Το καλοκαίρι έφτασε… όμως μαζί με την ζέστη και τις συχνές επισκέψεις στη θάλασσα και στις πισίνες, πολύ συχνά κάνουν την εμφάνισή τους και οι μυκητιασικές κολπίτιδες που ταλαιπωρούν τις περισσότερες γυναίκες, συνηθέστερα την περίοδο του καλοκαιριού, με την εμφάνιση χαρακτηριστικών παχύρευστων λευκωπών εκκριμάτων που συνοδεύονται από κνησμό, καύσο & ερεθισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του C.D.C. (Center for Disease Control) των Η.Π.Α., έως και το 90% όλων των γυναικών θα παρουσιάσει το λιγότερο μία φορά στη ζωή τους μυκητιασική κολπίτιδα, ενώ το 40-50% δύο ή περισσότερα επεισόδια, το 15-25% υποτροπιάζουσα λοίμωξη καθώς και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εμφανίζει ασυμπτωματική κολπίτιδα (έως 25%).
Κατά κύριο λόγο, οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται στην υπερανάπτυξη ενός είδους μύκητα, της Candida albicans, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο και συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους μικροοργανισμούς (κυρίως γαλακτοβάκιλοι) που βρίσκονται εκεί, αποτελώντας έτσι την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, προστατευτικό φραγμό και γραμμή άμυνας για την διατήρηση της υγείας του κόλπου.
Η μεταβολή του πληθυσμού των γαλακτοβάκιλων έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του pH (της οξύτητας δηλαδή του κόλπου) προς λιγότερο όξινες ή ακόμα και αλκαλικές τιμές, τη μείωση της παραγωγής υπεροξειδίου του υδρογόνου που δρα ανασταλτικά της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και τη δημιουργία συνθηκών, κατάλληλων για τον πολλαπλασιασμό αναερόβιων μικροοργανισμών και ειδών Candida.
Πολλοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν των πληθυσμό των γαλακτοβάκιλων και να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των μικροοργανισμών της κολπικής χλωρίδας οδηγώντας σε υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων. Οι κυριότεροι είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες και η υγρασία που παρατηρούνται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των τακτικών επισκέψεων στη θάλασσα και τις πισίνες, η παραμονή με βρεγμένο μαγιό, τα στενά συνθετικά εσώρουχα & τζιν, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, η λήψη αντιβιοτικών, η χρήση αντισυλληπτικών κ.α. ακόμα και το καθημερινό stress.
Ορθή πρακτική αποτελεί η φροντίδα για τη διατήρηση των γαλακτοβάκιλων σε επαρκείς πληθυσμούς με τη χρήση προβιοτικών προϊόντων που αποκαθιστούν άμεσα αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μειώνουν τη πιθανότητα δημιουργίας ευνοϊκού για την ανάπτυξη των μυκήτων περιβάλλοντος.
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας