Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η οφθαλμίατρος Αναστασία Αξαοπούλου λύνει κάθε μας απορία.
Η δυσχρωματοψία-αχρωματοψία είναι η αδυναμία της φυσιολογικής αντίληψης των χρωμάτων. Δεν αποτελεί κάποια μορφή τύφλωσης, μόνο δυσκολία στο να ξεχωρίσετε κάποια συγκεκριμένα χρώματα, όπως το κόκκινο και πράσινο ή το μπλε και το κίτρινο. Η αδυναμία αντίληψης του κόκκινου-πράσινου είναι η πιο συχνή. Στην περίπτωση της πολύ σπάνιας αχρωματοψίας γίνονται αντιληπτά μόνο το άσπρο, το μαύρο και το γκρίζο χρώμα.
Οι περισσότερες μορφές δυσχρωματοψίας είναι συγγενείς (κληρονομικές) και σπανιότερα επίκτητες. Η επίκτητη δυσχρωματοψία προσβάλει μόνο το μάτι που εμφανίζει τo πρόβλημα και μπορεί να χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου. Η κύρια αιτία επίκτητης (μη συγγενούς) δυσχρωματοψίας είναι η λήψη φαρμάκων.
Από δυσχρωματοψία πάσχει περίπου το 6-8% του φυσιολογικού ανδρικού και 0,4% του φυσιολογικού γυναικείου πληθυσμού.
Τα µάτια µας έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίζουν το χρώµα, καθώς και τη φωτεινότητα, με την βοήθεια των κωνίων και ραβδίων, που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (στο πίσω μέρος του ματιού). Τα κωνία αναγνωρίζουνε το χρώµα και τα ραβδία αναγνωρίζουνε τη φωτεινότητα. Η σύγχυση των χρωµάτων που έχει ένα άτοµο που πάσχει από δυσχρωµατοψία εξαρτάται και από τις συνθήκες φωτισµού. Για παράδειγµα, το άτοµο που συγχέει το πράσινο θα µπορούσε κάτω από έντονο ηλικιακό φως ν’ αναγνωρίσει ένα έντονο πράσινο ως πράσινο. Αντίθετα, κάτω από µία λάµπα τεχνητού φωτισµού µικρής ισχύος µπορεί να µπερδέψει το πράσινο χρώµα µε το καφέ ή ακόµα και με το κόκκινο.
Η δυσχρωματοψία δεν προκαλεί κάποιου άλλου είδους συμπτώματα και εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε κατά τα άλλα υγιή μάτια. Η διάγνωση γίνεται με ειδικούς χρωματικούς πίνακες Ishihara Test. Σε κάθε πίνακα υπάρχει ένας αριθμός που σχηματίζεται από χρωματικές κηλίδες. Ο ασθενής πρέπει να αναγνωρίσει τον αριθμό του πίνακα που κρατάει στα χέρια του κάτω από καλό φωτισμό.
H δυσχρωματοψία δεν θεραπεύεται. Παρόλα αυτά, η διάγνωσή της από την πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική αφού κατά τη σχολική ηλικία ένα πολύ μεγάλο μέρος του διδακτικού υλικού βασίζεται στην χρωματική αντίληψη. Γνωρίζοντας το πρόβλημα, γίνεται ευκολότερο στο παιδί να αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες οι οποίες βασίζονται στην αντίληψη των χρωμάτων.