Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Εσείς γνωρίζετε πόσο γόνιμοι είστε;

Το ζήτημα της γονιμότητας αποτελεί πολύ σημαντικό και κρίσιμο στοιχείο για κάθε νέο ζευγάρι και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή.

Όμως η γρήγορη εποχή μας έχει αλλάξει δραματικά τις προτεραιότητες (σπουδές, καριέρα, οικονομική κρίση, ανεργία) και πολλές φορές το καμπανάκι για έναν άνθρωπο να γίνει γονιός, αργεί να χτυπήσει. Έτσι, το θέμα της γονιμότητας επιβαρύνεται και αυτό με τη σειρά του.

Ας δούμε τι λέει ο γυναικολόγος – μαιευτήρας Δρ. Ηλίας Κατσίκης, γύρω από αυτό το θέμα, ο οποίος επιχειρεί να μας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με την αναπαραγωγή και τις δυσκολίες της.

Γιατρέ θα μπορέσω να κάνω παιδί;

Για να τεθεί αυτό το ερώτημα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 12 μήνες ελεύθερων επαφών και να μην έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι σε ένα ζευγάρι χωρίς προβλήματα στο 75% των περιπτώσεων επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη στους 6 μήνες και στο 90% στο χρόνο.

Ποιος είναι ο τρόπος για να μάθω αν μπορώ να κάνω παιδί με τον σύντροφο μου;

Ο έλεγχος που απαιτείται σε ένα ζευγάρι για να εξετάσει τη γονιμότητα του είναι καταρχάς το σπερμοδιάγραμμα όπου ελέγχουμε αριθμό- κινητικότητα- μορφολογία και κατακερματισμένο DNA. Κατόπιν στη γυναίκα ελέγχουμε τον άξονα υποθάλαμος- υπόφυση- γονάδες με πλήρες ορμονικό και μεταβολικό προφίλ. Και οι δύο αυτοί τρόποι πραγματοποιούνται στο ιατρείο, είναι εύκολοι και μπορούν να γίνουν από κάθε ζευγάρι.

Σε ποια ηλικία η γυναίκα είναι περισσότερο γόνιμη;

Από τα 20 έως τα 24 χρόνια είναι η ηλικία όπως βλέπουμε στη βιβλιογραφία της μέγιστης γονιμότητας στη γυναίκα. Βέβαια επειδή οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει και οι γυναίκες τεκνοποιούν συνήθως μετά τα 30 η ιατρική κοινότητα έχει επικεντρωθεί στο να βρει ασφαλές μεθόδους υποβοηθούμενης παραγωγής αφού μετά τα 35 η γονιμοποιητική ικανότητα της γυναίκας μειώνεται κατά 50%.

Το βάρος μου επηρεάζει τη γονιμότητα μου;

Αν και κάθε γυναίκα είναι μοναδική, ο κανόνας είναι ότι η αύξηση του βάρους ή απότομη απώλεια του κάτω από ένα όριο υπονομεύουν την γονιμότητα. Έρευνες μας δείχνουν ότι η απώλεια έστω και 10% του βάρους μιας γυναίκας αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Επίσης μια γυναίκα με μεγάλο δείκτη μάζας σώματος έχει 80% περισσότερη πιθανότητα να αποβάλλει.

Έχω διαταραχές της περιόδου, θα δυσκολευτώ να κάνω παιδί;

Οι διαταραχές της περιόδου οφείλονται στο ότι δεν γίνεται κάθε μήνα ωορρηξία και η γυναίκα οφείλει να ελέγξει τον λόγο αυτό. Παίρνοντας τη σωστή αγωγή μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για μια αυτόματη σύλληψη.

Θεσσαλονίκη

Στρ. Καλλάρη 4Α, 54622

Τ.:2310 279 443 / 2310 268 532

Χαλκιδική

Α.Μαμέλη & Τζαβούρα, 63200

Νέα Μουδανιά

T.: 23730 22 326

Email : ilkats@otenet.gr

Site : www.katsikis.net

Facebook : Ηλίας Κατσίκης

Twitter : @katsikis6

Instagram : #katsikis6

Σχετικά προϊόντα