Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Πόσες και ποιες βιταμίνες και μέταλλα χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά- και από ποιες τροφές τα παίρνουν

Τι πρέπει να φροντίζουμε να περιλαμβάνει καθημερινά το διατροφικό τους πρόγραμμα. Η βιολόγος, ειδικευμένη στη διατροφή, Ειρήνη Πασχαλέρη, εξηγεί.

Η πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών έχει άμεση επίδραση στην καλή κατάσταση της υγείας του παιδιού, αλλά και αργότερα στην ενήλικη ζωή του. Η απόκτηση καλών συνηθειών διατροφής και άσκησης από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, θα βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει καλές βάσεις για καλή υγεία σε όλη του τη ζωή.

Τα παιδιά χρειάζονται παρόμοιες αναλογίες τροφών από όλες τις τροφικές ομάδες, όπως και ένας ενήλικας: δημητριακά, κυρίως ολικής άλεσης, που προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, λαχανικά και φρούτα επίσης που προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, γαλακτοκομικά και πρωτεϊνούχες τροφές που είναι πλούσια σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, κ.ο.κ.

Ένα παιδί που είναι δύσκολο με το φαγητό και καταναλώνει πολύ περιορισμένες τροφές, ενδεχομένως να μην λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται καθημερινά. Ενδεικτικά, μερικές από τις βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται είναι:

- Βιταμίνη Α: σημαντικό ρόλο στην όραση, τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και την υγεία του δέρματος. Τη βρίσκουμε κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, καθώς είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη όπως στο κρέας, στα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

- Βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6, Β12 κ.α) : σημαντικός ο ρόλος τους σε πολλές λειτουργίες και πάνω από όλα στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου! Τις βρίσκουμε σε τροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης όπως: αρακάς, σπανάκι, μοσχάρι, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, αβγά και ψάρια.

- Βιταμίνη C: σημαντική για τα οστά, τα δόντια, ενίσχυση ανοσοποιητικού και πολλές άλλες λειτουργίες! Την βρίσκουμε σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως μπανάνα, μπρόκολο, πιπεριά, φράουλες και ακτινίδια.

- Βιταμίνη D: είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου.Επομένως είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών, των δοντιών και των αρθρώσεων. Πολύ καλή πηγή είναι πρώτα από όλα ο ήλιος! Και από τροφές καλές πηγές είναι τα αβγά, το μουρουνέλαιο και τα ψάρια όπως οι σαρδέλες.

- Ασβέστιο: σημαντικό για τα οστά και τα δόντια! Πολύ καλές πηγές είναι τα γαλακτομικά, οι σαρδέλες και τα αμύγδαλα.

- Σίδηρος: συστατικό της αιμοσφαιρίνης που παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Πολύ καλές πηγές είναι: το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, το κόκκινο κρέας, ο κρόκος του αβγού και τα όσπρια. Αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές που περιέχουν σίδηρο, με τροφές που έχουν ασβέστιο, για να πετύχετε την καλύτερη απορρόφηση του.

- Μαγνήσιο: σημαντικό για τα οστά και τα δόντια. Επίσης σημαντικό για τον έλεγχο των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Καλές πηγές είναι: οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, το ψωμί ολικής άλεσης και τα όσπρια.

 

Η σύνθεση του σώματος, (λίπος, μυική μάζα), η φυσική δραστηριότητα και η ηλικία του παιδιού, καθορίζουν τις ενεργειακές και διατροφικές του ανάγκες, οι οποίες αλλάζουν ραγδαία, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που διανύει. Οπότε οι γονείς παρακολουθώντας την ανάπτυξη του παιδιού τους (μετρώντας το ύψος και το βάρος) τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βοηθούν τα παιδιά τους να αναπτυχθούν σωστά. Σε περίπτωση που το παιδί είναι δύσκολο στο φαγητό, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην παίρνει επαρκείς βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα για να καλύψει τις ανάγκες του, πάντα σε συννενόηση με τον γιατρό.

Σχετικά προϊόντα