Για να σου εξασφαλίσουμε μια καλύτερη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies.

Ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα του άντρα;

Η Ειρήνη Πασχαλέρη, βιολόγος ειδικευμένη στη διατροφή, αναλύει την ιδανική διατροφή ενός άντρα που θέλει να αποκτήσει παιδί με τη σύντροφό του.

Συνεχώς γίνονται έρευνες για το ποιες τροφές επηρεάζουν θετικά την αντρική γονιμότητα. Έρευνα έχει δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης (π.χ. πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ / ημέρα) μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος του άντρα. Το αλκοόλ, πάλι, καταστρέφει σημαντικές βιταμίνες των τροφών, όπως η βιταμίνη C και Ε, που βοηθούν στη σύλληψη και την κινητικότητα του σπέρματος. Οι παχύσαρκοι άντρες, επίσης έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και έτσι πάλι μειώνεται η κινητικότητα του σπέρματος, ενώ η σωστή διατροφή ενισχύει τη γονιμότητα.

  • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ;

Οι άντρες που τρώνε σωστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές σπέρμα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται πως επηρεάζουν την αντρική γονιμότητα και συγκεκριμένα την κινητικότητα του σπέρματος. Καλό είναι καθημερινά να περιλαμβάνονται στην διατροφή τους :

- βιταμίνες C και Ε : στα εσπεριδοειδή και σε λιπαρά ψάρια και στο ελαιόλαδο, αντίστοιχα.

- Φυλλικό οξύ και ψευδάργυρος : στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα οστρακοειδή, αντίστοιχα.

- Λυκοπένιο : σε μεγάλες ποσότητες στην ντομάτα και σε προϊόντα της, όπως η σάλτσα.

Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την κινητικότητα και την ποσότητα του σπέρματος και αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία συντελεί στη γονιμοποίηση.

Και κάτι ακόμη !

- μειώστε το βάρος σας, αν είναι αυξημένο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σε άντρες με αυξημένο λίπος σώματος.

- Αποφύγετε να τρώτε συχνά ψάρια με αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων, όπως ο ξιφίας και ο τόνος. Φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

- Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, διότι βοηθούν στην κινητικότητα του σπέρματος.

- Μειώστε την κατανάλωση λίπους και κυρίως trans λιπαρών (fast food, γλυκά, αναψυκτικά) και προτιμήστε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά του ελαιολάδου.

 

Ειρήνη Πασχαλέρη

Βιολόγος – ειδικευμένη στη διατροφή

Αρθογράφος Υγείας

Wellness Blogger

www.thessaloniki-diaitologoi.gr

email: nhclinic@otenet.gr

http://www.foodsherlocks.com/

Σχετικά προϊόντα