Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη και πώς αντιμετωπίζεται

Η Μαριλία Νικολαΐδου, MSc, Χειρουργός, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος (www.mnikolaidou.gr) απαντά:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ...

Κατά την διάρκεια της κύησης ο μεταβολισμός της εγκύου αλλάζει. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διαφοροποίηση της χρησιμοποίησης της γλυκόζης (σακχάρου) από τα κύτταρα και η αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την χρήση της γλυκόζης στα κύτταρα. Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν σε όλες τις έγκυες. Σε ορισμένες ωστόσο οι αλλαγές αυτές οδηγούν στην εμφάνιση πολύ υψηλών τιμών σακχάρου, σε αυτό δηλαδή που ονομάζουμε διαβήτη κύησης.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ

· Το αυξημένο σωματικό βάρος πριν την κύηση αλλά και η μεγάλη αύξηση βάρους στην διάρκειά της

· Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

· Ιστορικό σε προηγούμενη κύηση

· Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

· Προχωρημένη ηλικία εγκύου

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Όλες οι έγκυες πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση καμπύλης γλυκόζης μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας κύησης. Κατά την εξέταση αυτή η έγκυος λαμβάνει 75 γραμ. γλυκόζης και γίνεται αιμοληψία πριν την λήψη και 1 και 2 ώρες μετά την λήψη της γλυκόζης. Έστω και με μία παθολογική τιμή μπαίνει η διάγνωση του διαβήτη κύησης.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τα αυξημενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην κύηση. Συχνά παρουσιάζεται υδράμνιο, αυξημένη δηλαδή ποσότητα αμνιακού υγρού που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Τα έμβρυα διαβητικών εγκύων εμφανίζουν μακροσωμία, δηλαδή αυξημένο βάρος γέννησης (μεγαλύτερο των 4 κιλών). Λόγω αυτού σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στον τοκετό. Συχνότερα σε αυτές τις περιπτώσεις οδηγούμαστε σε καισαρική τομή. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που το έμβρυο μπορεί να εμφανίσει καθυστέρηση της ανάπτυξης του.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Κάθε γυναίκα που σχεδιάζει να μείνει έγκυος είναι καλό να ρυθμίσει το βάρος πριν την κύηση. Αν ωστόσο η κύηση ξεκινήσει με αυξημένο βάρος πρέπει από την αρχή να ακολουθηθεί σωστό διατολόγιο προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη διαβήτη.

Στην περίπτωση που η καμπύλη γλυκόζης είναι παθολογική η έγκυος μπαίνει σε καθημερινη αυτό-μέτρηση γλυκόζης και σε διαιτολόγιο. Αν οι μετρήσεις παραμείνουν παθολογικές τότε πρέπει να γίνει αγωγή με ινσουλίνη.

Σχετικά προϊόντα