Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Bιταμίνη D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πολύτιμη βιταμίνη του Ήλιου

Η Βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων!

Έχουμε ακούσει ή διαβάσει για τα οφέλη της στον οργανισμό μας, αλλά έχουμε κατανοήσει το πρακτικό κομμάτι που την αφορά; Για παράδειγμα πως μπορούμε να ελέγξουμε την περιεκτικότητά στον οργανισμό μας, πότε θεωρείται πως έχουμε ανεπάρκεια Βιταμίνης D3 και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου λύνει κάθε σχετική απορία.

Παρότι η Ελλάδα είναι μια τόσο ηλιόλουστη χώρα, δεν αρκεί για την απαιτούμενη Βιταμίνη D. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό συνδυασμό ισορροπημένης και στοχευμένης διατροφής, ενός συμπληρώματος διατροφής και του ηλίου με μέτρο.

Η Βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σύμφωνα με έρευνες συμβάλλει στην πρόληψη κάποιων ασθενειών. Όταν υπάρχει στον οργανισμό στις απαιτούμενες ποσότητες, τότε τον προστατεύει από την οστεοπόρωση συμβάλλοντας από μικρή ηλικία στην καλύτερη ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Εμπειρικά και ερευνητικά θεωρείται ως σημαντική βιταμίνη για το κλινικό και παραγωγικό κομμάτι του οργανισμού μας και έχει χαρακτηριστικά ορμόνης. Προλαμβάνει διάφορα καρδιοαγγειακά νοσήματα, κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι αυτός του γυναικείου μαστού ή ο αντίστοιχος του προστάτη, αλλά και αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα.

Η έλλειψη ή επάρκειά της μπορεί να ελεγχθεί εύκολα σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο με την ειδική εξέταση Βιταμίνη D 25OH. Σαν τιμή αναφοράς κρατάμε το 25- 40 gr/ml αίματος με τα 40 gr/ml αίματος να είναι η βέλτιστη τιμή αναφοράς. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εξέτασης θα μας δείξουν αν έχουμε ανεπάρκεια, αν είμαστε σε φυσιολογικό ή σε υψηλό επίπεδο κι ανάλογα θα ρωτήσουμε το θεράποντα ιατρό για την απαιτούμενη δοσολογία.

Οι τροφές που περιέχουν σημαντικές περιεκτικότητες σε Βιταμίνη D είναι ο σολωμός, το αυγό και τα γαλακτοκομικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αρκεί η πρόσληψη από αυτά. Σκεφθείτε πως 1 ποτήρι γαλα ισοδυναμεί με 200 IU διεθνείς μονάδες Βιταμίνης D την ώρα που κάποιος που έχει ανεπάρκεια χρειάζεται 3000 IU την ημέρα ανάλογα με τις τιμές αναφοράς των βιοχημικών του εξετάσεων.

Του Διατροφολόγου Θαλή Παναγιώτου 

Δασκαλόρη 67 , Γλυφάδα τηλ: 2109960989

Σωρού 3-5, Μαρούσι τηλ: 211111768

Σχετικά προϊόντα