Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Μητρικός θηλασμός το καλοκαίρι - Τι αλλάζει στη διατροφή της μητέρας

Η ζέστη, η θάλασσα και οι καλοκαιρινές δραστηριότητες μπορούν τελικά να επηρεάσουν τον μητρικό θηλασμό;

Πολλά ερωτήματα, πολλοί μύθοι και αλήθειες γύρω από τον μητρικό θηλασμό σε σχέση με τον ήλιο, την ανεβασμένη θερμοκρασία του καλοκαιριού και τις δραστηριότητες του όπως μπάνιο στη θάλασσα ή στη πισίνα καθώς και το πώς πρέπει να τρέφεται μια θηλάζουσα μητέρα.

Είναι σημαντικό σε αυτή την όμορφη φάση που διανύει στη ζωή της η κάθε μητέρα να είναι ήρεμη, χωρίς άγχος και στρες, και σκέψεις που επηρεάζουν έντονα την ψυχική σας υγεία και διάθεση. Στην πραγματικότητα η παρούσα κατάσταση είναι λίγο πιο απλή και διαχειρίσιμη από όσο φαίνεται. Το πιο θετικό της υπόθεσης είναι πως η εξωτερική θερμοκρασία και η έκθεση στον ήλιο όπως και οι εναλλαγές θερμοκρασίας εντός και εκτός θάλασσας δεν επηρεάζουν και σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν το μητρικό γάλα στη σύσταση και την ποιότητα του. Το κολύμπι καθώς άλλες γνωστές φυσικές δραστηριότητες στη παραλία θα βοηθήσουν αρκετά στην απώλεια των επιπλέον κιλών της εγκυμοσύνης και στην ψυχολογία σας.

Όσο αναφορά την εφίδρωση σας φροντίστε ώστε να καταναλώνετε άφθονο δροσερό νερό και αρκετούς φυσικούς χυμούς. Επίσης, έντονη εφίδρωση παρατηρείται σε όλη τη περίοδο του θηλασμού καθώς και κατά τη διάρκεια του θηλασμού η οποία οφείλεται κυρίως σε ορμονικές αλλαγές και στον αυξημένο μεταβολισμό. Συχνά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών συναντάμε το μωρό να παραπονιέται και είναι πιθανό να χρειάζεται πιο συχνό θηλασμό εκείνη την περίοδο. Το μητρικό γάλα θεωρείται η καλύτερη μέθοδος ενυδάτωσης σε ηλικίες κάτω των 10 μηνών.

«Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι ιδανική για κάθε βρέφος, αφού συμβάλλει στη βέλτιστη σωματική, ψυχική, νοητική και ανοσολογική του ανάπτυξη».

Από την άλλη πλευρά, η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας παραμένει ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι διατροφικές ανάγκες του μωρού καλύπτονται από τη δική σας διατροφή μέσω του μητρικού θηλασμού. Διατηρήστε ένα ισορροπημένο και ποιοτικό πλάνο διατροφής όπως κάνατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ενεργειακές σας ανάγκες σας είναι υψηλές και σε αυτό το στάδιο μετά την εγκυμοσύνη, διότι για την παραγωγή γάλατος απαιτείται αρκετή ενέργεια.

Η ποικιλία τροφίμων στη διατροφή διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται η μητέρα και το μωρό. Οι διατροφικές συστάσεις κατά τη διάρκεια της γαλουχίας στο 1ο και 2ο τρίμηνο, προτείνουν ημερήσια κατανάλωση λαχανικών (4 μερίδες), φρούτων (3-4 μερίδες), δημητριακών και αμυλούχων τροφών όπως ψωμί, ρύζι, πατάτα (6-8 μερίδες) και στο 2ο τρίμηνο (5-7 μερίδες), γάλα και γαλακτοκομικών προϊόντων (2-3 μερίδες) και σχετικά με τα προστιθέμενα λίπη, έλαια, ξηρούς καρπούς και ελιές (4-5 μερίδες). Σε εβδομαδιαία βάση συστήνεται η κατανάλωση κρέατος (2-3 μερίδες) γύρω στα 120-150 γρ τα οποία αντιστοιχούν σε μια μερίδα. Το ίδιο ισχύει και για το ψάρι 2-3 μερίδες, ενώ για την κατανάλωση αυγών είναι 4-5 ανά εβδομάδα. Για τη σωστή και επαρκή ενυδάτωση συνιστάται ημερησίως 11-13 ποτήρια υγρών εκ των οποίων τα 9-11 να είναι νερό. Περιορισμένη θα πρέπει να είναι η κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέρχεται στα τρόφιμα.

Στον αποκλειστικό θηλασμό οι υγιείς μητέρες φαίνεται πως παράγουν κατά μέσο όρο 750 ως 800ml γάλα ημερησίως, συχνά όμως διαφέρει η ποσότητα από άτομο σε άτομο και κυμαίνεται από 450 έως 1200ml ανά ημέρα. Πρέπει να σημειωθεί πως η ποσότητα παραγόμενου γάλακτος είναι χαμηλή στις δύο πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, αυξάνεται όμως σημαντικά από την τρίτη και τέταρτη ημέρα και στη συνέχεια αυξάνει ομαλά και σταδιακά, έως το επίπεδο που επιτυγχάνεται η πλήρης γαλουχία.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην μητέρα

Βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, καθώς το επιπρόσθετο σωματικό λίπος χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής του γάλακτος.

Παράγεται η ωκυτοκίνη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κατά την έναρξη του θηλασμού, η οποία θεωρείται σημαντική ορμόνη που προκαλεί σύσπαση στη μήτρα, βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η ωκυτοκίνη δίνει εντολή στο σώμα να παρέχει γάλα.

Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.

Συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων στην οικογένεια, δεν ξοδεύονται χρήματα για την αγορά γάλακτος.

« Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι μεγαλύτερα όταν θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας και όταν θηλάζετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα»

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ το ρόλο του Διαιτολόγου, είναι ένας επιστήμονας υγείας που μπορεί να βοηθήσει και μια θηλάζουσα να τρέφεται σωστά και ισορροπημένα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της καθώς και να συμβάλλει στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.

Διαιτολογικά Γραφεία Θαλή Παναγιώτου

Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα , Τηλ.: 210 9960989

Σωρού 3-5 , Μαρούσι , Τηλ.: 211 1117688

Facebook: Διαιτολογικό Γραφείο Θαλής Παναγιώτου

Σχετικά προϊόντα