Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Πόσο παχαίνει η τηλεόραση τελικά;

Τα σχολεία έκλεισαν και τα παιδιά πλέον έχουν απεριόριστο χρόνο να παίξουν, να τρέξουν, να κολυμπήσουν και να αναπτύξουν πολλές ευχάριστες δραστηριότητες!

Πολλά όμως παιδιά συνεχίζουν να μένουν κλεισμένα στο σπίτι μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Γνωρίζετε πώς κάτι τέτοιο οδηγεί τα παιδιά ακόμα πιο εύκολα στην παχυσαρκία;;;

Η υπερβολική παρακολούθηση της τηλεόρασης και η χρήση του υπολογιστή συνδυάζονται με μια αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως. Στοιχεία μας δείχνουν πως 1 στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο, ενώ το 9% περίπου των 6χρονων και το 17% των 15χρονων είναι παχύσαρκοι.

Οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι:

πρόκειται για καθιστική δραστηριότητα, που στερεί χρόνο από τη φυσική άσκηση και τη γυμναστική, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι και ειδικά τα παιδιά

όταν παρακολουθεί κανείς τηλεόραση, συνήθως επιθυμεί να καταναλώσει διάφορες "λιχουδιές", ξηρούς καρπούς, πατατάκια, κτλ, που έχουν πολλές θερμίδες

πολλές από τις διαφημίσεις της τηλεόρασης προβάλλουν συχνά snacks που, όπως είναι γνωστό, είναι παχυντικά. Τα παιδιά επηρεάζονται εύκολα και τα αναζητούν.

Σώμα και μυαλό αδρανούν, οι «καύσεις» του οργανισμού περιορίζονται σημαντικά, όπως και η επαφή και η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Είναι πολύ σημαντικό και σωστό να μην επιτρέπετε τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση ή να χρησιμοποιούν υπολογιστή περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Σημαντικό επίσης είναι να μην υπάρχει τηλεόραση μέσα στο υπνοδωμάτιο τους!

Άλλες επιλογές θα ήταν:

Να καθορίσετε σε συνεργασία με το παιδί εβδομαδιαίο στόχο για τις ώρες τηλεθέασης, καθοδηγώντας το να επιλέξει τα πιο αγαπημένα του προγράμματα.

Προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατό λιγότερες ώρες ανοιχτή την τηλεόραση γενικά στο σπίτι. Εσείς οι γονείς επιλέξτε να δείτε κάποιο πρόγραμμα, εφόσον κοιμηθούν το βράδυ τα παιδιά. .

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν με φίλους αντί να παρακολουθούν τηλεόραση.

Επαινέστε τα παιδιά για τις επιδόσεις τους στις κατασκευές, τον χορό, τη μουσική, το κολύμπι κ.λπ., και όχι για οτιδήποτε σχετικό με την τηλεόραση.

Τέλος, την ώρα που βλέπουν τηλεόραση, να μην έχετε διαθέσιμα σνακ στον χώρο και φροντίστε να τηρείτε τον κανόνα ότι τρώμε μόνο στο τραπέζι και όχι βλέποντας παράλληλα τηλεόραση.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να είναι δραστήρια! Αν το παιδί σας είναι παχύσαρκο, βοηθήστε το να αναπτύξει κάποια δραστηριότητα. Σε αυτό θα βοηθούσε αν συμμετείχε και όλη η υπόλοιπη οικογένεια.

Της Ειρήνης Πασχαλέρη - Διατροφολόγου 

Σχετικά προϊόντα