Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παχυσαρκία, διαβήτης, έλλειψη άσκησης και βιταμίνης D μαστίζουν την ελληνική κοινωνία - Συνέντευξη με τον Δρ. Δ. Παπαδημητρίου

Η παχυσαρκία, η έλλειψη σωστής διατροφής, επαρκούς άσκησης αλλά και έλλειψης βιταμίνης D, μαστίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως τα παιδιά. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι να αυξάνεται ο διαβήτης, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει και να οδηγήσει την ελληνική οικογένεια να στραφεί σε άλλο «διατροφικό δρόμο» και μοντέλο, αλλά και την Πολιτεία, να χαράξει αναγκαίες πολιτικές πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Τα παραπάνω σημαντικά, αναφέρει στη συντακτική ομάδα της Uni-pharma, ο Δρ. Δημήτρης Θ. Παπαδημητρίου Παιδοενδοκρινολόγος - Παιδοδιαβητολόγος DIU, DU, CCU, τ. Λέκτορας Πανεπιστημίου Joseph-Fourier, Grenoble, France.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Ερωτ. Κύριε Παπαδημητρίου, είστε Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής-Εφηβικής Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα μικρά τους παιδιά, προκειμένου να τους προστατεύσουν από τη μεγάλη μάστιγα του διαβήτη.

Απαντ. Θα πρέπει κατ’ αρχάς, να διαχωρίσουμε τον διαβήτη τύπου 1από τον τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1, συναντάται 7 στα 1000 παιδιά, έχουμε διαρκώς νέα περιστατικά ετησίως και θα το χαρακτηρίζαμε ως αυτοάνοσο νόσημα. Ο διαβήτης τύπου 2 έχει μεγάλη προγεννητική προδιάθεση, με αποτέλεσμα ένα παιδί να νοσήσει σε ποσοστό 50%.

Και φυσικά στον τύπου 2, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι συνήθειες (διατροφικές και κοινωνικές) και το βάρος του παιδιού. Δεν έχουμε πολλά περιστατικά εφήβων με διαβήτη τύπου 2, αλλά έχουμε περιστατικά εφήβων, που βρίσκονται στα πρόθυρα εκδήλωση της νόσου.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι η παχυσαρκία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι 4 στα 10 παιδιά είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, δεν αθλείται.

Ερωτ. Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες στην Ευρώπη κυρίως αλλά και στις ΗΠΑ; Βλέπουμε ότι ο διαβήτης δεν αποτελεί μόνο μάστιγα για τη Δύση αλλά και για την Ανατολή;

Απαντ. Το ίδιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος και για τους έφηβους στην Αμερική. Αναφορικά με την Ευρώπη, θα σας έλεγα, ότι και εκεί, αυξάνεται η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1.

Το αυξημένο βάρος των παιδιών, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, με αποτέλεσμα το πάγκρεας να επιβαρύνεται. Στο σημείο αυτό να σας πω ότι για την εκδήλωση διαβήτη, έχει ενοχοποιηθεί ιδιαίτερα και η έλλειψη της βιταμίνης D.

Ερωτ. Μιλήστε μας κ. Παπαδημητρίου για τη σχέση βιταμίνης D και διαβήτη;

Απαντ. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πλέον, τη μεγάλη σημασία της βιταμίνης D. Πλέον η λιποδιαλυτή βιταμίνη D δεν αφορά μόνο τα οστά, αλλά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα γενικότερα, τον έλεγχο του σακχάρου, τα καρδιαγγειακά, ενώ η έλλειψή της, ενοχοποιείται για εκδήλωση καρκίνου και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Και για να πούμε ότι έχουμε υψηλά ποσοστά βιταμίνης D, πρέπει να μας βλέπει ο ήλιος όταν είναι κάθετα. Για παράδειγμα, από Σεπτέμβριο μέχρι Μάϊο, η γωνία του ηλιακού φωτός είναι κάθετη με αποτέλεσμα να μην μας δίνει αρκετή βιταμίνη D. Αν ένα παιδί αθλείται ή κολυμπά το πρωί αυτό είναι καλό για την υγεία του.
Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος για μελάνωμα, έχει στρέψει όλο τον κόσμο, να χρησιμοποιεί πολύ αντιηλιακά με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι καλυμμένο και να μην μπορεί να απορροφήσει την πολύτιμη βιταμίνη.

Ερωτ. Προτείνετε επομένως κάποια συμπληρώματα διατροφής;

Απαντ. Καλό είναι όσοι έχουν ανάγκη, να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D μέχρι τον Μάιο, όπως και όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους.
Για το λόγο αυτό, οι βόρειες χώρες όπως και ο Καναδάς, έχουν οδηγηθεί σε αλλαγές αναφορικά με ζητήματα πολιτικών πρόληψης και δημόσιας υγείας. Ακόμη και τα γαλακτοκομικά τους, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Ερωτ. Πείτε μας για τα περιστατικά εφήβων με διαβήτη και πώς μπορούν τα παιδιά αυτά, να ζουν μία καθημερινότητα ρουτίνας, συνδυάζοντας το σχολείο με τις αθλητικές δραστηριότητες;

Απαντ. Ο διαβήτης τύπου 1, είναι μεγάλη αλλαγή στην ζωή μιας οικογένειας, καθώς ο πάσχων πρέπει να υποκαταστήσει την ινσουλίνη του.
Η αλήθεια είναι ότι ευτυχώς στην εποχή μας υπάρχουν προηγμένες τεχνολογίες συσκευές, αντλίες, και holder σακχάρου. Ωτόσο αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η εκπαίδευση που πρέπει να παρέχουμε σε ένα παιδί, ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του και να συμμετέχει στα γεύματα με τους συμμαθητές του.

Ερωτ. Είναι πραγματικά δυσάρεστο στην Ελλάδα, μία χώρα τόσο προνομιούχα με μοναδική φύση και Μεσογειακή διατροφή, να υπάρχουν πολύ αυξημένα περιστατικά παχυσαρκίας. Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τη νέα γενιά και ποιες πρέπει να είναι οι πολιτικές μας απέναντι στον διαβήτη και την παχυσαρκία;

Απαντ. Θεωρώ ότι το μέτρο έχει χαθεί από την ελληνική οικογένεια, τόσο σε επίπεδο διατροφής όσο και σε άσκησης. Και μπορεί να λέμε για Μεσογειακή Διατροφή, ωστόσο υπάρχει μόνο θεωρητικά όχι πραγματικά. Σε ποσοστό 70% οι Έλληνες ενήλικες και παιδιά, δυστυχώς δεν παίρνουν πρωινό. Τα παιδιά κυρίως, τρώνε ένα αγορασμένο σνακ με πολλά λιπαρά και χωρίς θρεπτικά συστατικά, ενώ και το οικογενειακό γεύμα λόγω των περίεργων ωραρίων δεν είναι σωστό.

Επιπλέον, τα παιδιά αντί να τρώνε τις λεγόμενες «σκουπιδοτροφές» όπως τις ονομάζω δύο φορές την εβδομάδα, τις τρώνε δύο φορές την ημέρα.
Διαρκώς ακούμε γονείς που λένε ότι το παιδί μου δεν έχει δοκιμάσει ποτέ όσπρια, ή δεν τρώει φρούτα και σαλάτες. Είναι λογικό να παχύνει κάποια στιγμή και μάλιστα όταν δεν έχει καμία αθλητική δραστηριότητα στο σχολείο.
Είναι βασικό επίσης να επισημάνουμε, ότι έχει καταργηθεί το παιχνίδι έξω από το σπίτι για λόγους ασφαλείας και χώρου.

Ερωτ. Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις διατροφικές διαταραχές. Είναι μία πολύ δυσάρεστη και κυρίως επικίνδυνη κατάσταση για ενήλικες και παιδιά. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς και πόσο υποψιασμένοι πρέπει να είμαστε όλοι μας;

Απαντ. Και μέσα σε όλα αυτά που είπαμε παραπάνω, έχουμε και τις διατροφικές διαταραχές κυρίως βουλιμικές, όπου τα άτομα έχουν πρόβλημα με το βάρος. Στην περίπτωση αυτή, υποβόσκει μία μάχη μία κόντρα αν θέλετε με τους γονείς, τα παιδιά αυτοπαγιδεύονται, τρώνε ακόμη περισσότερο, στη συνέχεια υφίστανται bullying και αυτό σταδιακά οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά και κακές σχολικές επιδόσεις.

Στον αντίποδα της βουλιμικής διαταραχής, και εξαιτίας των προτύπων που προβάλλει η κοινωνία και τα Media, έχουμε τις ανορεξικές διαταραχές, πρόβλημα που βλέπουμε κυρίως σε νεαρά κορίτσια. Πρόκειται για διαταραχές, που έχουν άμεση σχέση επίσης με την οικογενειακή κατάσταση και κυρίως με παραμελημένα παιδιά.

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Παπαδημητρίου για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη και τις χρήσιμες συμβουλές σας! 

Σχετικά προϊόντα