Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των ασθενών

Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των ασθενών η 18η Απριλίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι στόχος τόσο της επιστημονικής κοινότητας, όσο και της φαρμακοβιομηχανίας εν γένει, είναι η στήριξη με κάθε τρόπο των ασθενών και των αναγκών τους. Γι’ αυτό παλεύουν άλλωστε και οι δύο πλευρές.

Η τήρηση του ιατρικού απορρήτου, η ψυχολογική υποστήριξη του πάσχοντα, η καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα, η πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο, η απρόσκοπτη ενημέρωση, ακόμη και το ενδεχόμενο καταγγελιών, αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ασθενών, τα οποία εκφράζουν ατομικά και συλλογικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περισσότεροι από τους 6 στους 10 γιατρούς (61,8%) δεν αναφέρουν στους ασθενείς τους τις παρενέργειες των φαρμάκων που τους χορηγούν, όπως απέδειξε η μελέτη «Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς – Αλφαβητισμός στην Υγεία – Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων», που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία σε εκπροσώπους του τύπου η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Δρ. Έφη Σίμου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία, τόνισε επίσης ότι πολλοί γιατροί:

  • Δεν αφιερώνουν χρόνο στους ασθενείς τους για να τους εξηγήσουν λεπτομέρειες για την ασθένεια ή τη θεραπεία τους (27,3%)
  • Μιλάνε με ιατρικούς όρους και οι ασθενείς δεν τους καταλαβαίνουν -μερικές φορές, συχνά ή πάντα- (29,2%)
  • Δεν λαμβάνουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση του ασθενούς, όταν του προτείνουν μια θεραπεία (46,2%)
  • Η κριτική που ασκούν συχνά οι γιατροί, εμποδίζει τους ασθενείς τους να πουν την αλήθεια αναφορικά με τον τόπο ζωής και τις συνήθειές τους (76,7%)

Σχετικά προϊόντα