Για την αξία και τη μεγάλη σημασία της πολύτιμης βιταμίνης D μιλάει στο blog μας ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ΗΠΑ Ιωάννης Κουτρουμπάκης.
Ο καθηγητής στη συνέντευξη που μας παραχωρεί, επισημαίνει με έμφαση, πώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται εκτός από τα κατάγματα και τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, με αύξηση επίσης του κινδύνου για αρκετές παθήσεις, κυρίως αυτοάνοσες.
Μιλάει ακόμη για το ελληνικό Μεσογειακό παράδοξο, το γεγονός δηλαδή ότι ενώ στην Ελλάδα έχουμε τόσο έντονη ηλιοφάνεια, εν τούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πάσχει από οστεοπόρωση.
Τέλος, ο κ. Κουτρουμπάκης, αναφέρεται και στην εμπειρία του από το σκεύασμα της Uni-pharma D3Fix.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης έχει ως εξής:
1.- κύριε καθηγητά, όλοι οι επιστήμονες πλέον μιλούν με αδιάσειστα στοιχεία για τη μεγάλη σημασία της βιταμίνης D. Και παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα είμαστε ιδιαίτερα προνομιούχοι με τόσο έντονη ηλιοφάνεια, εν τούτοις, πάσχουμε από οστεοπόρωση. Ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο. Λέγεται δε, ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στους ηλικιωμένους και στα παιδιά. Πώς το εξηγείτε εσείς αυτό;
Αυτό είναι το λεγόμενο «Μεσογειακό παράδοξο». Δηλαδή παρ’ όλο που στην Ελλάδα υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι Έλληνες παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D. Δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα αλλά πιθανές εξηγήσεις μπορεί να είναι η μη επαρκής έκθεση στον ήλιο, η υπερβολική χρήση αντιηλιακών, το πιο σκούρο χρώμα του δέρματος καθώς και πλημμελής πρόσληψη βιταμίνης D με την διατροφή (γαλακτοκομικά, λιπαρά ψάρια).
2.- Σε πρόσφατη επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε η Uni-pharma, αναφερθήκατε στην σημασία της Βιταμίνης D σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Θέλετε να μας πείτε λίγα περισσότερα επ’ αυτού;
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις από πρόσφατες σημαντικές δημοσιεύσεις ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη παθογένεση αρκετών αυτοανόσων παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Πρόσφατη εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει ότι βιταμίνη D εκτός του βασικού ρόλου της στον μεταβολισμό του ασβεστίου έχει επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μεγαλύτερη συχνότητα των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου σε χώρες με χαμηλότερη ηλιοφάνεια έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης για πιθανό ρόλο της βιταμίνης D στη παθογένεση των παθήσεων αυτών. Υπάρχουν επίσης δεδομένα ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με την βαρύτητα της νόσου και η θεραπευτική υποκατάσταση της βοηθά στην καλύτερη πορεία νόσου με λιγότερες νοσηλείες και λιγότερα χειρουργεία. Μια μεγάλη μελέτη σε 965 ασθενείς που κάναμε στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh όταν ήμουν εκεί για μετεκπαίδευση και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Gastroenterology τεκμηριώνει τον σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D στη πορεία νόσου των παθήσεων αυτών. Συμπερασματικά στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα βιταμίνης D και σε έλλειψη ή ανεπάρκεια να χορηγείται θεραπεία υποκατάστασης.
3.- Εκτιμάτε ότι τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αναπληρώσουν την έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης D;
Όντως η βιταμίνη D βρίσκεται και σε πολλά συμπληρώματα διατροφής, μαζί με άλλες βιταμίνες. Συχνά όμως, χρειάζονται αρκετά μεγάλες δόσεις (1000-4000 μονάδες καθημερινά), για να επιτευχθούν φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνον με χορήγηση ειδικών σκευασμάτων βιταμίνης D.
4.- Τη βιταμίνη D την συνθέτει ο άνθρωπος ως επί το πλείστον από τον ήλιο όπως όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο υπάρχουν κάποια τρόφιμα που μπορούμε να επιλέξουμε για να είμαστε βέβαιοι ότι την προσλαμβάνουμε;
Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), οι γαρίδες, το μουρουνέλαιο, το σέλινο, τα αυγά (κρόκος), το βοδινό συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης
5.- Έχετε κάποια εμπειρία από το σκεύασμα της InterMed D3Fix;
Ναι σε ασθενείς που παρακολουθούμε με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όταν υπάρχει ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D χορηγούμε συνήθως το σκεύασμα D3Fix. Αν και δεν έχουμε μελετήσει αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρακτικής μας αυτής υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που αναφέρουν σημαντικό όφελος από την θεραπεία αυτή.
6.- Εν κατακλείδι κύριε καθηγητά, τι προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό, η έλλειψη της βιταμίνης D;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται εκτός από τα κατάγματα και τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου επίσης με αύξηση του κινδύνου για αρκετές παθήσεις. Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει συσχετίσεις της έλλειψης ή η ανεπάρκειας βιταμίνης D με ενδοκρινικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία), καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, έμφραγμα), διάφορες κακοήθειες (μαστού, μήτρας, ωοθήκης, ουροδόχου κύστης), αυτοάνοσες παθήσεις (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα), σοβαρές λοιμώξεις (φυματίωση) και νευρολογικές-ψυχιατρικές παθήσεις (νόσος Parkinson, σχιζοφρένια, κατάθλιψη, σκλήρυνση κατά πλάκας).