Ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με ουλίτιδα καθυστερούν 2 με 3 μήνες να συλλάβουν σε σύγκριση με όσες έχουν υγιή ούλα, διότι τα βακτήρια της ουλίτιδας προκαλούν φλεγμονή στο ενδομήτριο με συνέπεια την δυσκολία εμφύτευσης γονιμοποιημένου ωαρίου σε αυτό.
Μελέτη του 2010 σε 872 εγκύους που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ έδειξε αύξηση του κινδύνου προώρου τοκετού. Όπως έδειξε το 23% των εγκύων με ουλίτιδα γέννησαν πριν την 35η εβδομάδα κυήσεως, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε εγκύους χωρίς ουλίτιδα ήταν μόλις 7%.
Επίσης, μελέτη του νοσοκομείου Guy’s and St.Thomas στο Λονδίνο στην οποία συμμετείχαν 4000 έγκυοι έδειξε πως, όσο πιο προχωρημένη ήταν η περιοδοντική νόσος μιας εγκύου τόσο περισσότερο κινδύνευε να αποβάλλει.
Κατά την διάρκεια του ετησίου συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στην Στοκχόλμη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας ανέφεραν πως χρειάστηκαν 7 μήνες κατά μέσο όρο σε γυναίκες με ουλίτιδα για να συλλάβουν την στιγμή που ο μέσος όρος είναι 5 μήνες. Εκτιμούν ότι αιτία για αυτήν την καθυστέρηση στην σύλληψη είναι η φλεγμονή η οποία πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον οργανισμό βάζοντας εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του. Σημειώνεται ό,τι η περιοδοντίτιδα η οποία πλήττει το 10% του πληθυσμού ενοχοποιείται για αποβολές καθώς και χαμηλή ποιότητα σπέρματος στους άνδρες. Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν περισσότερες από 3500 γυναίκες και όσες εμφάνιζαν ουλίτιδα παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής στο αίμα.
Τα οδοντιατρικά προβλήματα της μητέρας, όπως τερηδόνα, αποστήματα, συρίγγια, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα οφείλουμε να τα θεραπεύουμε πολύ πριν την σύλληψη.
Προβλήματα που θα εκδηλωθούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θεραπεύονται πιο δύσκολα από πριν, διότι για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, ο πόνος, το οίδημα θα απαιτηθεί πιθανόν η χρήση φαρμάκων που καλό είναι να αποφευχθούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ένας άλλος παράγοντας που ευαισθητοποιεί τα ούλα έναντι των μικροβίων της οδοντικής πλάκας είναι η αυξημένη έκκριση των ορμονών (προγεστερόνη) κατά την εγκυμοσύνη.
Εγκυμοσύνη και αμαλγάματα
Πάνω από 30 χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει την αφαίρεση των σφραγισμάτων αμαλγάματος πριν την σύλληψη, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πολλά.
Αυτά τα σφραγίσματα περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος διαπερνά τον πλακούντα με όλες τις συνέπειες για το έμβρυο. Ο υδράργυρος είναι τοξικός ανεξαρτήτου ποσότητος ενώ αντ’αυτού, υπάρχουν ασφαλή υλικά για την αποκατάσταση του δοντιού από τον οδοντίατρο.
Προγεννητικός οδοντιατρικός έλεγχος.
Εάν δεν υπάρξει οδοντιατρικός έλεγχος πριν την εγκυμοσύνη και αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων, τότε θα υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να αντιμετωπιστούν αυτά κατά την διάρκεια αυτής. Το 2ο τρίμηνο κυήσεως είναι το ασφαλέστερο διότι στο έμβρυο έχουν σχηματιστεί όλα τα όργανα-συστήματα. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει με τα πιο ήπια μέσα και σε συνεργασία με τον μαιευτήρα. Επειδή τα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά και παυσίπονα διαπερνούν τον πλακούντα είναι ωφέλιμη και η λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ενδοστοματικών φλεγμονών αλλά και του πόνου χωρίς να βλάπτουν το έμβρυο. Γενικά πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε ταλαιπωρία, ειδικά στο 1ο τρίμηνο όταν συνυπάρχει και ιστορικό αποβολών. Επίσης εάν υπάρξει ανάγκη για λήψη ακτινογραφίας πρέπει να τοποθετείται στην κοιλιά της εγκύου μολύβδινη ασπίδα (ποδιά).
Η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει να αδιαφορεί όταν έχει ενδοστοματικές φλεγμονές, οδονταλγίες ή οίδημα γιατί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή της αλλά και του εμβρύου.
Στο 3ο τρίμηνο κυήσεως ακολουθείται η ίδια τακτική ώστε να αποφευχθεί ο πρόωρος τοκετός. Τα μικρόβια από τα ούλα μπαίνουν στην κυκλοφορία και διαμέσου του αίματος φτάνουν στην περιοχή της μήτρας και του πλακούντα, όπου μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.
Έχει βρεθεί πως τα πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά έχουν σε μεγαλύτερη συχνότητα στο αίμα τους αντισώματα κατά των μικροβίων που βρίσκονται στα ούλα της μητέρας.
Επίσης είναι πολύ σημαντική η σωστή διατροφή με ελάχιστα γλυκά ειδικά μεταξύ των γευμάτων.
Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνει εύκολα κανείς πως η πρόληψη και στην οδοντιατρική είναι βασική, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει άμεση σχέση με την εμπέδωση της σύλληψης, την όλη πορεία της κυήσεως αλλά και με την κατάληξη σε έναν φυσιολογικό τοκετό και την γέννηση ενός υγιούς μωρού.
Δρ. Αρετή Δ. Τσουκαλά DMD