Η εποχή που οι ιώσεις όπως η γαστρεντερίτιδα και το κρυολόγημα κάνουν αισθητή την παρουσία τους έφτασε!! Οργανωθείτε κατάλληλα για να τα αντιμετωπίσετε σωστά.
Τα δύο απλά βασικά βήματα είναι:
Σωστή υγιεινή: πλύσιμο χεριών καλά με το που θα μπουν τα παιδιά στο σπίτι, ερχόμενα από το σχολείο ή μετά από κάθε δραστηριότητα.
Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ώστε ακόμα και σε περίπτωση που κρυολογήσουν να αντιμετωπιστεί εύκολα το κρυολόγημα.
Όσον αφορά τη διατροφή, ανάλογα με την ίωση και φυσικά τη διάθεση του παιδιού, προσφέρετέ του τα κατάλληλα γεύματα ώστε να μην ταλαιπωρηθεί πολύ ο οργανισμός του.
Αν το παιδί έχει γαστρεντερίτιδα, βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνετε σωστά προσφέροντας σταδιακά υγρά μέσα στην ημέρα, γιατί υπάρχει περίπτωση να αφυδατωθεί. Οι τροφές που βοηθούν σε αυτήν την περίπτωση είναι το ρύζι, οι φρυγανιές (από άσπρο αλεύρι, όχι ολικής) και η μπανάνα. Αν το παιδί δεν μπορεί να φάει τίποτα στην αρχή της ίωσης, μην επιμένετε. Υπομονή το πρώτο 24ωρο και θα δείτε πως θα βελτιωθεί η όρεξη του.
Αν το παιδί έχει βήχα και πυρετό, καταρροή και ατονία, τονώστε το ανοσοποιητικό του μαγειρεύοντας γεύματα με πολλές βιταμίνες όπως είναι οι σούπες λαχανικών και η κοτόσουπα, συνδυάζοντας τες πάντα με λεμόνι, για έξτρα αντιοξειδωτικά. Μην το πιέζετε να φάει περισσότερο από όσο μπορεί. Αποφύγετε σάλτσες, καρυκεύματα, αβγά, ψάρια και οτιδήποτε μπορεί να του προκαλέσουν έμετο ή δυσπεψία.
Στη διάρκεια της ημέρας τα φρούτα είναι πολύ καλή επιλογή για έξτρα βιταμίνες και τόνωση. Αν δεν μπορεί να τα καταναλώσει ολόκληρα, οι φυσικοί χυμοί είναι ό,τι καλύτερο!
Αν είναι απαραίτητο να πάρει αντιβίωση, είναι καλό να δώσουμε σημασία στη χλωρίδα του εντέρου. Σε αυτό βοηθάνε οι τροφές με προβιοτικά όπως είναι το γιαούρτι ή το κεφίρ.
Το ιδανικό θα ήταν να περάσει ο χειμώνας χωρίς καμία ίωση ή κρυολόγημα! Αλλά επειδή όλο και κάποιο συνάχι ή κρυολόγημα θα προκύψει, προληπτικά η διατροφή του παιδιού είναι απαραίτητο να είναι ενισχυμένη με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα ώστε να παραμείνουν απλές ιώσεις και να μην εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό. Επομένως
3-4 φρούτα την ημέρα,
1 πολύχρωμη σαλάτα (τουλάχιστον 3-4 είδη λαχανικών καθημερινά),
δημητριακά ολικής αλέσεως,
1-2 μερίδες γάλα ή γιαούρτι,
αυγό ή κοτόπουλο ή κρέας σίγουρα 2-4 φορές μέσα στην εβδομάδα.
Τα παραπάνω, είναι από τις βασικές κατηγορίες τροφίμων που καλό είναι να υπάρχουν στο διαιτολόγιο των παιδιών ώστε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους και να μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα οι ιώσεις.
Ειρήνη Πασχαλέρη, Διατροφολόγος, Βιολόγος – Ειδικευμένη στη διατροφή (BSc. MSc.) Αρθρογράφος Υγείας Wellness Blogger: