Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Πριν την εγκυμοσύνη ήμουν vegeterian. Είναι ασφαλές για το μωρό να συνεχίσω την ίδια διατροφή τώρα που έμεινα έγκυος;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία η γυναίκα χρειάζεται να τρέφεται σωστά τόσο για την ίδια όσο και για τον οργανισμό που μεγαλώνει μέσα της. Αρκετές είναι, ωστόσο, οι νέες μητέρες που ακολουθούν χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής και επιθυμούν να το προσαρμόσουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενικά η χορτοφαγική διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντενδείκνυται! Και αυτό γιατί η έγκυος πολύ πιθανόν να έχει βασικές ελλείψεις σε πρωτεΐνη η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και την ανανέωση των κυττάρων, για την ανάπτυξη και το σχηματισμό των ιστών και για την παραγωγή ορμονών και αντισωμάτων. Επομένως, ο κίνδυνος στη χορτοφαγική δίαιτα δεν έχει να κάνει τόσο με έλλειψη βιταμίνών ή ασβεστίου, ούτε λίπών και υδατανθράκων αλλά με την έλλειψη πρωτεϊνών τις οποίες δεν μπορεί η έγκυος να αντικαταστήσει ουσιαστικά με άλλο τρόπο.

Μια διατροφή για να θεωρηθεί πως είναι σωστή και κατάλληλη για μια έγκυο, πρέπει να είναι τόσο καλά οργανωμένη ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της εγκύου σε μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνη) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία).

Επομένως η χορτοφάγος έγκυος χρειάζεται να καταναλώνει βασικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά. Εφόσον επιθυμεί να αποφύγει τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως κρέας, κοτόπουλο και ψάρι και για να αναπληρώσει την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται, καλό είναι να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως είναι τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Αν επιλέξουν να τρώνε αυγά, είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς είναι πηγή όλων των απαραίτητων αμινοξέων και καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β12. Ακόμη, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης είναι οι ξηροί καρποί και ορισμένα δημητριακά όπως κινόα και φαγόπουρο, που συνδυάζοντας τα με λαχανικά, πολύχρωμα αλλά και κυρίως πράσινα φυλλώδη, λαμβάνουν εκτός από πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης.

Τα όσπρια βέβαια αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας αλλλά λόγω της έλλειψης ορισμένων απαραίτητων αμινοξέων προτείνεται ο συνδυασμός τους με δημητριακά (ρύζι, μακαρόνια, πατάτα κ.α.) καθώς φαίνεται έτσι να συμπληρώνουν την ποσότητα αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός για να καλύψει τα ποσοστά πρωτεΐνης. Επομένως αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση του κρέατος, ειδικά αν συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως για παράδειγμα πιπεριά,, η οποία βοηθά περισσότερο στην απορρόφηση του σιδήρου.

Σε κάθε περίπτωση, η χορτοφαγική διατροφή στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και πάντα υπό τις οδηγίες και την παρακολούθηση των ειδικών. Πρέπει να είναι μια διατροφή τόσο καλά προσεγμένη ώστε να μην λείψει τίποτα τόσο στην έγκυο όσο και στο βρέφος !

Ειρήνη Πασχαλέρη

Βιολόγος – ειδικευμένη στη διατροφή

Αρθογράφος Υγείας

Wellness Blogger

www.thessaloniki-diaitologoi.gr

email: nhclinic@otenet.gr

http://www.foodsherlocks.com/

Σχετικά προϊόντα