Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ψωρίασης: Ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ψωρίασης σήμερα 29 Οκτωβρίου και το μυαλό όλων μας βρίσκεται στους ψωριασικούς ασθενείς, οι οποίοι βιώνουν το δικό τους αγώνα!

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά, η επιστήμη έχει προχωρήσει και έχει εξελίξει σημαντικά τις θεραπείες, με αποτέλεσμα την ανακούφιση των ασθενών τόσο στο δέρμα τους όσο και στην ψυχή τους. Πλέον καινοτόμα φάρμακα, βιολογικοί παράγοντες, σύγχρονες θεραπείες, βρίσκονται στη διάθεση των ασθενών, ενώ ο μεγαλύτερος ίσως σύμμαχός τους είναι ο ίδιος ο Έλληνας γιατρός, ο οποίος βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον πάσχοντα και τις ανάγκες του.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, μιλήσαμε με τον Καθηγητή Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, Διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Δερματολογικής-Αφροδισιολογίκης κλινικής Αθηνών του νοσοκομείου ''ΑΝ. ΣΥΓΓΡΟΣ''. κ. Δημήτριο Ρηγόπουλο για το χρόνιο αυτό νόσημα, τις νέες θεραπείες και πώς βιώνουν το νόσημά τους οι ασθενείς.

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα τονίζει ο καθηγητής και συνεχίζει:

«Μιλάμε για μία δερματοπάθεια η οποία εξακολουθεί και είναι χρόνια παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις, ωστόσο έχουμε κατανοήσει την αιτιοπαθογένεια και έχουμε μία σφαιρικότερη αντιμετώπιση των ασθενών.

Νεότερες εξελίξεις στην έρευνα έχουν δείξει ότι η ψωρίαση δεν είναι νόσημα που περιορίζεται μόνο στο δέρμα αλλά συνδέεται και με άλλες συννοσηρότητες, (όπως κατάθλιψη, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, σάκχαρο κλπ ). Γι’ αυτό το λόγο, και οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται ολιστικά. Δηλαδή πέρα από τις θεραπείες, μεγάλη σημασία έχει και η ψυχολογική αντιμετώπιση των ψωριασικών ασθενών».

Αναφορικά με τη διατροφή, ο κ. Ρηγόπουλος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επίσημα τροφές που να λέμε ότι σχετίζονται με την έξαρση ή την ύφεση της νόσου, ωστόσο, τα ψάρια με ιχθυέλαια αναμφισβήτητα βοηθούν. Οι ασθενείς με ψωρίαση πρέπει να προσέχουν τη διατροφή γενικότερα, διότι πολλοί είναι παχύσαρκοι, επισημαίνει ο καθηγητής.

Όσον αφορά το στρες, εδώ θα λέγαμε ότι ένας ακόμη μύθος καταρρίπτεται και αυτός αφορά το στρες, υπογραμμίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας τα εξής:

«Το στρες δεν έχει ρόλο στην ψωρίαση και δεν φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ούτε στο νόσημα, ούτε στις εξάρσεις όπως αποδείχθηκε από επίσημη επιστημονική δημοσίευση, η οποία περιέλαβε 32.000 ασθενείς. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal».

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι σίγουρος ένας ασθενής εάν πάσχει από ψωρίαση, και όχι από έκζεμα, ή ξηροδερμία, ο κ. Ρηγόπουλος, απαντά ότι την καλύτερη απάντηση για διάγνωση θα την δώσει ο δερματολόγος και όχι το διαδίκτυο. Δυστυχώς στις ημέρες μας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ασκείται στο διαδίκτυο, αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Τέλος, όσον αφορά στις θεραπευτικές επιλογές, ο καθηγητής Ρηγόπουλος, τονίζει ότι πράγματι στις ημέρες μας διαθέτουμε πολλά φάρμακα και ακολουθούν ακόμη περισσότερα, χορηγούμενα, είτε από το στόμα, είτε με ενέσεις. Είναι όλα τους ασφαλέστατα, αρκεί ο ασθενής να βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του γιατρού. Και οφείλω να διαβεβαιώσω, ότι πλέον η κάθε θεραπεία έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Σχετικά προϊόντα