Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του καρκίνου του τραχήλου - Η InterMed λέει ΝΑΙ στην πρόληψη

O Ιανουάριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ενώ η τελευταία εβδομάδα του έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης.

Σήμερα είναι πλέον γνωστό, ότι οι υψηλού κινδύνου τύποι του ιού HPV (Human Papiloma Virus) ευθύνονται για σχεδόν το σύνολο των καρκίνων τραχήλου της μήτρας. Η Αμερικανική Εταιρεία κατά του Καρκίνου (American Cancer Society) έχει εκδώσει οδηγίες για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Μεταξύ αυτών, είναι ο εμβολιασμός για κορίτσια και αγόρια καθώς και η έγκαιρη διάγνωση μέσα από τακτικές εξετάσεις.

Η φαρμακοβιομηχανία InterMed, με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο πρωτοποριακών σκευασμάτων (όπως η σειρά Eva, Eva Mycosis κλπ) βρίσκεται πάντα κοντά στη γυναίκα και τις ανάγκες της, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Ειδικότερα: 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο εμβολιασμός ρουτίνας κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) για κορίτσια και αγόρια πρέπει να ξεκινήσει σε ηλικία 11 ή 12 ετών. Η σειρά εμβολιασμών μπορεί να έχει ξεκινήσει από την ηλικία των 9 ετών.

Το εμβόλιο HPV συνιστάται επίσης για κορίτσια/γυναίκες ηλικίας 13 έως 26 ετών και για αγόρια ηλικίας 13 έως 21 ετών που δεν έχουν ξεκινήσει τα εμβόλια ή που έχουν ξεκινήσει αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τη σειρά. Άρρενες  ηλικίας 22 έως 26 ετών μπορεί επίσης να εμβολιαστούν. ( Άτομα ηλικίας 22 έως 26 ετών που δεν έχουν ξεκινήσει τα εμβόλια ή που έχουν ξεκινήσει αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τη σειρά, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι λιγότερο αποτελεσματικός στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο).

Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV συνιστάται επίσης, από την ηλικία των 26 ετών για άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων ατόμων με λοίμωξη από HIV), εάν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί.

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Οι εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 21 ετών.

Οι γυναίκες ηλικίας από 21 έως και 29 ετών θα πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια. Σε περίπτωση μη φυσιολογικού αποτελέσματος του τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να γίνεται και HPV test.

Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως και 65 ετών θα πρέπει κάθε 5 χρόνια να κάνουν τεστ Παπανικολάου και HPV test (co-testing).

Μετά την ηλικία των 65 ετών, οι γυναίκες με σοβαρό ιστορικό προκαρκινικών αλλοιώσεων θα πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζονται για τουλάχιστον 20 χρόνια μετά από τη διάγνωση.

Όλες οι γυναίκες, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού HPV πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις για την ηλικιακή τους ομάδα.

Κάποιες γυναίκες – εξαιτίας του ιστορικού υγείας (λοίμωξη από τον ιό HIV, μεταμόσχευση οργάνων,  έκθεση σε  Διαιθυλοστιλβεστρόλη, κ.α.) – μπορεί να χρειαστούν διαφορετικό πρόγραμμα εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σχετικά προϊόντα