Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Οι μισοί από τους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με COVID-19, είχαν ΣΔ

Η φετεινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένη στους vοσηλευτές και είναι σίγουρα μία διαφορετική Ημέρα.

Και αυτό, διότι συμπίπτει, με την σοβαρή υγειονομική κρίση της πανδημίας, η οποία από τις αρχές σχεδόν του 2020, σαρώνει όλο τον πλανήτη, αφήνει πίσω της νεκρούς και νοσούντες, ενώ χτυπά ανελέητα τις οικονομίες ακόμη και των πιο ισχυρών χωρών αλλά και τις κοινωνίες.

Οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές στον Διαβήτη προσφέρουν γνώση, χρόνο και καρδιά στους Ασθενείς και κάνουν τη Διαφορά. Σήμερα 460 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Διαβήτη, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 578 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Οι μισοί από τους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με την COVID-19, είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές στον Διαβήτη, προσφέρουν γνώση, χρόνο και καρδιά στους Ασθενείς και κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), όπως παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του ΣΔ, η ενημέρωσή του αναφορικά με τις επιπτώσεις της νόσου καθώς και η ανάδειξη του ρόλου του εκπαιδευμένου νοσηλευτή στη διαχείρισή της από τον ασθενή.

Καθώς ο επιπολασμός του Διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, απαιτούνται περισσότεροι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που επηρεάζονται από Διαβήτη, να αποφύγουν πιθανές σοβαρές επιπλοκές που αλλάζουν τη ζωή τους - όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, απώλεια όρασης, νεφροπάθεια και ακρωτηριασμός των άκρων - και να τους συμβουλεύσουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει προειδοποιήσει για την έλλειψη 5.9 εκατομμυρίων νοσηλευτών σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι οι απόφοιτοι νοσηλευτές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8% ετησίως για να ξεπεραστεί το έλλειμμα έως το 2030.

Όπως τόνισε στην συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕ, Ομ. Καθηγητής Παθολογίας & Μεταβολικών Παθήσεων ΕΚΠΑ Γεώργιος Δημητριάδης «ο ρόλος του εκπαιδευμένου νοσηλευτή στον ΣΔ είναι καθοριστικός καθώς αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ γιατρού και ασθενή. Συμβάλλει στη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων, στην καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και τη μείωση των οξέων και χρόνιων επιπλοκών και κατ’ επέκταση των ημερών νοσηλείας. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύει τον ασθενή στην αυτοδιαχείρισή της νόσου και στον σωστό τρόπο εφαρμογής της θεραπείας, προσφέροντας του, παράλληλα ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη».

Για την ανάγκη αύξησης των εκπαιδευμένων νοσηλευτών ο Πρόεδρος της ΕΔΕ επισημαίνει «Το 2016 ο στόχος για την Μεγάλη Βρετανία ήταν να υπάρχει “Κλινικός Ειδικός Νοσηλευτής στον Διαβήτη” σε όλα τα νοσοκομεία, σε αντιστοιχία τουλάχιστον ένας ανά 250 κρεβάτια. Στις Ευρωπαϊκές χώρες, η αντιστοιχία γιατρών είναι 3/1000 κατοίκους, και νοσηλευτών 8.7/1000 κατοίκους.

Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα στοιχεία είναι 6.6 γιατροί/1000 κατοίκους και 1.6 νοσηλευτές/1000 κατοίκους, αποτυπώνοντας μια δραματική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με νοσηλευτές. Δραματικό είναι επίσης το πρόβλημα της υποστελέχωσης των 21 Διαβητολογικών Κέντρων (ΔΚ) και 84 Διαβητολογικών Ιατρείων (ΔΙ) στις Παθολογικές Κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, όχι μόνο από εκπαιδευμένους νοσηλευτές αλλά και από ειδικούς Παθολόγους-Διαβητολόγους. Παρά το γεγονός ότι η διετής εξειδίκευση Παθολόγων/Παιδιάτρων στον ΣΔ και τα αντικείμενα εκπαίδευσης θεσμοθετήθηκαν το 2018 (ΦΕΚ 3958, τεύχος Β, 12/09/18) και 2019 (ΦΕΚ 1357, τεύχος Β, 19/09/2019) αντίστοιχα, δεν έχουν βγει ακόμα οι εφαρμοστικές διατάξεις ώστε να αρχίσει η εξειδίκευση νέων συναδέλφων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα ΔΚ/ΔΙ μετά την συνταξιοδότηση των υπαρχόντων ειδικών. Αν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες για την έναρξη της εξειδίκευσης Παθολόγων/Παιδιάτρων στον Σακχαρώδη Διαβήτη, τα Διαβητολογικά Κέντρα/Διαβητολογικά Ιατρεία θα οδηγηθούν ταχύτατα σε αδυναμία περίθαλψης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους. Δεδομένου επίσης του σημαντικού ρόλου των νοσηλευτών στη φροντίδα του ΣΔ, πρέπει να υπάρξει θεσμοθετημένη εκπαίδευση νοσηλευτριών/νοσηλευτών στον ΣΔ, για την επαρκή στελέχωση των δομών (ΔΚ/ΔΙ) με εξειδικευμένο προσωπικό».

Από την πλευρά της, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχει αναπτύξει σχετική Ομάδα Εργασίας «Καρδιά & Σακχαρώδης Διαβήτης». Σύμφωνα με την Καρδιολογική Εταιρεία, η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο είναι επιτακτική στη σημερινή εποχή, που αντιμετωπίζουμε την κρίσιμη πανδημία από τον νέο Κορωνοϊό SARS-2 (COVID-19). Πράγματι, οι συνάνθρωποί μας με Σακχαρώδη Διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς φαίνεται ότι πάσχουν συχνότερα και βαρύτερα. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών από COVID-19 και παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα. Η αποδοχή της νόσου του Διαβήτη, η εκπαίδευση πάνω στην αντιμετώπισή της, η αλλαγή του τρόπου ζωής με σωστή δίαιτα και καθημερινή άσκηση, καθώς και η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από τους κατάλληλους ιατρούς αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία για μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση. Εξέχουσας σημασίας είναι φυσικά και η πρόληψη με μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Σχετικά προϊόντα