Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γονιμότητα & το ουροποιητικό του παιδιού σας - Συνέντευξη με τον χειρουργό Παιδοουρολόγο Γ. Ζουπάνο

Εσείς γνωρίζετε για την κιρσοκήλη του μικρού σας αγοριού και σε ποια ηλικία πρέπει να χειρουργηθεί;

Γνωρίζετε να ξεχωρίσετε πότε μία ουρολοίμωξη είναι επικίνδυνη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι νεφροί του παιδιού σας και τι πρέπει να πράξετε σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων;

Γνωρίζετε επίσης ότι η γονιμότητα των ανδρών (μικρών και μεγάλων) κινδυνεύει από τα πλαστικά και ότι σε κάποιες εκατοντάδες χρόνια, το σπερματοζωάριο θα είναι υπό εξαφάνιση;

Για όλα αυτά, μιλάει στην σελίδα μας ο κ. Γεώργιος Α. Ζουπάνος Χειρουργός Ουρολόγος – Παιδοουρολόγος, ένας επιστήμονας ο οποίος πραγματοποιεί περί τις 200 μεγάλες επεμβάσεις τον χρόνο.

Η Παιδοουρολογία είναι μία υποειδικότητα της Ουρολογίας και της Γενικής Χειρουργικής, τονίζει, προσθέτοντας, ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλοί λίγοι Παιδοουρολόγοι στην Ελλάδα, μόλις 6 και όλοι τους, είναι εγκατεστημένοι στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στα χειρουργεία των μικρών παιδιών, ο κ. Ζουπάνος, επισημαίνει ότι έχει πράγματι ενδιαφέρον να χειρουργείς ένα παιδί, διότι αποτελεί ένα έργο που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια -τουλάχιστον 80- και η ευγνωμοσύνη των γονιών είναι ανεπανάληπτη.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κύριε Ζουπάνο, το ουρολογικό θέμα των μικρών παιδιών είναι ένα αρκετά ευαίσθητο ζήτημα και θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι γονείς τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη ζωή ενός παιδιού;

Τα συγγενή προβλήματα του ουροποιογεννητικού συστήματος είναι τα ποιο συχνά από όλα τα άλλα συστήματα του οργανισμού του ανθρώπου. Συγγενή είναι τα προβλήματα με τα οποία γεννιέται το παιδί και τα οποία οφείλονται σε κάποια λάθη της φύσης κατά την διάρκεια της κύησης. Πολλά από αυτά τα προβλήματα, όπως οι υδρονεφρώσεις από στένωση των ουροφόρων οδών, οι κυστεονεφρικές παλινδρομήσεις και άλλα, αντιμετωπίζονται είτε συντηρητικά (καθότι ένα σεβαστό ποσοστό αυτών υποχωρεί αυτομάτως με την ανάπτυξη και μόνο του παιδιού) είτε χειρουργικά εάν δεν υπάρξει αυτόματη ίασης.

Γενικά οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα παρακολούθησης της κάθε πάθησης που προτείνει ο παιδοουρολόγος αλλά να συμμορφώνονται και στις χειρουργικές ενδείξεις.

Σήμερα η παιδοουρολογία έχει κάνει τεράστιες προόδους σε ότι αφορά τις χειρουργικές τεχνικές, με αποτέλεσμα ακόμα και οι μεγάλες επεμβάσεις της ειδικότητας μας να είναι άκρως ανεκτές από τα παιδιά και να έχουν υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας.

Πώς μπορεί να λυθεί το θέμα των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων σε ένα παιδάκι; Υπάρχει οριστική θεραπεία;

Όντως υπάρχουν πολλά παιδιά που κάνουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Εδώ θα πρέπει να διαχωριστούν σαφώς οι εμπύρετες ουρολοιμώξεις, οι οποίες αφορούν τους νεφρούς και είναι επικίνδυνες για την νεφρική λειτουργία και οι απύρετες ουρολοιμώξεις, οι οποίες περιορίζονται στην ουροδόχο κύστη και δεν είναι τόσο επικίνδυνες.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι βλέπουμε πολύ συχνά οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις να αντιμετωπίζονται μόνο με αντιβιώσεις, πράγμα το οποίο είναι ένα σοβαρό λάθος. Ο παιδοουρολόγος θα πρέπει να ανιχνεύσει την αιτία που προκαλεί τις ουρολοιμώξεις και να διορθώσει την αιτία αυτή, ούτως ώστε να μην χρειάζονται αντιβιώσεις. Φυσικά και υπάρχει λοιπόν οριστική θεραπεία σε αυτές τις καταστάσεις.

Αν και είστε χειρουργός ουρολόγους και παιδοουρολόγος, θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε τι συστήνετε διατροφικά στους γονείς για τα παιδιά τους προκειμένου να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό και το ουρολογικό τους σύστημα;

Το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα πια σήμερα είναι οι χημικές ουσίες εκείνες οι οποίες έχουν συγγενή μοριακή δομή με τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) και οι οποίες ονομάζονται oestrogene like ή ενδοκρινικοί διαταράχτες. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται δυστυχώς όλο και περισσότερο στις καλλιέργειες ως προστατευτικά των φυτών. Υπάρχουν όμως και μέσα στα πλαστικά σκεύη, στα οποία πλέον σήμερα τρώμε και πίνουμε αλλά και στις συσκευασίες ποτών όπως τα αναψυκτικά. Μόλις πριν από δύο χρόνια απαγορεύτηκαν τα πλαστικά μπιμπερό που περιείχαν Bisphenol A και μετά οποία δηλητηρίασαν τα παιδιά μας επί δεκαετίες. Θα πρέπει λοιπόν να καταργήσουμε κάθε πλαστικό σκεύος μέσα στο οποίο τρώμε και πίνουμε, να αποφεύγουμε τις πλαστικές συσκευασίες αλλά και να πλένουμε πάρα πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα. Φυσικά, τις ίδιες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούν και οι κυοφορούσες γυναίκες καθότι το διατροφικό αυτό πρόβλημα ξεκινά από την αρχή της εγκυμοσύνης και όχι μετά την γέννηση του παιδιού. Δυστυχώς αυτές οι ουσίες, όχι μόνο δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από την διατροφική αλυσίδα αλλά θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην μεταμοντέρνα ζωή. Λόγω αυτών των ανωτέρω, η γονιμότητα γενικά των ανδρών φθίνει δεκαετία με την δεκαετία και μπορούμε ίσως να προβλέψουμε ότι το σπερματοζωάριο σε 300-400 χρόνια θα είναι ένα σπάνιο κύτταρο.

Μιλήστε μας για την κιρσοκήλη την οποία συναντάμε πολύ συχνά και σε ενήλικες οι οποίοι δεν την έχουν αντιμετωπίσει εγκαίρως, με αποτέλεσμα να έχουν συχνά πρόβλημα υπογονιμότητας; Ένα μικρό αγόρι διαγνωσμένο με κιρσοκήλη, είναι προτιμότερο να χειρουργηθεί νωρίς;

Η κιρσοκήλη είναι όντως ακόμα και σήμερα η πρώτη αιτία υπογονιμότητας του άνδρα. Εμείς οι παιδοουρολόγοι που χειρουργούμε μόνο παιδιά και εφήβους, έχουμε διεθνώς αποφασίσει να χειρουργούμε τις κιρσοκήλες εκείνες οι οποίες είναι μεγάλου βαθμού και κατ’επέκταση έχουν πολλές πιθανότητες να επηρεάσουν το μεθαυριανό σπέρμα. Φυσικά και είναι προτιμότερο να χειρουργηθεί ένα αγόρι για κιρσοκήλη σε μικρή ηλικία παρά να περιμένει την ανάδειξη της υπογονιμότητας του όταν θα δημιουργήσει οικογένεια. Η επέμβαση της κιρσοκήλης είναι μια εξαιρετικά απλοποιημένη επέμβαση σήμερα, η οποία δεν απαιτεί καν νοσηλεία και η οποία σε έμπειρα χέρια έχει αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Από τι κινδυνεύει η γονιμότητα ενός μικρού παιδιού κυρίως αγοριού και πώς μπορεί να προστατευτεί;

Η μελλοντική γονιμότητα ενός μικρού αγοριού εξαρτάται από την έγκαιρη αντιμετώπιση των συγγενών προβλημάτων των όρχεων όπως η κρυψορχία και η εκτοπία του όρχι. Οι όρχεις θα πρέπει να καθηλώνονται στο όσχεο το αργότερο μέχρι την ηλικία του ενός έτους χειρουργικά. Τα αποτελέσματα της γονιμότητας των παιδιών που χειρουργήθηκαν πριν από 30 και 40 χρόνια σε ηλικία 5 και 6 ετών είναι σήμερα απογοητευτικά.

Η μελλοντική γονιμότητα επίσης, επηρεάζεται από την αποφυγή, όσο αυτό είναι δυνατόν, των ουσιών oestrogene like ή ενδοκρινολογικών διαταρακτών. Όπως προανέφερα σε μια άλλη ερώτηση, οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται στις φυτοκαλλιέργειες αλλά ανευρίσκονται και στα περισσότερα πλαστικά σκεύη μέσα στα οποία τρώμε και πίνουμε αλλά και στις συσκευασίες αναψυκτικών.

Η παχυσαρκία επίσης είναι ένας συσσωρευτικός παράγων μελλοντικής υπογονιμότητας καθότι μέσα στα λιποκύτταρα εγκαθίστανται εύκολα οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) αλλά και οι ουσίες oestrogene like. Θα πρέπει λοιπόν όσο γίνεται να αποφεύγουμε την παχυσαρκία, η οποία πέραν των ανωτέρω είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια καθότι δημιουργεί προοδευτικά το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση που οδηγούν στην φθορά των αγγείων αλλά και όλων των ιστών του σώματος.

Σχετικά προϊόντα