Η φετεινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει όλο τον κόσμο ανήσυχο και μουδιασμένο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού (SARS COVID -19) δείχνει το σκληρό της πρόσωπο χωρίς διακρίσεις σε όλο τον πλανήτη.
Ήδη μέχρι τις 7 Απριλίου τα κρούσματα του κορωνοϊού, είχαν ξεπεράσει το 1,2 εκατ. παγκοσμίως, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 70.000, ενώ υπάρχει και το αισιόδοξο σενάριο, ότι πάνω από 271.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Στην Ελλάδα οι ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητη Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία, για την πορεία της νόσου, με τα περιοριστικά μέτρα να συνεχίζονται.
Η φετεινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι αφιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στους νοσηλευτές, τις μαίες και τους Επισκέπτες Υγείας στην αναγνώριση και απόδοση τιμής του ρόλου τους.
Επιπρόσθετα αποτελεί και μία ακόμα ευκαιρία να υπενθυμίζουμε στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν για να διατηρηθεί ο κόσμος υγιής, τονίζει ο ΠΟΥ.
Οι νοσηλευτές και οι Επισκέπτες Υγείας είναι στο προσκήνιο της μάχης ενάντια στον COVID-19, παρέχοντας η κάθε ειδικότητα από την πλευρά της και σύμφωνα με τα guidelines, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αξιοσέβαστη θεραπεία και φροντίδα, ανοίγοντας διάλογο στην κοινότητα για την αντιμετώπιση των φόβων και δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, συλλέγουν δεδομένα για κλινικές μελέτες.
Πολύ απλά, χωρίς νοσηλευτές, μαίες και Επισκέπτες Υγείας παρόντες δεν θα υπήρχαν απαντήσεις στις ερωτήσεις, τονίζει ο Π.Ο.Υ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να επισημάνει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής και της μαιευτικής παγκόσμια και να υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις για την ενίσχυση του νοσηλευτικού και του μαιευτικού εργατικού δυναμικού.
«Οι νοσηλευτές, οι μαίες και οι Επισκέπτες Υγείας», επισημαίνει η κυρία Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των ισχυρών, ανθεκτικών συστημάτων υγείας που απαιτούνται για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας. Εμβολιάζουν, παρέχουν συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού, εξασφαλίζουν εξειδικευμένη φροντίδα κατά τη διάρκεια του τοκετού ενώ συλλέγουν επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία είναι υψίστης σημασίας για την πετύχουμε εθνικούς και παγκόσμιους στόχους που σχετίζονται με καθολική κάλυψη υγείας, ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ανταπόκριση, με την ασφάλεια των ασθενών και την παράδοση ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας , με επίκεντρο τον άνθρωπο».