Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας - Υγιές στόμα, σημαίνει και υγιές σώμα & ποιότητα ζωής

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας σήμερα 20 Μαρτίου 2020, και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει για την υγεία μας γενικότερα, ένα υγιές στόμα.

Σημαίνει καλή υγεία, αλλά και καλή ποιότητα ζωής, όπως επίσης και καλή ψυχολογία και κοινωνικότητα, σημειώνουν με έμφαση οι επιστήμονες.

Ο εφετεινός εορτασμός ωστόσο, είναι λίγο διαφορετικός, καθώς η Ελλάδα όπως όλος ο κόσμος, μαστίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία.

Εμείς μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μιχάλη Αγρανιώτη, ο οποίος μας μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα, για τη σημασία της πρόληψης και της καλής στοματικής υγείας στην ζωή μας, για τις Οδηγίες της Ομοσπονδίας σε πολίτες και οδοντιάτρους αναφορικά με τον κορωνοϊό αλλά για την πλούσια γκάμα των προϊόντων της InterMed.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

1.- Κύριε πρόεδρε, ποιο είναι το φετεινό σας μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου, μία ημέρα που συμπίπτει δυστυχώς, με μία πολύ σοβαρή κρίση στη δημόσια υγεία παγκοσμίως, αυτήν της πανδημίας του κορονοϊού.

Το μήνυμα είναι διαχρονικό και κάθε χρόνο το ίδιο θα σας έλεγα: συστηματική ενημέρωση, φροντίδα και πρόληψη, καθώς ο δείκτης της στοματικής υγείας, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ευημερία ενός λαού. Θα σας έλεγα δε, ότι πρέπει να γίνει μάθημα και κανόνας σε όλα τα κράτη από μικρή μάλιστα ηλικία, ότι η στοματική υγεία είναι πρωτεύον ζήτημα για μία καλή υγεία γενικότερα και μία καλή ποιότητα ζωής.

2.- Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε με τον φόβο και την ανησυχία της πανδημίας, και όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο ιός μεταδίδεται μεταξύ άλλων και με το σάλιο, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιες είναι οι Οδηγίες που δίνετε εσείς, ως οδοντίατροι στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να επισημάνω, η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, λαμβάνοντας ριζοσπαστικά και άμεσα μέτρα. Αυτό, θεωρώ ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα στην επίλυση του προβλήματος.

Έχουν δοθεί Οδηγίες και σε οδοντιάτρους και σε ασθενείς. Είναι γεγονός, ότι η κατάσταση της πανδημίας είναι πολύ σοβαρή και απαιτείται εγρήγορση από όλους μας. Ο οδοντίατρος, όπως και κάθε άλλος επαγγελματίας υγείας, βρίσκεται σε κίνδυνο είτε να νοσήσει, είτε να διασπείρει τη νόσο. Ο οδοντίατρος δουλεύει σε απόσταση αναπνοής με τον ασθενή, κοντά στο στόμα του και μάλιστα με κοπτικά εργαλεία. Το σάλιο επίσης, αποτελεί νούμερο ένα στοιχείο μετάδοσης και διασποράς του ιού. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, έχει εκδώσει οδηγίες, επισημαίνοντας εμφατικά, να τηρούνται οι κανόνες προστασίας, να αποφεύγουμε τα εργαλεία με αερόλυμα (οδοντιατρικός τροχός) να φοράμε μάσκα στο στόμα, προσωπίδα ή γυαλιά, ενώ και το τριχωτό της κεφαλής να είναι καλυμμένο, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά και αδιαβροχοποιημένη μακρυμάνικη ποδιά. Οι οδοντίατροι επίσης, θα πρέπει να είναι πολύ σχολαστικοί με την καθαριότητα των ιατρείων και του εξοπλισμού τους. Επιμελής καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών, καθώς και αποστείρωση όλων των εργαλείων.

Επίσης υπάρχουν Οδηγίες, ώστε στην δύσκολη αυτή φάση, να εξυπηρετούνται τα επείγοντα και τα έκτακτα περιστατικά. Καλό θα είναι επίσης, όταν χτυπάει το τηλέφωνο, ο οδοντίατρος να παίρνει ένα μίνι ιστορικό από τον ασθενή αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του και εάν είναι ασθενής με χρόνιο νόσημα. Όλοι οι οδοντίατροι επίσης, κατόπιν εντολής των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, έχουν κληθεί, να ενημερώνουν τους ασθενείς τονίζοντάς τους, να εντατικοποιήσουν μόνοι τους, τη στοματική τους φροντίδα.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω, ότι έχει ακουστεί, το ενδεχόμενο να κλείσουμε τα οδοντιατρεία. Γνωρίζετε καλά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οδοντιάτρων είναι ιδιώτες, επομένως η φροντίδα των ασθενών πέφτει σε αυτούς. Στις δύσκολες ώρες που περνάμε, οι επαγγελματίες υγείας, οφείλουμε να στηρίξουμε τον ασθενή και τη δημόσια υγεία.

3.- Στα χρόνια της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, η στοματική υγεία, ήταν ο αδύναμος κρίκος, όσον αφορά ζητήματα πρόληψης και δαπανών υγείας. Αν έπρεπε να κόψουν κάποιες δαπάνες οι πολίτες, αυτές αφορούσαν σε θέματα στοματικής υγείας. Πώς διαμορφώνεται τελικά ο δείκτης αυτός; Όλοι γνωρίζουμε ότι μία καλή στοματική υγεία, σημαίνει πολλά και για τον υπόλοιπο οργανισμό και το σώμα μας.

Ο δείκτης της στοματικής υγείας έχει βελτιωθεί από την δεκαετία του '90 και αυτό είχε μία ανοδική πορεία. Ωστόσο, με την έναρξη της κρίσης το 2008, ο δείκτης αυτός, δυστυχώς, πραγματοποίησε βουτιά. Είναι γεγονός, ότι οι Έλληνες έκοψαν τις δαπάνες προς τον οδοντίατρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο οδοντίατρος είναι ακριβός. Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών παλεύει σκληρά, και από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν δημόσιες οδοντιατρικές δομές. Επίσης, δεν υπάρχει καμία κάλυψη από τα ταμεία. Έγιναν τιτάνιες προσπάθειες από την πλευρά μας, ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε, να μπει η δαπάνη της στοματικής υγείας στην κάλυψη των Ταμείων.

Η εκτίμησή μου είναι ότι η πανδημία θα χτυπήσει αλύπητα τον οδοντίατρο, ενώ εκτιμώ, ότι και ο πληθυσμός ίσως αφεθεί και αναβάλει την φροντίδα και θεραπεία της στοματικής του υγείας, με αποτέλεσμα να χειροτερέψει η κατάστασή του.

Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να υπαχθούμε και εμείς οι οδοντίατροι στο πακέτο ελαφρύνσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Είναι αδήριτη ανάγκη, να υπάρξουν ελαφρύνσεις και αναστολή πληρωμών για τον ΕΦΚΑ, την εφορία και ίσως να υπάρξει κάποιο ποσό στήριξης συνολικά για τον κλάδο.

4.- Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν γνωρίζετε τα προϊόντα της InterMed και ποια η γνώμη σας;

Γνωρίζω τόσο τα προϊόντα, όσο και τα στελέχη της InterMed που ασχολούνται με το οδοντιατρικό κομμάτι, είναι πράγματι εξαιρετική ομάδα. Άλλωστε δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε τα σκευάσματα, με τις συχνές τους επισκέψεις. Χαιρόμαστε να χρησιμοποιούμε τα σκευάσματα, γνωρίζοντας επιπλέον, ότι η InterMed, είναι μία αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Μία απίστευτη γκάμα από οδοντόπαστες για κάθε ανάγκη και πρόβλημα. Για έγκυες, για διαβητικούς, για ανθρώπους που ακολουθούν ομοιοπαθητική, για προβλήματα κακοσμίας, υπερεαισθησίας, ξηρότητας στο στόμα, ειδικά εξειδικευμένα τζελ, στοματικά διαλύματα και πάρα πολλά ακόμη προϊόντα, τόσο για καθημερινή χρήση, όσο και για επαγγελματίες υγείας. Πρόκειται για ασφαλή και αποτελεσματικά σκευάσματα, τα οποία χαιρόμαστε να χρησιμοποιούμε και να συστήνουμε.

5.- Τι συστήνετε να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες (όπως έγκυες, ηλικιωμένοι, παιδιά) αλλά και οι χρονίως πάσχοντες αναφορικά με την στοματική τους υγιεινή;

Ανεξάρτητα αν ανήκουμε σε κάποια ευπαθή ομάδα, είναι αναγκαίος ο καθαρισμός στον οδοντιατρείο με την τακτική εξαμηνιαία επίσκεψη, σίγουρα όμως οι χρονίως πάσχοντες, χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα. Για παράδειγμα, σε ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, ή σε μία έγκυο, έχει μεγάλη σημασία η εξειδικευμένη εξέταση, ο ενδελεχής καθαρισμός στόματος, η έγκαιρη πρόληψη γενικότερα κλπ.

Μην ξεχνάμε, ότι το στόμα είναι δείκτης πρώιμης διάγνωσης ασθενειών. Σε μία στοματική κοιλότητα, ένας έμπειρος οδοντίατρος, μπορεί να διαγνώσει, έναν στοματικό καρκίνο, ή ένα άλλο πρόβλημα. Ένα παραμελημένο στόμα, μπορεί να επιβαρύνει ακόμη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

6.- Ένα υγιές στόμα, αποτυπώνει πολλά για την υγεία και του υπόλοιπου σώματος, όπως αντίστοιχα, σοβαρά προβλήματα υγείας, αποτυπώνονται στην στοματική κοιλότητα. Πώς μπορούμε να εκπαιδευθούμε οι Έλληνες ώστε να εντοπίζουμε τα προβλήματά μας και να επισκεπτόμαστε τελικά τον οδοντίατρό μας περισσότερο προληπτικά και λιγότερο θεραπευτικά;

Το υγιές στόμα σημαίνει καλή ποιότητα ζωή και κοινωνικότητα. Ένα μαύρο δόντι, μία κακοσμία καθιστά αυτόματα τον άνθρωπο σκυθρωπό και αντικοινωνικό, μπορεί να σταματήσει να χαμογελά, να πέσει η ψυχολογία του στο ναδίρ.

Γι’ αυτό το λόγο, δεν θα πρέπει κανείς να φοβάται την επίσκεψη στον οδοντίατρό του. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι δεν μας πονάει ο οδοντίατρος, αλλά εμείς πονάμε με το πρόβλημα υγείας μας. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε, ότι οι οδοντίατροι δεν χρεώνουν επίσκεψη. Επομένως, βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον, χρήση νήματος και στοματικών διαλυμάτων αλλά και επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, όπως μας θυμίζει ο κ. Αγρανιώτης, ότι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, τα τελευταία χρόνια, έχει υλοποιήσει πολλά προληπτικά προγράμματα στα σχολεία (και σε ειδικά σχολεία) σε ΚΑΠΗ, σε εργοστάσια, στις περιοχές αρμοδιότητας του Συλλόγου, αλλά και στην επαρχία, πάντα σε συνεργασία των οικείων Οδοντιατρικών Συλλόγων των περιοχών.

Σχετικά προϊόντα