Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη - Κάθε 8 λεπτά, πεθαίνει ένας άνθρωπος από ΣΔ

Σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στον Δυτικό, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης στις ημέρες μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, αξίζει να δούμε μερικά χρήσιμα στοιχεία.

Ο διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια πανδημία που επηρεάζει πάνω από 425 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, πολλοί είναι οι αδιάγνωστοι ασθενείς (εκτιμάται ότι είναι 1 στους 2) και πολλοί επίσης Έλληνες, που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη.

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας, επισημαίνει, ότι η 14η Νοεμβρίου 2019, αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης αλλά και αφύπνισης της Πολιτείας για τον σχεδιασμό ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Διαβήτη. Αίτημα ανεκπλήρωτο από το 1995 ωστόσο, όπως αναφέρει.

Από την πλευρά της η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, σημειώνει, ότι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας κατά του σακχαρώδη διαβήτη για 2η χρονιά, είναι «Εμπόδισε την εμφάνιση του στην δική σου Οικογένεια».

Ο Γεώργιος Δημητριάδης, Πρόεδρος της ΕΔΕ,  Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στην καμπάνια ενημέρωσης τόνισε ότι για 2η χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στην Οικογένεια, τον πυρήνα, ο οποίος εξασφαλίζει σταθερότητα στον κοινωνικό ιστό και συνοψίζεται σε τρεις πυλώνες: Ανακάλυψη, Πρόληψη και Διαχείριση του ΣΔ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας και ΣΔτ2 στα παιδιά και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τις οικογενειακές συνήθειες. Όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές, οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του ΣΔτ2 ή την ευκολότερη διαχείριση του ΣΔ τύπου 1 (ΣΔτ1) όταν αυτός εμφανισθεί. Η μείωση της εμφάνισης του ΣΔ ξεκινά επομένως από το σπίτι και η οικογενειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη, πρώιμη εντόπιση, εκπαίδευση, ψυχική-συναισθηματική στήριξη, φροντίδα και διαχείριση του ΣΔ».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF):

• 1 στους 11 έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν με ΣΔ

• 425 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με ΣΔ (2017) – 693 εκατομμύρια ενήλικες εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός το 2045

• 1 στους 2 ανθρώπους με ΣΔ παραμένουν αδιάγνωστοι (212 εκατ.)

• Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από ΣΔτ1

• Τα 2/3 των ανθρώπων με ΣΔ βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατ.)

• 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως προκάλεσε ο ΣΔ (2017)

• Κάθε 8 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από ΣΔ

• Τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπέρασαν οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες παγκοσμίως.

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας, παθολόγος - διαβητολόγος, ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων με διαβήτη στις Η.Π.Α. αλλά και σε όλο τον πλανήτη και φυσικά στην χώρα μας, χάνουν τα δάχτυλα των ποδιών ή και ακρωτηριάζουν τα άκρα τους μέχρι τη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που υποδηλώνει αναστροφή μετά από χρόνια προόδου κατά των ακρωτηριασμών στον Σακχαρώδη Διαβήτη (Diabetes Care 11ος/2018). Και συνεχίζει, τονίζοντας: όταν τα άτομα με διαβήτη έχουν ανεπαρκώς ελεγχόμενο σάκχαρο του αίματος, με την πάροδο του χρόνου αυτό προκαλεί ενεργοποίηση παραγόντων φλεγμονής, προκαλώντας σημαντικές βλάβες στο αγγειακό σύστημα ιδίως στην μικροκυκλοφορία των άκρων, περιορίζοντας ή εξαφανίζοντας τη ροή του αίματος στα άκρα, ιδίως στα πόδια και το πέλμα. Αυτό ονομάζεται μικροαγγειοπάθεια, η οποία με την σειρά της οδηγεί λόγω τροφικών αλλοιώσεων σε βλάβη των περιφερικών νευρικών ινών και του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η περιφερική νευροπάθεια, που εμφανίζεται κυρίως με αισθητικές διαταραχές (έλλειψη του προφυλακτικού αισθήματος του πόνου ή και το αντίθετο, μόνιμη και βασανιστική καυσαλγία) και μειωμένη-δύσκολη επούλωση πληγών.

Ο κίνδυνος ακρωτηριασμού οφείλεται λοιπόν σε ένα συνδυασμό μειωμένης αίσθησης στα πόδια λόγω νευρικής βλάβης από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένης επουλωτικής ικανότητας, αλλά και μειωμένης αμυντικής ικανότητας στις λοιμώξεις των ιστών, που οφείλεται στις διαταραχές της αιματικής κυκλοφορίας στα μικρά και μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία των άκρων.

Με την έλλειψη αίσθησης στα κάτω άκρα, οι άνθρωποι μπορεί να μην παρατηρήσουν πληγές, βλάβες και λοιμώξεις που αναπτύσσονται μέχρις ότου τα προβλήματα αυτά γίνουν τόσο εκτεταμένα ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακρωτηριασμό του κατεστραμμένου τμήματος του ποδιού ή του ποδιού.

Η φαρμακοβιομηχανία InterMed διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της καινοτόμα και πρωτοποριακά σκευάσματα στοχευμένα στην φροντίδα του διαβητικού ποδιού, το οποίο ταλαιπωρεί ιδιαίτερα πολλούς διαβητικούς και συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Πρόκειται για την σειρά Diabetel & Pedimed, με προϊόντα όπως απαλό καθαριστικό για ποδόλουτρο, λοσιόν ενυδάτωσης, κρέμα εντατικής ενυδάτωσης με ουρία 10%, spary και γέλη ανακούφισης, κρέμα θρέψης και πολλά ακόμη.

Η InterMed μέλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, με μισό αιώνα ζωής στα φαρμακευτικά δρώμενα, βρίσκεται πάντα κοντά στις ανάγκες του ασθενή και του σύγχρονου ανθρώπου, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Σχετικά προϊόντα