Την ανησυχία του αναφορικά με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Να σημειωθεί, ότι την εβδομάδα αυτή (τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2019) καταγράφονται ήδη δύο νεκροί, ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών & 25 κρούσματα από τον ιό του Δυτ. Νείλου.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι νομοί: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.
Η προφύλαξη από τα κουνούπια και κάθε μορφής έντομα, είναι καθοριστική, γι’ αυτό απαιτείται, μία ισχυρή αντικουνουπική προστασία.
Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για τα κουνούπια.
Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά, κατεγράφησαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στο Νόμο Αττικής.
Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:
- χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
- τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
- χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
- απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
- κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
- πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
- κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν