Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για την Μηνιγγίτιδα - Δείτε τι συστήνει ο Παιδίατρος Ορέστης Παπαλουκάς!

Συναγερμός σήμανε για ακόμη φορά στις υπηρεσίες υγείας και στα σχολεία, με αφορμή το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β που έπληξε ένα 13χρονο παιδί στη Σκύρο.

Οι θεράποντες γιατροί του, έκριναν ότι είναι επιβεβλημένη, η μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας.

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ενώ χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς.

Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, το blog της InterMed συνομίλησε με τον Παιδίατρο, Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ορέστη Παπαλουκά, για το τι πρέπει να προσέχουν γονείς και δάσκαλοι αλλά και τη χρησιμότητα του εμβολιασμού.

Αναλυτικά. η συνέντευξη έχει ως εξής:

1. Κύριε Παπαλουκά με αφορμή το νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας Β στην Σκύρο σε 13χρονο αγόρι, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς ιδιαίτερα τώρα, που ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά;

- Είναι σημαντικό, οι γονείς να εξετάζουν την ύπαρξη εξανθημάτων που συνοδεύονται με πυρετό και κακή γενική κατάσταση του παιδιού (όπως υπνηλία, ή ανεξήγητη νευρικότητα). H μηνιγγίτιδα β είναι μια σπάνια νόσος αλλά με σοβαρές συνέπειες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε υποψιασμένοι. Οι ηλικίες που εμφανίζεται είναι κυρίως κάτω του έτους έως και 4 ετών και αργότερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταδίδεται με το σάλιο, το βήχα και με την στενή καθημερινή επαφή. Πρόκειται για επικίνδυνη νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

2. Σε τι βαθμό καλύπτει και προστατεύει ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β και πόσο ασφαλείς μπορούν να νοιώθουν οι γονείς για τα παιδιά τους;

- Το εμβόλιο είναι ασφαλές και προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν παρουσιάζει παρενέργειες διαφορετικές από εκείνες των υπόλοιπων εμβολίων (εμφάνιση πυρετού, ερεθισμός στο σημείο της έγχυσης). Αρνητικό σίγουρα στοιχείο, αποτελεί το κόστος του, ιδίως εάν σε μια οικογένεια υπάρχουν πολλά παιδιά.

3. Τι συστήνετε γενικότερα προς όλους (γονείς, δασκάλους, κηδεμόνες) με αφορμή τα περιστατικά μηνιγγίτιδας; Να θυμίσουμε, ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας, σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή και Τρίπολη.

- Κατ' αρχάς δεν πρέπει να μας κυριεύει ο πανικός. Η μηνιγγίτιδα Β παραμένει μια σπάνια νόσος. Δεν υπάρχει επιδημία ή έξαρση της νόσου. Πιστεύω πως για τη δημόσια υγεία πιο ανησυχητική είναι η έξαρση της ιλαράς παρά τα κρούσματα από Μηνιγγίτιδα Β.
Ως παιδίατρος, ο ρόλος μου είναι να βοηθάει τον γονιό να πάρει την καλύτερη απόφαση. Παραθέτοντας στοιχεία και εμπειρία και συνυπολογίζοντας τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Θα πρότεινα λοιπόν σε όσους γονείς φοβούνται πως το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, να είναι ήσυχοι, γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Θεωρώ όμως λάθος, να έρχονται γονείς που τα παιδιά τους παρουσιάζουν κενά στο πρόγραμμα εμβολιασμών που συστήνουν οι γιατροί και να απαιτούν να εμβολιασθούν για την μηνιγγίτιδα Β. Όπου είναι δυνατό, συστήνω να γίνει το εμβόλιο σε όλες τις ηλικίες. Εκεί όμως που εμφανίζονται δυσκολίες (κυρίως οικονομικές) προτείνω τον εμβολιασμό στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου και στο Λύκειο.

Σχετικά προϊόντα