Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Εσείς γνωρίζετε πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα; Συμβουλές του Διατροφολόγου Θ. Παναγιώτου

Αλήθεια, γνωρίζουμε πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε καθημερινά; 

Αυτό δε σχετίζεται πάντα με την μειωμένη κατανάλωση φρούτων αλλά και με την υπερκατανάλωσή τους χωρίς να το γνωρίζουμε!

Η ομάδα των φρούτων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ομάδες τροφίμων, λόγω της μεγάλης ποικιλίας, αλλά και της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό. Περιέχουν ένα από το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό τον υδατάνθρακα, ενώ είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών καθώς και ανόργανων στοιχείων. Η ακριβής θρεπτική αξία ποικίλει ανάλογα με το είδος φρούτου, την εποχικότητητα ακόμη και από τη ποιότητα του εδάφους. Σε αυτή την μεγάλη οικογένεια, συμπεριλαμβάνονται όλα τα ωμά και τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς και όλοι οι φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Ευγεργετικές επιδράσεις στην υγεία

Πληθώρα ερευνητικών δεδομένων δημοσιεύονται ετησίως γύρω από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων ημερησίως συσχετίζεται σημαντικά με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων πιο αναλυτικά με 17% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου όταν καταναλώνονται 5 μερίδες την ημέρα. Θα πρέπει να τονιστεί επίσης πως δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφική αναφορά που να τεκμηριώνουν ότι ύπαρχουν συγκεκριμένα φρούτα με περισσότερα οφέλη για τη πρόσληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και μπορεί να συμβάλει και στην απώλεια βάρους.

Θρεπτική αξία

Τα φρούτα είναι γνωστά για τα αμέτρητα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και βιταμίνες όπως Α, κάποιες του συμπλέγματος Β, C και Ε και φυλλικό οξύ.

Ποια είναι η μερίδα ένος φρούτου ;

Για να έχουμε ισσοροπημένη διατροφή, πρέπει να λαμβάνουμε τουλάχιστον τρεις με πέντε μερίδες φρούτων ημερησίως. Πολλές φορές παρατηρείται υπερκατανάλωση φρούτων καθώς δεν γνωρίζουμε πιο είναι το σωστό μέγεθος που αντιστοιχεί σε μια κανονική μερίδα φρούτου με αποτέλεσμα να ξεπερνάμε κατά πολύ τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη. Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τις θερμίδες που προσδίδει μια τυπική μερίδα φρούτου, τα διαφόρα μεγέθη των χειμερινών φρούτων που θα μας προσφέρουν τις συγκεκριμένες μερίδες καθώς και τα μακροθρετικά συστατικά τους.

 

1 μερίδα =(1 ισοδύναμο) φρούτων περιέχει

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

15γρ

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

-

ΛΙΠΑΡΑ

-

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

60

1 μικρό μήλο

½ φλ. ξερά φρούτα

1 μέτριο αχλάδι

2 μικρά μανταρίνια

1 μικρή μπανάνα

½ μέτριο ρόδι

1 μεγάλο πορτοκάλι

Χυμοί (= 1φλιτζάνι =240ml)

1 μεγάλο αντικίδιο

 

Εύκολοι τρόποι για να καταναλώσουμε φρούτα

Αν ο ημερήσιος στόχος των πέντε φρούτων φαντάζει δύσκολος ας δοκιμάσουμε τους παρακάτω εύκολους τρόπους:

Προσθέτουμε μισό με ένα φρούτο στο πρωινό μας

Κάνουμε ένα smoothie φρούτων με φρούτα εποχής

Πρσθέτουμε ένα φρούτο σε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Καταναλώνουμε αποξηραμένα φρούτα προσέχοντας την ποσότητα

Καταναλώνουμε φρέσκους χυμούς προσέχοντας την ποσότητα για παράδειγμα ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι να περιέχει δύο μέτρια πορτοκάλια

Φτιάχνουμε μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα

Φτιάχνουμε σπιτική κομπόστα φρούτων

Προσθέτουμε μισό φρούτο στη σαλάτα μας.

Του Διατροφολόγου Θαλή Παναγιώτου 

Δασκαλόρη 67 , Γλυφάδα τηλ: 2109960989

Σωρού 3-5, Μαρούσι τηλ: 211111768

Σχετικά προϊόντα