Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας - Επιτέλους μία καλή είδηση!

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας σήμερα 8 Μαΐου, και η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) υπογραμμίζει την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί και συντελείται στην πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπισή της.

Η θαλασσαιμία (Μεσογειακή αναιμία) είναι μια κληρονομική αιματολογική διαταραχή που προκαλείται από ένα γενετικό έλλειμα της αιμοσφαιρίνης, η οποία απαντάται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο στον οργανισμό. Το έλλειμα αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μειωμένων και μη λειτουργικών ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να προκαλέσει από ήπια μέχρι πολύ σοβαρής μορφής αναιμία, με άμεση ανάγκη μεταγγίσεων. Η νόσος πλέον δεν αφορά μόνο την περιοχή της Μεσογείου, από την οποία προέρχεται και το όνομα. Τα τελευταία χρόνια η Θαλασσαιμία έχει εξαπλωθεί σε όλο και περισσότερες χώρες, λόγω της αυξημένης μετανάστευσης που παρατηρείται.

Το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορείς και κάθε χρόνο γεννιούνται 60.000 πάσχοντες, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα, η μέση συχνότητα ετεροζυγωτών β-θαλασσαιμίας αντιστοιχεί στο 8% του πληθυσμού και η επιτυχημένη εφαρμογή του προγεννητικού ελέγχου έχει υπάρξει καταλυτική για την εντυπωσιακή μείωση των γεννήσεων σε μονοψήφιο αριθμό ετησίως

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χώρα μας διαθέτει ήδη Εθνικό Αρχείο Καταγραφής με την υποστήριξη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, το οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο πανελλήνιες καταγραφές για τα έτη 2000-2010 και 2010-2015, με σκοπό την εκτίμηση του συνολικού αριθμού πασχόντων με αιμοσφαιρινοπάθειες στην Ελλάδα.

Μία σημαντική είδηση που ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, αφορά σε μία πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» δίνοντας ελπίδα σήμερα στους 4.032 Έλληνες πάσχοντες. Η θεραπεία αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να θεραπευθεί ήδη ο πρώτος Έλληνας ασθενής.

Σχετικά προϊόντα