθενών.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή αυξάνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου, μαζί με την ιωδιοπενία, αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη διαταραχή της κύησης.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, εξάλλου, εκδηλώνουν καρκίνο του θυρεοειδούς, που θεωρείται ο τέταρτος ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος παγκοσμίως.

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία εορτάζει εδώ και χρόνια την ημέρα αυτή με διάφορες εκδηλώσεις. Εφέτος, εν μέσω του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη που σκιάζεται από πολλές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής απειλής, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδή (European Thyroid Association - ΕΤΑ) συνεργάζεται με τις αντίστοιχες εταιρείες στις ΗΠΑ, την Ασία, την Ωκεανία και την Λατινική Αμερική και στηρίζει μία παγκόσμια διαδικτυακή εκδήλωση για τις επιδράσεις του ραδιενεργού ιωδίου και την προφύλαξη με ιωδιούχο κάλιο.

Εκτός της πυρηνικής απειλής που επικρέμαται πάνω από την Ευρώπη, μία άλλη, πολύ πιο απτή απειλή συνεχίζεται. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ναι μεν έχει μπει σε τροχιά ύφεσης, λόγω της ανοσοποίησης και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αλλά συνεχίζεται, προσβάλλοντας καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους.

Πολλοί πάσχοντες από σοβαρή COVID-19 εκδηλώνουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς 1-4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, η οποία είναι συνήθως ήπια και αντιμετωπίσιμη.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Θυρεοειδή προτείνεται ο έλεγχος της λειτουργίας του σε όλους τους ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Συνιστάται επίσης από τους επιστήμονες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, έλεγχος στους ασθενείς με ιστορικό θυρεοειδοπαθειών οι οποίοι νόσησαν με COVID-19, για τυχόν έγκαιρη αναπροσαρμογή της θεραπείας τους.

Σχετικά προϊόντα