Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη: 1 στους 11 Έλληνες έχει διαβήτη & 1 στους 2 παραμένει αδιάγνωστος - Τι αναφέρει ο Δρ. Στ. Μπούσμπουλας

«Ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια», είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη (IDF), για τα έτη 2018 και 2019.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση για την επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, διαχείριση, φροντίδα, και εκπαίδευση, αναφορικά με το νόσημα. Ο διαβήτης πλήττει σήμερα 425 εκατομμύρια ενήλικες και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 629 εκατομμύρια μέχρι το 2045. Σε λιγότερο από 30 χρόνια, 1 στους 10 κατοίκους σε όλο τον κόσμο, θα είναι διαβητικός.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, μιλήσαμε με τον Διδάκτωρα Σταύρο Μπούσμπουλα Δ/ντή Γ’ Παθολογικής Κλινικής και υπεύθυνο του Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝ νοσοκομείου Πειραιά.

Πόσο μπορούμε να ελέγξουμε το διαβήτη που λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας σε όλο τον κόσμο; Μπορεί, ένας ασθενής με διαβήτη να ζήσει μία φυσιολογική ζωή; Γιατί έχουμε τόσους αδιάγνωστους ασθενείς στην Ελλάδα και από τι κινδυνεύει περισσότερο ο αρρύθμιστος ασθενής; είναι μερικά ερωτήματα που θέσαμε στον κ. Μπούσμπουλα.

Ας τον ακούσουμε:

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και για το γεγονός ότι η νόσος εξελίσσεται πλέον σε μάστιγα παγκοσμίως;

1 στους 11 Έλληνες έχει διαβήτη και 1 στους 2 παραμένει αδιάγνωστος σήμερα. Θα έλεγα ότι ο διαβήτης ακολουθεί το αυξάνεσθε και πληθύνεσθαι στη χώρα μας, με τη νόσο να αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία και την κοινωνία. Ένας άνθρωπος που έχει διαβήτη, σημαίνει πολύ απλά ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το δυστύχημα είναι ότι 1 στους 2 παραμένει αδιάγνωστος και το καμπανάκι των επιπλοκών χτυπάει πριν την διάγνωση του διαβήτη. Όλα αυτά όμως, σηματοδοτούν και μία τεράστια πληγή για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Είναι γεγονός κ. Μπούσμπουλα ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλούς αδιάγνωστους ασθενείς. Τι σημαίνει για τον ίδιο το άτομο αλλά και για το σύστημα υγείας, ένας αρρύθμιστος ασθενής;

Πάνω από τους μισούς Έλληνες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δεν ελέγχουν σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον ίδιο τον ασθενή και την πορεία της υγείας του αλλά και κοστοβόρο για τη δημόσια υγεία.

Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη διατροφή, τον έλεγχο του βάρους, και την τακτική σωματική άσκηση. Αν ο ασθενής δεν λαμβάνει την κατάλληλη αγωγή και δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, καρδιαγγειακές, ή επιπλοκές στα μάτια, στα νεφρά, ή προβλήματα στα άκρα.

Διαθέτουμε σημαντικές θεραπείες και επιστημονική γνώση ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε πλέον το διαβήτη στις ημέρες μας;

Σήμερα διαθέτουμε αξιόλογα θεραπευτικά σκευάσματα (παλαιότερα και νεότερα) που μας δίνουν τη δυνατότητα να πετύχουμε γλυκαιμικό έλεγχο στο άτομο. Ιδιαίτερα, νεότερες φαρμακευτικές θεραπείες, επιτυγχάνουν τον έλεγχο του σακχάρου χωρίς υπογλυκαιμίες αλλά και όφελος για το καρδιαγγειακό σύστημα, που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου, μεταξύ των διαβητικών.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν ένα άτομο, ώστε να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό του;

Τα πιθανά αρχικά συμπτώματα είναι η υπερβολική δίψα, η πολυουρία, η αναίτια απώλεια βάρους, μπορεί όμως, να μην υπάρχει και κανένα σύμπτωμα από αυτά και η διάγνωση να συνοδεύεται από κάποια συσχετιζόμενη επιπλοκή (παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, οφθαλμικές, νεφρικές, παθήσεις των άκρων – ακρωτηριασμοί).

Τα άτομα με διαβήτη, έχουν 15 με 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ακρωτηριασμό των κάτω άκρων, λόγω νευροπάθειας, ή κακής κυκλοφορίας. Η τακτική κλινική εξέταση των κάτω άκρων, και η κατάλληλη εκπαίδεση για αυτοφροντίδα αποτελούν θεμελιώδεις κανόνες για την πρόληψη τέτοιων σοβαρών επιπλοκών. Στο πλαίσιο της πρόληψης, είναι αναγκαία, η τακτική φροντίδα των κάτω άκρων με τη σωστή χρήση σκευασμάτων για την περιποίηση του δέρματος των ποδιών, όπως κρέμες ποδιών (πχ. η σειρά Diabetel της InterMed, φαρμακοβιομηχανίας του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη). Όμως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη.

Εκτός από τοι οικογενειακό ιστορικό ενός ασθενούς με διαβήτη, ποιοι είναι οι άλλοι παράγοντες κινδύνου;

Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται εκτός από το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα το υπερβάλλον σωματικό βάρος, η ηλικία άνω των 45 ετών, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η εμφάνιση διαβήτη στη διάρκεια κύησης και ο προδιαβήτης. Το άτομο με διαβήτη όμως στις ημέρες μας, μπορεί να πετύχει τον θεραπευτικό του στόχο με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την κατάλληλη γι αυτόν, θεραπευτική αγωγή.

Σχετικά προϊόντα