Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Έντονη επιθυμία για γλυκό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Δείτε τι να επιλέξετε...

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βασική προτεραιότητα της εγκύου, σε ότι έχει να κάνει με την διατροφή της, πρέπει να είναι το να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μακρο- και μικρο- θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες). Και αυτό για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την διατήρηση της υγείας και του βάρους της ίδιας.

Τα γλυκά είναι αδυναμία για πολλές εγκύους! Ακόμα και αν πριν δεν ζητούσατε γλυκό, τώρα πιθανόν να είστε από αυτές τις εγκυούλες που καθημερινά θέλετε γλυκό!!

Υπάρχουν όμως και υγιεινά γλυκά, οπότε δεν είμαστε αυστηροί, ώστε να τα αποκλείσουμε τελείως από την διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείτε να επιλέξετε:

Πρώτα από όλα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα: ειδικά μετά από το γεύμα σας, αν νιώσετε υπογλυκαιμία, ένα φρούτο εποχής μπορεί να καλύψει άμεσα τις ανάγκες σας. Δεν είναι όμως όλα τα φρούτα ίδια. Π.χ. οι φράουλες, το ροδάκινο, το καρπούζι, τα berries, το πορτοκάλι και ο ανανάς, είναι πιο γλυκά σε σχέση με το μήλο και την μπανάνα. Και φυσικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και ίνες.

Γρανίτα (και κυρίως τώρα που αρχίζουν οι ζέστες,) είναι πολύ καλή επιλογή σε σχέση με το παγωτό, καθώς δροσίζει άμεσα, έχει πολύ λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.

Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη: το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (ισχυρά αντιοξειδωτικά) και μπορείτε να βρείτε στην αγορά σοκολάτα πλούσια σε κακάο που αντί για την απλή ζάχαρη, να περιέχει ζάχαρη καρύδας ή ακόμα και στέβια (είναι ασφαλής γλυκαντική και για την έγκυο).

Γιαούρτι: σε πολλές εκδοχές αποτελεί τη βάση για πολλά γλυκά. Με μέλι, με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, διώχνει την υπογλυκαιμία άμεσα! Ταυτόχρονα δροσίζει και προσφέρει ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνες λιποδιαλυτές όπως A και D.

Ο μόνος τρόπος για να είναι κανείς σίγουρος, πόσο μάλλον η έγκυος, για την ποιότητα των γλυκών που καταναλώνει και κυρίως ότι έχει να κάνει με κέικ ή μπισκότα, είναι να το φτιάξει μόνη της με τα κατάλληλα υλικά. Η ζάχαρη είναι το πρώτο και βασικό υλικό που άνετα μπορεί να αντικατασταθεί με μια άλλη γλυκαντική και το αποτέλεσμα να είναι εξίσου γευστικό αλλά πάνω από όλα υγιεινό!

Ειρήνη Πασχαλέρη Βιολόγος – Ειδικευμένη στη διατροφή (BSc. MSc.) Αρθρογράφος Υγείας Wellness Blogger &  Ανθή Λαμπίρη Διατροφολόγος - Διαιτολόγος. 

Σχετικά προϊόντα