Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στις συστάσεις μείωσης της ζάχαρης, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι τελευταίες έρευνες για τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, τα οφέλη και το ρόλο τους στη διατροφή συζητήθηκαν στο 3ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) στο Λονδίνο, με θέμα «Η επιστήμη πίσω από τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: όταν η επιστήμη συναντά τις πολιτικές». Με στόχο την ενημέρωση με την πιο σύγχρονη διατροφική και επιστημονική πληροφόρηση για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) κάλεσε 17 διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς να μοιραστούν τις τελευταίες εξελίξεις για το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διατροφή και τη συνολική υγεία.
Το συνέδριο άνοιξε με την κεντρική ομιλία του Καθηγητή Adam Drewnowski, Διευθυντή του Κέντρου Διατροφής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον των Η.Π.Α., ο οποίος παρουσίασε πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανταποκριθούν στις διατροφικές συστάσεις μείωσης της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης.
Κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας για το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του βάρους, τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι υποστηρίζουν τα προβλεπόμενα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στη μείωση της περίσσειας θερμίδων από τα σάκχαρα και συνεπώς στην απώλεια βάρους. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα μετα-αναλύσεων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών, που παρέχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία έναντι των στατιστικών σφαλμάτων.
Ένα επίκαιρο θέμα που συζητήθηκε στην τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) ήταν ο ρόλος των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του διαβήτη. Μέσω της συζήτησης αποδείχτηκε ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να αποτελέσει επίσης χρήσιμη στρατηγική για τον έλεγχο της γλυκόζης στα άτομα με διαβήτη.
Επίσης, ο Δρ Hugo Laviada-Molina, κλινικός ενδοκρινολόγος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάριστ της πόλης Μέριδα στο Μεξικό, μετά από ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων, κατέληξε ότι «Τα επιστημονικά στοιχεία από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άλλους δείκτες γλυκαιμίας». Επιπλέον, προσεγγίζοντας το πολυσυζητημένο θέμα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών και του μικροβιώματος του εντέρου, ο Ian Rowland, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ το θέμα συζητιέται συχνά στα μέσα ενημέρωσης, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ή στη συνολική υγεία μέσω της επίδρασης στο μικροβίωμα του εντέρου.