Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Η υγιεινή διατροφή σημαντική τόσο για την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης, όσο και για την υγεία του μωρού

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερη και ταυτόχρονα μια φυσιολογική κατάσταση στη ζωή της γυναίκας η οποία διαρκεί εννέα μήνες, σε εβδομάδες περίπου 39-41 και σε ημέρες 280. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα υφίσταται πολλές ανατομικές και λειτουργικές μεταβολές οι οποίες αποσκοπούν αρχικά στη ρύθμιση του μεταβολισμού της εγκύου, έπειτα στην προαγωγή της ανάπτυξης του εμβρύου και τέλος στην προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό και το θηλασμό.

Μεταβολισμός

Ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται κατά 15-20% με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή πρόσληψη της εγκύου με σκοπό να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες καθώς και του εμβρύου.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους κατά την κύηση είναι απαραίτητη και φυσιολογική διότι επηρεάζει άμεσα τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αποτρέποντας στις περισσότερες φορές τη γέννηση ελλειποβαρών παιδιών. Μια σωστή και υγιεινή διατροφή της μητέρας συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό στη γέννηση ενός υγιούς μωρού καθώς και με τα μετέπειτα στάδια ζωής του. Επίσης η παρακολούθηση της αύξησης του βάρους θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και τακτικά από το γυναικολόγο και διαιτολόγο σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προγράμματα αδυνατίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνίστανται.

Συνιστώμενη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση βάρους είναι οι πολλές ορμονικές μεταβολές. Το συνολικό βάρος που συνιστάται να πάρει μια έγκυος εξαρτάται από το βάρος που είχε πριν μείνει έγκυος. Ακολουθεί βοηθητικός πίνακας (1) παρακάτω. Η αύξηση βάρους θα πρέπει να γίνεται με σταδιακό ρυθμό ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης.

Ως μέτρια αύξηση βάρους θεωρείται το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης η οποία κυμαίνεται από 4-5 κιλά. Στη συνέχεια το βάρος αυξάνεται περισσότερο, όπως και η ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο το σωματικό βάρος αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Πίνακας (1) Aύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δείκτης Μάζας Σώματος- ΔΜΣ*

Πριν από την εγκυμοσύνη

 

Μέσος ρυθμός αύξηση βάρους κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο

Εύρος Συνολικής πρόσληψης βάρούς

<18,5 ΛΙΠΟΒΑΡΗΣ

500 γρ /εβδομάδα

12 - 18 kg

18,5-24,9 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

400 γρ/εβδομάδα

11- 16 kg

25-29,9 ΥΠΕΡΒΑΡΗ

300 γρ/εβδομάδα

7 - 11.5 kg

>30 ΠΑΧΥΣΑΡΚΗ

200 γρ/εβδομάδα

5 - 9 kg

*Ο υπολογισμός του ΔΜΣ γίνεται διαιρώντας το βάρος σώματος πριν την εγκυμοσύνη με το τετράγωνο του ύψους

ΔΜΣ= Βάρος (σε κιλά)/ Ύψος 2 (μέτρα2) [παράδειγμα: ΔΜΣ = 55kg/ 1,602= 21,5 kg/m2 ΦΥΣΙΟΛ. ΒΑΡΟΣ

Ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε ενέργεια είναι αυξημένες, παρόλο αυτά δεν θα πρέπει να καταναλώνετε διπλάσια ποσότητα φαγητού. Υπολογίζεται ότι η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται ανά τρίμηνο στο δεύτερο και τρίτο περίπου 300 θερμίδες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί πως αν η εγκυμοσύνη ξεκινήσει με φυσιολογικό βάρος δεν χρειάζεται επιπλέον πρόσληψης ενέργειας κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Ισορροπημένη Διατροφή

Η διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τρόφιμα από ολές τις ομάδες τροφίμων προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες διατροφικές ανάγκες σε ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Πίνακας (2) Συνιστώμενες ποσότητες τοφίμων για την εγκύο

 

Ομάδες Τροφίμων

 

Διατροφικές συστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μέγεθος Μερίδας

Κύρια Θρεπτικά Συστατικά

Γάλακτος

1-3 μερίδες /ημέρα

1 φλ γάλα ή γιαούρτι

Ασβέστιο

Πρωτεΐνες

Βιταμίνη D

Φρούτων

2-3 μερίδες /ημέρα

1 μέτριο φρούτο

Βιταμίνη C, A

Φυτικές ίνες

Λαχανικών

3-5 μερίδες /ημέρα

1 φλ ωμά λαχανικά

½ φλ βρασμένα λαχανικά

Βιταμίνη C, A

Φυτικές ίνες

Δημητριακών

5-10 μερίδες /ημέρα

1 φέτα ψωμί

Θειαμίνη

Νιασίνη

Σίδηρος

Φυτικές ίνες

Κρέατος

2-3 μερίδες /ημέρα

60-90 γρ άπαχο κρέας, ψάρι

1 αυγό, 1 φλ όσπρια

Πρωτεΐνες

Σίδηρος

Λίπους

4-5 μερίδες /ημέρα

1 κ.γ. ελαιόλαδο

1 χούφτα ξηρούς καρπούς

Ελαϊκό, λινολεϊκό και λινολενικό οξύ

Υγρά

8-10 ποτήρια υγρά

 

εκ των οποίων

6-8 ποτήρια νερό

-

Σωματική δραστηριότητα

Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίσει ή ακόμα και να εντάξει σωματική δραστηριότητα προσαρμόζοντας την έντασης της άσκησης ανάλογα με το επιπέδο της καθώς και με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αύξησης του σωματικού βάρους, μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την αντοχή για τον τοκετό και καλυτερεύει η ποιόητα ύπνου.

BONUS TIP : Τρία κυρίως γεύματα και δύο με τρία ενδιάμεσα γεύματα σε συνδυασμό με συχνή άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα θα βοήθήσουν σημαντικά στο να μειωθούν οι «λιγούρες», η κατανάλωση μέγαλης ποσότητας και πρόχειρου φαγητού.

Του Διατροφολόγου Θαλή Παναγιώτου 

Δασκαλόρη 67 , Γλυφάδα τηλ: 2109960989

Σωρού 3-5, Μαρούσι τηλ: 211111768

Σχετικά προϊόντα