Μεγάλο ενδιαφέρον έχει παρατηρηθεί για τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης στα παιδιά, λόγω των αρνητικών συνεπειών που έχει στην υγεία, και την προτίμηση των γονέων για φυσικά γλυκαντικά όπως είναι η στέβια.
Έχει γίνει πλέον σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής καθώς δεν έχει θερμίδες και είναι πολύ πιο έντονη η γλυκύτητα της σε σχέση με τη ζάχαρη (100-300 φορές περισσότερη γλυκύτητα!). Είναι ένας μικρός πολυετές θάμνος που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως γλυκαντικό και για άλλες φαρμακευτικές χρήσεις.
Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα προιόντων που καταναλώνουμε καθημερινά παιδιά και ενήλικες, όπως χυμοί, μπισκότα, καραμέλες, σοκολάτα κ.α. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως η στέβια υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες σε προιόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως είναι για παράδειγμα η σοκολάτα. Συγκεκριμένα η ποσότητα της δεν ξεπερνά τα 0,005 gr/ 100gr! Στην ουσία αυτό που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της ζάχαρης είναι οι διάφορες πολυόλες (σε ποσότητα που μπορεί να φθάσει και τα 48γρ./100γρ. σοκολάτας), όπως είναι η μαλτιτόλη και η ερυθριτόλη, σε συνδυασμό με τη στέβια. Οι πολυόλες είναι μια ομάδα υδατανθράκων που όπως και η στέβια, έχουν πολύ χαμηλή θερμιδική αξία και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Οπότε σε μια σοκολάτα με στέβια, στην πραγματικότητα βρίσκουμε πολυόλες και ίχνη στέβιας, αντί για την κοινή ζάχαρη!
Πόσο ασφαλής είναι όμως η στέβια για τα παιδιά; Επίσημοι φορείς όπως ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) και η EFSA (Ευρωπαική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) που ελέγχουν και πιστοποιούν προιόντα προς κατανάλωση τονίζουν πως η στέβια είναι απόλυτα ασφαλής, δεν είναι τοξική και καρκινογόνος, καθώς επίσης δεν έχει παρατηρηθεί καμία, τουλάχιστον βάση των πιο πρόσφατων ερευνών, ανεπιθύμητη παρενέργειες.
Δεν υπάρχουν εξειδικευμένες μελέτες που να συστήνουν να μην χρησιμοποιείται η στέβια σε παιδιά, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια που είναι: 1,7-16,3 mg / kg σωματικού βάρους / ημέρα για παιδιά 2-14 ετών, ενώ για τους ενήλικες η ημερήσια δοσολογία είναι 5,6-6,8 mg/ kg σωματικού βάρους / ημέρα. Βάση νομοθεσίας όμως οι γλυκαντικές αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα που σπευθύνονται σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.
Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή