Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Ο Δρ. Δ. Τζωρτζίνης, εξηγεί τι είναι το Τεστ Παπ Μαστού - Αποκλειστική συνέντευξη

Η στατιστική είναι αμείλικτη! Μια στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο του Μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το ποσοστό είναι τεράστιο, γιατί λοιπόν να μην κάνουν προληπτικό έλεγχο ώστε η διάγνωση και ο κατάλληλος χειρισμός, να γίνει έγκαιρα; Ο καρκίνος είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος, μην του επιτρέπετε να σας σκοτώσει.

Αυτό αναφέρει στην σελίδα μας ο Δρ. Δημήτρης Τζωρτζίνης, Μαιευτήρας χειρουργός - Γυναικολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με εξειδίκευση στους υπερήχους και εδώ και ένα χρόνο, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Ας δούμε τι μας αναφέρει με την επιστημονική του επάρκεια ο Δρ. Τζωρτζίνης, αναφορικά με τη μη επεμβατική εξέταση Τεστ Παπ Μαστού, ποιες γυναίκες αφορά, εάν αντικαθιστά το εν λόγω τεστ την μαστογραφία, καθώς και τους παράγοντες που κάνουν κάποιες γυναίκες πιο επιρρεπείς, στην εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

κύριε Τζωρτζίνη, τι είναι το Τεστ ΠΑΠ Μαστού;

Πρόκειται για μια μη επεμβατική εξέταση, 5λεπτης διάρκειας, καλά ανεκτή και ασφαλής χωρίς παρενέργειες. Η οποία γίνεται με μια ειδική συσκευή μάλαξης, θερμότητας και ταυτόχρονης συλλογής ενός εκκρίματος από τις θηλές το οποίο εξετάζεται απο κυτταρολόγο όπως και το ΠΑΠ τεστ του τραχήλου.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Μπορούν να το κάνουν σε ετήσια βάση όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 25 -εκτός από την περίοδο του θηλασμού και για τους επόμενους έξι μήνες από τη διακοπή του. Επίσης, πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ οι γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών που έχουν παραγωγή υγρού από τη θηλή τους.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης δείξει άτυπα κύτταρα, σημαίνει ότι η γυναίκα έχει καρκίνο Μαστού; 

Όχι! Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με κάποια άλλη γυναίκα χωρίς ατυπία. Η διάγνωση της ατυπίας θα οδηγήσει τη γυναίκα σε ειδικό μαστολόγο, ο οποίος θα κάνει πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού. Ο ειδικός θα συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς και αυξημένη παρακολούθηση. Επιπλέον, ανάλογα με την εκτίμηση, μπορεί να είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί επιπλέον εξειδικευμένος διαγνωστικός έλεγχος που μπορεί να περιλαμβάνει μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστών.

Το τεστ-Παπ Μαστού αντικαθιστά την Μαστογραφία;

Όχι, είναι ένα συμπληρωματικό τεστ στη μαστογραφία όπως και το υπερηχογράφημα. Η μαστογραφία αναζητά βλάβες (καρκίνος) ενώ το ΠΑΠ τεστ Μαστου ψάχνει για τα ανώμαλα κύτταρα, ακόμα και 7 χρόνια πριν αυτά γίνουν καρκινικά. Δηλαδή ένα ογκίδιο που φαίνεται σήμερα στη μαστογραφία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει έως και δέκα χρόνια νωρίτερα. Το τεστ-Παπ Μαστού μπορεί να εντοπίσει αυτά τα ύποπτα κύτταρα πριν αυτά εξελιχθούν σε ογκίδιο ή καρκίνο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού;

•Ηλικία (ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)

•Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού. Οι γυναίκες που έχουν μητέρα, αδελφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

•Ατεκνία, ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών

· ατομικό ιστορικό με προβλήματα στους μαστούς

·μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρήσης (>12)

· καθυστέρηση εμμηνόπαυσης (<55)

·γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους

·μακροχρόνια χρήση ορμονών

·παχυσαρκία

·"πυκνοί μαστοί" στη μαστογραφία

·αλκοόλ

·Κάπνισμα

·έλλειψη σωματικής άσκησης.

Σας ευχαριστούμε πολύ Δρ. Τζωρτζίνη.

Βιογραφικό Δρ. Τζωρτζίνη!

Ο Δημήτρης Τζωρτζίνης είναι Μαιευτήρας χειρούργος-Γυναικολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία στο Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική. Μετεκπαιδευθείς και πιστοποιημένος ιατρός από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή εταιρία κολποσκόπησης παθολογίας τραχήλου και laser. Εξειδικεύτηκε στην Μαστολογία από την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

Το 2001 αποφοίτησε από τη σχολή Πολεμικής Αεροπορίας ιατρικής και πολεμικής αεροπορίας 251 ΓΝΑ και από τη σχολή προχωρημένης καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Για 4 χρόνια εργάστηκε στη Γενική Κλινική Ιπποκράτης, ενώ παράλληλα ήταν ιατρός στα επείγοντα περιστατικά στην Κεντρική Κλινική.

Διατελεί μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου. Κατέχει τη θέση του γραμματέα της Αντικαρκινικής Εταιρείας Παραρτήματος Μεσσηνίας. Μέχρι το 2012 εργαζόταν σαν ιδιώτης Μαιευτήρας στην κλινική Ήρα στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ σήμερα διατηρεί δικό του ιατρείο στην Καλαμάτα. Έχει συμμετοχή σε πλήθος συνεδριών ως σύνεδρος και μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών, καθώς και πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες.

Σχετικά προϊόντα