Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Αυτό είναι το ιδανικό πρωινό γεύμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μία σημαντική περίοδος για κάθε γυναίκα, τη  οποία πρέπει να απολαύσει στο έπακρον χωρίς φοβίες και προκαταλήψεις αλλά με προσοχή και γνώση. 

Και επειδή η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, ας δούμε πώς μπορεί να ξεκινήσει την ημέρα της η έγκυος: 

Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα σωστό πρωινό πάντα με σκοπό να μας δώσει ενέργεια και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστεί ο οργανισμός μας για να ανταπεξέλθει στην έντονη καθημερινότητα μας. Για μία έγκυο είναι ακόμα πιο σημαντικό το πρώτο γεύμα της ημέρας, καθώς μαζί με αυτήν τρώει και το μωράκι της! Και το πιο σημαντικό.... είναι μια μεγάλη ευκαιρία να το ταΐσει σωστά!

Στόχος είναι να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα γεύμα γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα ( φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο). Επίσης να τονώσετε τον οργανισμό σας, να αποφύγετε τις καούρες και το κάψιμο στο στομάχι, να αποφύγετε το πρήξιμο – οιδήματα και να δώσετε τροφή στο μωράκι σας!

Τι να τρώτε για πρωινό;

Γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες: βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, σας προσφέρει αίσθηση κορεσμού και σίγουρα αποφεύγετε τη δυσκοιλιότητα. Αναζητήστε τρόφιμα που προσφέρουν τουλάχιστον 5 γραμμάρια ινών ανά μερίδα, όπως το πίτουρο βρώμης, chia seeds σε smoothies, ομελέτα με σπανάκι και πιπεριά και γιαούρτι με φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως σμέουρα, φράουλες και βατόμουρα.

Γεύμα πλούσιο σε Πρωτεΐνη: κάθε γεύμα σας θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη (στόχος είναι στο σύνολο να καλυφθούν περίπου 75g την ημέρα), επειδή το μωρό σας, για την σωστή ανάπτυξη του, χρειάζεται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το γιαούρτι, το τυρί cottage, τα αυγά, το φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου είναι μερικά από τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε τις ανάγκες σας στο πρωινό σας γεύμα.

Γεύμα πλούσιο σε ασβέστιο: Χρειάζεστε περίπου 1.000 mg ημερησίως για να βοηθήσετε τα οστά του μωρού σας να αναπτυχθούν σωστά! Χρησιμοποιήστε για το πρωινό σας τροφές όπως γιαούρτι πλούσιο σε ασβέστιο, τυρί, σουσάμι, αμύγδαλα, σύκα ή ομελέτα με σπανάκι.

Γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως: τα δημητριακά ολικής είναι πλούσια σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, σημαντικές για την ανάπτυξη του μωρού. Επίσης, περιέχουν πολλές φυτικές ινες και σιδήρο. Δοκιμάστε ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά (επιλέξτε αυτά χωρίς ζάχαρη όπως muesli ή granola no sugar), πίτουρο βρώμης, κριθαρένιο παξιμάδι και φρυγανιές ολικής αλέσεως.

Γεύμα πλούσιο σε σίδηρο: Ως έγκυος, θα χρειαστείτε περίπου διπλάσια ποσότητα σιδήρου (27 mg ημερησίως) Τροφές πλούσιες σε σίδηρο, που μπορείτε να έχετε για πρωινό είναι οι ξηροί καρποί, το πίτουρο βρώμης, το σπανάκι, τα αυγά και τα δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Κάντε τους σωστούς συνδιασμούς τροφών και γεμίστε το κάθε σας γεύμα από το πρωινό μέχρι και το βραδινό με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αν σας δυσκολεύει κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε διατροφολόγο που μπορεί να οργανώσει για εσάς τα γεύματα σας, ώστε να έχετε γευστική και υγιεινή διατροφή, καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ειρήνη Πασχαλέρη Βιολόγος – Ειδικευμένη στη διατροφή (BSc. MSc.) Αρθρογράφος Υγείας Wellness Blogger &  Ανθή Λαμπίρη Διατροφολόγος - Διαιτολόγος. 

Σχετικά προϊόντα